Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε νόμο που επιτρέπει την αναστολή της διαδικασίας εκποίησης κατοικίας με την αίτηση στο σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης», αλλά και με την υποβολή ένστασης για συμμετοχή στο συγκεκριμένο σχέδιο.
Ο νόμος εγκρίθηκε ύστερα από πρόταση βουλευτών του ΑΚΕΛ, με βάση την οποία η υποβολή αίτησης στο σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» αποτελεί επιπρόσθετο λόγο για καταχώριση έφεσης σε επαρχιακό δικαστήριο από ενυπόθηκο οφειλέτη, καθώς και από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος για παραμερισμό της σκοπούμενης πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου, τηρουμένων των διατάξεων και χρονικών προθεσμιών που προβλέπονται στον βασικό νόμο.
Παράλληλα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 21 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον, τροπολογία την οποία υπέβαλε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης, ώστε για σκοπούς αναστολής της διαδικασίας εκποίησης να λαμβάνεται επίσης η ένσταση αιτητή για σκοπούς συμμετοχής του στο Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης».
Σε τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου κατοχυρώνει νομοθετικά το δικαίωμα των αιτητών να αναστείλουν τον πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας και εξέφρασε ικανοποίηση που συμφώνησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με αυτήν. Ανέφερε ακόμα ότι θα υπερψηφίσουν την τροπολογία Παπαδούρη, αφού επεκτείνει την αναστολή αυτή και κατά τη διάρκεια της ένστασης.
Ο βουλευτής Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι κατέθεσε την τροπολογία με βάση και την εμπειρία του Σχεδίου Εστία και όλες τις διαδικασίες, που υπήρχαν για θέματα αίτησης και ένστασης, όπου παρά τις δεσμεύσεις ότι δεν θα προχωρούσαν οι διαδικασίες κάποιες από αυτές προχώρησαν.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι το ΔΗΚΟ τάσσεται υπέρ της πρότασης του ΑΚΕΛ, επαινώντας το κόμμα για την πρωτοβουλία. Επαίνεσε επίσης το Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα, την ΚΕΔΙΠΕΣ και όλα τα πολιτικά κόμματα που σε λίγες μέρες βοήθησαν να υπάρξει κατάληξη στο κείμενο του νόμου.
Έκανε λόγο για ένα ακόμα νομοθέτημα για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) και τις εκποιήσεις που συναντά την εποικοδομητική στάση της Κυβέρνησης.
Παράλληλα, είπε ότι καταψηφίζουν την τροπολογία Παπαδούρη, αφού υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους ότι η πρόταση νόμου καλύπτει και τις περιπτώσεις ένστασης, αφού κάθε αίτηση παραμένει εκκρεμούσα μέχρι να τελεσφορήσει.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου και της τροπολογίας. Είπε ότι είναι απόλυτα λογικό να μην προχωρήσει η εκποίηση όσο εκκρεμεί η αίτηση, ενώ όσον αφορά την ένσταση ανέφερε ότι στο «Σχέδιο Εστία» υπήρξαν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες προχωρούσε η εκποίηση εν μέσω ένστασης. Παράλληλα εξέφρασε προβληματισμό για τα κριτήρια ένταξης στο σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης», τα οποία χαρακτήρισε πολύ περιορισμένα.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους τάχθηκε τόσο υπέρ της πρότασης νόμου, που όπως είπε έρχεται να διορθώσει αδυναμίες του Σχεδίου, όσο και υπέρ της τροπολογίας Παπαδούρη, αναφέροντας ότι παρότι φαίνεται ως πλεονασμός, δεν θα διαφοροποιήσει οτιδήποτε για την εφαρμογή του Σχεδίου, αντίθετα, διευκρινίζει προβλήματα που ίσως είχαν διαφορετική κατανόηση.
Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση για τις 600 περίπου αιτήσεις που έχουν γίνει ήδη για το Σχέδιο μέχρι σήμερα, και κάλεσε όσους καλύπτονται να προβούν άμεσα στην αίτηση. Παράλληλα είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να δει στη συνέχεια και άλλα αιτήματα για ένταξη στο Σχέδιο.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης, συμφώνησε με την πρόταση και την τροπολογία. Παράλληλα ανέφερε ότι παρουσιάστηκαν αρκετές στρεβλώσεις στο Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης» αναφορικά με πολίτες με χαμηλά εισοδήματα που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να κάνουν αίτηση και το θέμα πρέπει να συζητηθεί, ώστε αυτές να διορθωθούν.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου σημείωσε ότι το Σχέδιο ξεκίνησε με πρωτοβουλία της προηγούμενης διακυβέρνησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ανέφερε, συμφωνούν να γίνουν βελτιώσεις, εφόσον είναι υπέρ και οι αρμόδιοι φορείς όπως το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα. Όσον αφορά την τροπολογία Παπαδούρη είπε ότι δεν τη στηρίζουν αφού τους διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει λόγος για αυτή.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας αναφέρθηκε σε ζητήματα που δεν επιτρέπουν την ένταξη στο Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης», όπως το θέμα της συνιδιοκτησίας και της μη ύπαρξης ξεχωριστού τίτλου, τα οποία πρέπει να εξεταστούν.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε ότι το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης» είναι κυβερνητικό νομοσχέδιο και η Βουλή ό,τι κάνει δεν είναι για να νομοθετεί. Πρόσθεσε ότι αν μπορούν οι βουλευτές από τα συγκυβερνώντα κόμματα να φέρουν βελτιώσεις να το πράξουν.
Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο ο κ. Παπαδούρης ανέφερε ότι δεν ήταν σαφείς οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν για το θέμα της ένστασης και δεν απαντήθηκε το ερώτημα για το πού προβλέπεται κάτι τέτοιο και για αυτό η τροπολογία του κρίνεται αναγκαία.
Ο κ. Παντελίδης είπε ότι επρόκειται για ρητή τοποθέτηση της βοηθού Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και ότι υπάρχει και νομολογία επί του ζητήματος.
Ο κ. Παπαδούρης ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να αποφύγουν να βάλουν τον κόσμο σε άσκοπες διαδικασίες.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις