Περήφανος δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης που οι κυπριακές επιχειρήσεις κάνουν σημαντικά βήματα στον τομέα της καινοτομίας, όπως καταγράφεται, και στον «Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας 2023» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην ομιλία του στην τελετή απονομής Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχνάνων (ΟΕΒ) και Κυπριακών Βραβείων Έρευνας του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (ΙδΕΚ) για το 2023, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η «συνεργασία των καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με άλλους φορείς του οικοσυστήματος» αποτελεί μια από τις κατηγορίες με τη μεγαλύτερη πρόοδο στην Κύπρο.
«Παρά την πρόοδο, όμως που έχει επιτευχθεί, η κοινή μας προσπάθεια θα πρέπει να ενισχυθεί, να ενταντικοποιηθεί. Ως Κυβέρνηση, σε συνεργασία με όλους εσάς – τους οποίους θεωρούμε συνοδοιπόρους και συνεργάτες μας – επιβάλλεται, ανάμεσα σε άλλα, να δημιουργήσουμε υποδομές, οι οποίες θα ενθαρρύνουν και θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία των επιχειρήσεων με τα ερευνητικά κέντρα», ανέφερε.
Τόνισε παράλληλα την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού κανονιστικού και νομικού πλαισίου που να ενθαρρύνει την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης έρευνας. Όπως είπε, η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για ίδρυση τεχνοβλαστών από τα Δημόσια Πανεπιστήμια, η οποία θα υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων εντός του 2024, είναι μια αναγκαία δράση προς αυτή την κατεύθυνση.
Εξήρε παράλληλα τη δημιουργία επτά Κέντρων Αριστείας στην Κύπρο, τα οποία συγκεντρώνουν τεχνογνωσία και υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμοσύνη και θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη συνεργειών επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών, αλλά και δημοσίων Αρχών.
Ανέφερε ακόμα ότι τον Δεκέμβριο του 2023, συστάθηκε επίσης το Κυπριακό Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου (Cyprus Equity Fund), στο οποίο το κράτος θα συνεισφέρει συνολικά €30 εκ. και αναμένεται να ξεκινήσει επενδυτική δραστηριότητα εντός του 2024, αποτελώντας έτσι μια σημαντική πηγή εναλλακτικής χρηματοδότησης για κυπριακές νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.
Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση, βλέποντας την ανάγκη για στήριξη και εκσυγχρονισμό της κυπριακής επιχειρηματικής κοινότητας, προχωρεί στην υλοποίηση σειράς άλλων μέτρων που στοχεύουν στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης βασιζόμενο κυρίως στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
«Στόχος μας είναι η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών ψηλής προστιθέμενης αξίας που θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα, στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεών», είπε.
Πρόσθεσε ότι το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης εστιάζει την ίδια στιγμή, στην προώθηση και διευκόλυνση επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν τη μετάβαση της οικονομίας σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης και ανθεκτικής οικονομίας και ανάπτυξης.
Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση στοχεύει, αν υπάρξουν οι κατάλληλες ενέργειες και συνεργασία, να καθιερωθεί ως περιφερειακός κόμβος για εταιρείες Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Τόνισε επίσης τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η προσέλκυση εργατικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης στην ενίσχυση του τοπικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα και την ανάγκη ανάπτυξης του εγχώριου δυναμικού, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω απαραίτητων προσαρμογών στο εκπαιδευτικό σύστημα και ουσιαστική διασύνδεση του με τις ανάγκες της αγοράς εργασία.
Παράλληλα ανέφερε ότι η Κύπρος τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει σημαντικά βήματα στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, παρουσιάζοντας έναν από τους υψηλότερους μέσους ετήσιους ρυθμούς αύξησης των επενδύσεων Έρευνας και Καινοτομίας ανάμεσα στα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ.
«Σύμφωνα με τα σχετικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, η Κύπρος έχει αναβαθμιστεί σε ισχυρά καινοτόμα χώρα», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος τόνισε τη σημασία της αναγνώρισης και επιβράβευσης των φωτεινών καινοτόμων επιτευγμάτων των κυπριακών επιχειρήσεων.
Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, είναι αναγκαίο, η Πολιτεία, να αντιλαμβάνεται τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να καινοτομήσουν και να τις ενισχύσει μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες.
Επιπρόσθετα, σημείωσε, η νέα Στρατηγική για Έρευνα και Καινοτομία 2024-2026, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο από το Υπουργικό Συμβούλιο θέτει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η Κυβέρνηση την επόμενη τριετία για την επίτευξη θετικών και ουσιαστικών αλλαγών, στο πλαίσιο των τομέων προτεραιότητας, όπως αυτές αποτυπώνονται στη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης.
Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι στο πλαίσιο της νέας Στρατηγικής για την Έρευνα και Καινοτομία, προωθείται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου αξιολόγησης και παραχώρησης θεσμικών χορηγιών στα ερευνητικά ιδρύματα του τόπου, με στόχο ακριβώς την περαιτέρω προώθηση της αριστείας και τη βέλτιστη αξιοποίηση των κρατικών πόρων.
Επικεφαλής επιστήμονας: Η Κύπρος 10η στην ΕΕ στον τομέα της καινοτομίας
Εξάλλου στην ομιλία του ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία Δημήτρης Σκουρίδης ανέφερε ότι η Κύπρος φιλοξενεί ένα καλά εκπαιδευμένο, υψηλά μορφωμένο, πολύγλωσσο και τεχνολογικά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό.
Αποτέλεσμα αυτού, ανέφερε, η κατάταξη ως strong innovator στο European Innovation Scoreboard 2023, για δεύτερη συνεχή χρονιά, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ. Ταυτόχρονα, η Κύπρος βρίσκεται στην 28η θέση μεταξύ 132 οικονομιών στον πιο πρόσφατο Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας, ενώ ξεχωρίζει στην 2η θέση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.
Σημείωσε ακόμα ότι το ΙδΕΚ από το 2016 μέχρι σήμερα, έχει διοχετεύσει χρηματοδοτήσεις μέσω ανταγωνιστικών Προγραμμάτων πέραν των 148 εκατομμυρίων ευρώ στο τοπικό οικοσύστημα. Πρόσθεσε ότι η νέα προγραμματική περίοδος, που βρίσκεται σε εξέλιξη για την περίοδο 2021 – 2027 συνεχίζει στο ίδιο πλαίσιο, με στοχευμένες επενδύσεις ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ στους πυλώνες της έρευνας, της μεταφοράς γνώσης, της καινοτομίας, της ανάπτυξης υποδομών και της διεθνοποίησης.
Είπε ακόμα ότι η Κύπρος πέραν από τα 12 πανεπιστήμια, τα 7 κέντρα αριστείας και τα ιδιωτικά και δημόσια ερευνητικά ινστιτούτα, διαθέτει πέραν των 400 νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, 2500 και πλέον ερευνητές και ερευνήτριες καθώς και περισσότερους από 4000 επιχειρηματίες. Αξιοσημείωτη, τόνισε, είναι η υψηλή απορρόφηση κονδυλίων Ε&Κ από χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι startups της χώρας κατάφεραν εντός του 2022 να συγκεντρώσουν πέραν των 130 εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματικά κεφάλαια, προσφέροντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στις διεθνείς αγορές.
«Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν πλέον τη σημαντικότητα της καινοτομίας για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή τους, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τις δεκάδες συμμετοχές στον διαγωνισμό των Βραβείων Καινοτομίας της ΟΕΒ, οι οποίες φέτος έχουν σημειώσει αριθμό ρεκόρ», ανέφερε.
Μέσα από τη 17χρονη πορεία του διαγωνισμού, πρόσθεσε, καθίσταται σαφές ότι το κυπριακό επιχειρηματικό περιβάλλον συμβαδίζει με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές τακτικές και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του στο πεδίο της καινοτομίας.
Πρόεδρος ΟΕΒ: Σημαντική η αντιμετώπισης προκλήσεων μέσω επιστημονικής γνώσης
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου σημείωσε ότι η ΟΕΒ εγκαινίασε το 2006 το θεσμός των βραβείων καινοτομίας, στηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ενισχύοντας την έρευνας και την ανάπτυξη. Σημείωσε ότι ήταν ο πρώτος διαγωνισμός για καινοτομίας στην Κύπρος και ένας από τους πρώτους στην Ευρώπη, στηρίζεται διαχρονικά από την πολιτεία και αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκής Επιτροπή ως βέλτιστη πρακτική επιβράβευσης και προώθησης της καινοτομίας στις επιχειρήσεις.
Σημείωσε ότι παρά τις προκλήσεις τα τελευταία 10 χρόνια που φέρνουν αβεβαιότητα συνεχώς στο προσκήνιο για τις επιχειρήσεις, τα αναδυόμενα προβλήματα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και δημιουργούν ρηξικέλευθες ευκαιρίες που ανατρέπουν τα αρνητικά δεδομένα.
«Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται έγκαιρα οι προκλήσεις μέσω της επιστημονικής γνώσης και της καινοτόμου σκέψης», ανέφερε ότι με αυτό τον τρόπο λειτουργεί η ΟΕΒ διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο τις υπηρεσίες και του θεσμούς που δημιουργεί.
Τα βραβεία καινοτομίας ΟΕΒ
Τα Βραβεία Καινοτομίας ΟΕΒ έλαβαν στην κατηγορία Πρωτογενής Τομέας η εταιρεία Levantina fish. Στον Μεταποιητικό Κλάδο η εταιρεία The mighty Kitchen.
Ο Τομέας Υπηρεσιών είχε δύο νικητές, καθώς βραβεία απονεμήθηκαν στην MAP Financial Technologies (Europe) Ltd και στη 2050 Materials.
Η ΟΕΒ απένειμε το βραβείο της Κατηγορίας «Κοινωνική Καινοτομία» στην εταιρεία Ablebook Ltd.
Οι νικητές των Βραβείων Έρευνας ΙδΕΚ
Το Βραβείο Διακεκριμένου Ερευνητή 2023 στις Επιστήμες Ζωής έλαβε ο Καθηγητής Λεωνίδας Α. Φυλακτού, Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιατρικός Διευθυντής, Διευθυντής του Τμήματος Μοριακής Γενετικής, Λειτουργίας και Θεραπείας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.
Το Βραβείο Νέου Ερευνητή 2023 στις Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική έλαβε ο Δρ. Χρυσοβαλάντης Βουτουρή, Μεταδιδακτορικός Επιστήμονας στο εργαστήριο Βιοφυσικής του Καρκίνου του Πανεπιστημίου Κύπρου και Ιδρυτής της εταιρίας AnaBioSi-Data Ltd.
Το Βραβείο Νέου Ερευνητή 2023 στις Επιστήμες Ζωής έλαβε Δρ. Φώτιος Μπεκρής, Επίκουρος Καθηγητής Έρευνας στο Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το Βραβείο Νέου Ερευνητή 2023 στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες έλαβε ο Δρ. Γιώργος Π. Γεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Τέλος το Βραβείο Εμπορικής Αξιοποίησης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων 2023 έλαβε ο Δρ. Αλέξης Κυριάκου, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, LELANTUS Innovations Ltd.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις