Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε δια παντός τον τρόπο που δουλεύουμε, αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το σπίτι μας. Για λίγο, έγινε εκτός από τόπος ηρεμίας και χαλάρωσης ο χώρος εργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το μοτίβο αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα για αρκετούς εργαζόμενους, φέρνοντας το άγχος της δουλειάς σε ένα μέρος γαλήνης.
Έχετε παρατηρήσει, όμως, ότι μπορεί να σας αγχώσει το ίδιο σας το σπίτι, ακόμα κι αν στην εργασία σας είναι όλα πιο ήρεμα;
«Ορισμένα αντικείμενα μπορούν να δημιουργήσουν άγχος και να φέρουν στο σώμα μας ένταση» παρατηρεί η Cecille Ahrens, ψυχοθεραπεύτρια. Μαζί με τις ψυχοθεραπεύτριες Δρ Weena Cullins και Δρ Ariel Sank επισημαίνουν έξι ξεχωριστούς παράγοντες που προκαλούν άγχος – σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό που είναι αγχωτικό για κάποιους μπορεί να μην είναι για κάποιους άλλους.
Ακαταστασία
Όταν σε έναν χώρο του σπιτιού επικρατεί… πανικός, το ίδιο πιθανότατα θα επικρατήσει και στην ψυχολογία σας. Η αταξία -όπως τα άστρωτα κρεβάτια και τα πιάτα στο νεροχύτη- δίνουν στο μυαλό μας περισσότερες οπτικές πληροφορίες για να επεξεργαστεί. Γι’ αυτό και η Δρ Cecille Ahrens φροντίζει να διατηρεί το σπίτι της σε τάξη και να ξεφορτώνεται πράγματα που είναι «χαλασμένα ή δεν με εξυπηρετούν πλέον ή δεν φέρνουν αξία στη ζωή μου». Τέλος, η ακαταστασία μπορεί να αυξήσει το άγχος γύρω από τον καθαρισμό ή τη συντήρηση ενός σπιτιού, σύμφωνα με τη Δρ Weena Cullins.
Ανεπαρκής φωτισμός
Σύμφωνα με τη Δρ Weena Cullins, τα δωμάτια με ελλιπή φωτισμό μπορεί να δυσχεράνουν την εκτέλεση ορισμένων εργασιών, ενώ τα δωμάτια με έντονο τεχνητό φωτισμό, μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο και τη χαλάρωση. Γι’ αυτό, στο σπίτι της, η Δρ Ahrens χρησιμοποιεί ουδέτερους τόνους και ηλιακό φως για να διατηρήσει την ηρεμία, ενώ φροντίζει να ανοίγει παράθυρα και πόρτες για καθαρό αέρα όποτε το επιτρέπει ο καιρός.
Ανοιχτοί και λιγότερο «μπουκωμένοι» χώροι
Η διαρρύθμιση ενός σπιτιού αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διαχείριση του άγχους. «Οι πιο στενοί χώροι, που δεν έχουν παράθυρα, θα μπορούσαν να εντείνουν την πρόκληση μιας κρίσης πανικού» εξηγεί η Δρ Ahrens. Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους μπορεί να βιώνουν ηπιότερες φυσιολογικές επιπτώσεις, όπως άγχος, αίσθημα υπερφόρτωσης και δυσκολία συγκέντρωσης. Αν ζείτε σε χώρο χωρίς επαρκές φυσικό φως, η Δρ Sank προτείνει να βγείτε έξω για να τονώσετε τη διάθεσή σας.
Συνδυασμός δουλειάς και χαλάρωσης
«Για όσους εργάζονται από το σπίτι, είναι δύσκολο να διαχωρίσουν τον προσωπικό τους χώρο από τον επαγγελματικό» δήλωσε η Δρ Sank. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να υπάρξει ένας διαχωρισμός περιβάλλοντος εργασίας και χαλάρωσης: «Ακόμα και η αλλαγή του τραπεζιού στο οποίο κάθεστε για να εργαστείτε μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη χαλάρωση» προσθέτει.
Φθαρμένα αντικείμενα
«Όταν περιτριγυριζόμαστε από πράγματα που δεν αισθανόμαστε φιλόξενα ή ανακουφιστικά, προκαλούν κάποιου είδους αντίδραση στο στρες, με αποτέλεσμα να περνάμε λιγότερο χρόνο στους χώρους που υπάρχουν» σημειώνει η Δρ Ahrens.
Οικιακοί ήχοι
Από τον ήχο της τηλεόρασης μέχρι τις συζητήσεις, ο θόρυβος είναι ένας κοινός στρεσογόνος παράγοντας, σύμφωνα με την Δρ Ahrens, ενώ εμφανίζεται σε πολλές μορφές. Η Δρ Loewen προτείνει να κλείνετε την τηλεόραση όταν δεν παρακολουθείτε και να δίνετε προσοχή στο πώς σας κάνει να αισθάνεστε ο θόρυβος της τηλεόρασης, ειδικά όταν παρακολουθείτε ειδήσεις. Εάν σας αγχώνει, προτιμήστε λίγη χαλαρωτική μουσική.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις