Πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκδήλωση βράβευσης των νικητών του Παγκύπριου Δημοσιογραφικού Διαγωνισμού, που διοργάνωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπό την αιγίδα του Υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου. Στην ίδια εκδήλωση βραβεύθηκαν και οι νικητές του Εσωτερικού Δημοσιογραφικού Διαγωνισμού του ΚΥΠΕ.
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Σεϊτανίδης είναι ο νικητής του πρώτου Παγκύπριου Διαγωνισμού για το καλύτερο δημοσιογραφικό κείμενο, που είχε προκηρύξει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με χορηγό την ALPHA BANK.
Το δεύτερο βραβείο κέρδισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Αβραάμ και το τρίτο βραβείο ο δημοσιογράφος Φάνης Μακρίδης.
Τα βραβεία συνοδεύτηκαν από τα ακόλουθα χρηματικά ποσά: Α’ Βραβείο – 2.000 ευρώ, Β’ Βραβείο – 1.000 ευρώ, Γ’ Βραβείο – 500 ευρώ.
Στους νικητές απονεμήθηκαν, επίσης, ειδικές πλακέτες και πιστοποιητικά.
Τους νικητές επέλεξε Ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους Καθηγητές Πανεπιστημιακών Σχολών Δημοσιογραφίας / Επικοινωνίας, ήτοι: Κωστάκης Κωνσταντίνου, Αν. Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick, Σοφία Ιορδανίδου, Αν. Καθηγήτρια Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Επικοινωνίας και Νέας Δημοσιογραφίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Παυλίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Τα μέλη της Επιτροπής προσέφεραν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.
Η απόφαση της Ανεξάρτητης Κριτικής Επιτροπής επικυρώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΥΠΕ στις 7 Ιουλίου 2015.
Στον Α΄ Παγκύπριο Διαγωνισμό για το Καλύτερο Δημοσιογραφικό Κείμενο, που προκήρυξε το ΚΥΠΕ στην αρχή του 2015, συμμετείχαν με κείμενά τους συνολικά 16 δημοσιογράφοι.
Η Ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή αξιολόγησε και κατέληξε στις ακόλουθες τρεις πρώτες βαθμολογίες:
Α’ Βραβείο: Γιάννης Σεϊτανίδης, για το ρεπορτάζ του με τίτλο: «Η επιστολή Σιαρλή στον Ντράγκι: «Πώς φτάσαμε στη διάσωση των τραπεζών με ίδια μέσα» (Α’ μέρος) και: «Σε κοινή θέα το bail in: η Νομοθεσία για το κούρεμα προαπαιτούμενο του μνημονίου του 2012» (Β’ μέρος). Βαθμολογία: 81,8%.
Β’ Βραβείο: Γιώργος Αβραάμ, για το ρεπορτάζ του με τίτλο: «12 χιλιάδες δολάρια μακριά από τη …γη της Επαγγελίας». Βαθμολογία: 81,6%.
Γ’ Βραβείο: Φάνης Μακρίδης, για το ρεπορτάζ του με τίτλο: «Είχαν πληροφορίες. Έκαναν τίποτα;». Βαθμολογία 80,5%.
Κατά τη διάρκεια της τελετής βραβεύθηκαν, επίσης, και οι νικήτριες του Εσωτερικού Διαγωνισμού του ΚΥΠΕ, για το καλύτερο δημοσιογραφικό κείμενο του 2014. Χορηγός του διαγωνισμού αυτού ήταν η Ένωση Συντακτών Κύπρου.
Το Α΄ Βραβείο μοιράζονται εξίσου οι δημοσιογράφοι του ΚΥΠΕ Μαρία Κονιώτου και Μαρία Αντούνα για τα ρεπορτάζ τους με τίτλους: «Πολιτικοί και διπλωμάτες αξιολογούν την 50χρονη παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο» και «Κύπρος του 2014: Τα κοινωνικά παντοπωλεία στη ζωή μας», αντίστοιχα.
Έπαινος απονεμήθηκε στη δημοσιογράφο του ΚΥΠΕ Αθηνά Αρσαλίδου, για το ρεπορτάζ της με τίτλο: « Ο υποψήφιος για ‘Όσκαρ’ έρευνας μιλά στο ΚΥΠΕ για το τεστ DNA».
Η Ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή για το διαγωνισμό αυτό αποτελείται από τους Δημοσιογράφους Ανδρέα Χατζήπαπα και Ανδρέα Χατζηλοϊζου και τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Μίμη Σοφοκλέους, οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.
Σε ομιλία του, στην στην τελετή βράβευσης των νικητών των δημοσιογραφικών διαγωνισμών που διοργάνωσε το ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, τον χαιρετισμό του οποίου ανέγνωσε εκ μέρους του ο Ανδρέας Λουκά, Πρώτος Διοικητικός Λειτουργός στο Υπουργείο Εσωτερικών και Αναπληρωτής Έπαρχος Κερύνειας, είπε πως “είναι ξεκάθαρο ότι από την ημέρα της ίδρυσης του μέχρι σήμερα, το ΚΥΠΕ έχει κάνει πολλά και σημαντικά βήματα στον τομέα τόσο της ενημέρωσης όσο και της συνεργασίας με ντόπια και διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα”.
“Και τα έχει καταφέρει”, πρόσθεσε, “αφού το ΚΥΠΕ αποτελεί, πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, των επαγγελματιών των ΜΜΕ αλλά και των πολιτών”.
Χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ΚΥΠΕ να διοργανώνει δημοσιογραφικούς διαγωνισμούς, προωθώντας με τον τρόπο αυτό την ευγενή άμιλλα ανάμεσα στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως “οι διαγωνισμοί αυτοί είναι ένας τρόπος αναγνώρισης και επαίνου για τα καλύτερα δημοσιογραφικά κείμενα, επενεργώντας ως ένα καλό κίνητρο για περαιτέρω βελτίωση του δημοσιογραφικού έργου στην Κύπρο”.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ, Λάρκος Λάρκου, εξέφρασε την ικανοποίηση του, γιατί όπως ανέφερε, “ένας στόχος του ΚΥΠΕ πραγματοποιείται”.
“Επιδιώκουμε οι διαγωνισμοί να συμβάλουν στη βελτίωση της δημοσιογραφικής δραστηριότητας στην Κύπρο. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοιας μορφής εκδήλωση. Πολλές χώρες, με τη μια ή την άλλη μορφή, οργανώνουν ανάλογης μορφής δημοσιογραφικούς διαγωνισμούς. Με τον ίδιο στόχο και με διαφορετικά μέσα θέλουν να αναβαθμίσουν τη δημοσιογραφική παραγωγή, να προσφέρουν κίνητρα, να στρέψουν τα φώτα στους καλύτερους”, είπε.
Αναφερόμενος στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λάρκου είπε πως “η συνεχής βελτίωση του δημοσιογραφικού έργου, η πληρότητα στην παρουσίαση των ειδήσεων, η ειδίκευση, η επιμόρφωση του προσωπικού, η πρόοδος στο χώρο της τεχνολογίας, ο συνδυασμός κειμένου, φωτογραφίας και video, η καλύτερη παρουσία στο social media αποτελούν τους απαραίτητους όρους για να φτάσουμε στο ΚΥΠΕ που επιδιώκουμε”.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Αντώνης Μακρίδης, είπε πως “οι δημοσιογράφοι του ΚΥΠΕ αδικούνται κατάφωρα”, γιατί όπως είπε “καθημερινά δίνουν εργασία, αλλά δεν βλέπουν πουθενά το όνομα τους”.
Για τους δημοσιογράφους γενικότερα είπε πως “καθημερινά, μοχθούν, παράγουν, ερευνούν, αποκαλύπτουν και βάζουν ένα κομμάτι του εαυτού τους σε αυτά που στέλλουν στον κόσμο προς πληροφόρηση”.
Σε ό,τι αφορά το σκεπτικό της βράβευσης του Παγκύπριου Διαγωνισμού του ΚΥΠΕ, ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γιώργος Παυλίδης, ανέφερε πως η Ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή έκρινε ότι τα βραβευθέντα κείμενα παρουσίαζαν ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και πληρούσαν ικανοποιητικά τα περισσότερα κριτήρια του διαγωνισμού.
Είπε ακόμα ότι στόχος του Παγκύπριου Διαγωνισμού για το καλύτερο δημοσιογραφικό κείμενο, όπως το έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΥΠΕ, ήταν η ενθάρρυνση των δημοσιογράφων για βελτίωση της ποιότητας της εργασίας τους, η επιβράβευση εκείνων των κειμένων που διακρίνονται για τη συμβολή τους στην ανάδειξη ζητημάτων που χαρακτηρίζουν της κυπριακή κοινωνία και συμβάλλουν στη βελτίωση των όρων εξέλιξής της.
Για την τελική επιλογή η Ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολύ καλή χρήση της δημοσιογραφικής γλώσσας και ιδιαίτερα της διερευνητικής δημοσιογραφίας, στην πρωτοτυπία των θεμάτων και στη σφαιρικότητα της ανάπτυξης σε έναν αλληλοεξαρτώμενο κόσμο.
Αναφορικά στο σκεπτικό βράβευσης του Εσωτερικού Διαγωνισμού του ΚΥΠΕ, ο δημοσιογράφο Αντρέας Χατζήπαπας είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, διαπίστωσαν το υψηλό επίπεδο των κειμένων που υποβλήθηκαν, αλλά και την ποικιλία των θεμάτων, με τα οποία ασχολούνται, πράγμα που αντικατοπτρίζει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο ΚΥΠΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις