Το 2023 αφήνει πίσω του μια πικρή γεύση. Σε παγκόσμιο επίπεδο με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και ένα νέο μέτωπο να ανοίγει αυτή τη φορά, μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη γειτονιά μας, με απρόβλετες συνέπειες, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Η αύξηση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων δημιούργησαν αβεβαιότητα με δυσάρεστες συνέπειες στην ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Σκιαγραφόντας τα όσα συνέβησαν το 2023 σε επίπεδο οικονομίας, αυτό το οποίο ξεχώρισε προς το τέλος της χρονιάς ήταν η ψήφιση απο τη βουλή, του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, η εξαγγελία απο την κυβέρνηση του σχεδίου "ενοίκιο έναντι δόσης"και σε ότι αφορά στα εργασιακά, η συμφωνία που επιτεύχθει μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό του εθνικού κατώτατου μισθού καθώς και η υπογραφή συμφωνίας για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή. Ο κοινωνικός διάλογος για την κατάληξη σε ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία, θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025.
Μπορεί στο τέλος της ημέρας, να αποφεύχθηκε η εργατική αναταραχή, τα κοινωνικά ζητήματα ωστόσο παραμένουν ανοιχτά. Η αύξηση του κόστους ζωής, το μεγάλο ζήτημα της στέγασης ιδιάιτερα για τα νέα ζευγάρια, τα προβλήματα στον τομέα της υγείας και ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεται η δημόσια υπηρεσία, δημιούργησαν ένα κλίμα δυσαρέσκειας ανάμεσα στους πολίτες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέτει ως πρώτη προτεραιότητα, τα ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη.
Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Themaonline: "Αυτές είναι οι οδηγίες που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε στους υπουργούς και τους στενούς συνεργάτες. Να κάνουμε τη ζωή των πολιτών εύκολη. Αυτό εξαρτάται απο εμάς και κανένα άλλο."
Οι κυριότερες πολιτικές εξελίξεις
Τον Ιανουάριο υιοθετήθηκε το ψήφισμα του ΣΑ για ανανέωση της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο για ένα χρόνο και όχι για έξι μήνες όπως γινόταν μέχρι τώρα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να εκφράζει την ικανοποίησή του.Στην έκθεσή του για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο, ο Αντόνιο Γκουτέρες επεσήμανε πως το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο και έναντι των ΗΕ έχει επιδεινωθεί.
Εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία
Τον Φεβρουάριο του 2023, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκλέγεται 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ανθυποψήφιο στον δεύτερο γύρο, τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, με τους αναλυτές να αναφέρονται στην αλλαγή την οποία εκπροσωπούσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και στις προσδοκίες που φαίνεται να είχαν οι πολίτες στο πρόσωπό του.
Στις 23 Φεβρουαρίου πραγματοποιέιται η πρώτη συνάντηση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ηγέτη των Τ/Κ Ερσίν Τατάρ. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ, έγινε "σε καλό κλίμα."
Στις 28 Φεβρουαρίου, ο Νίκος Χριστοδουλιδης απο το βήμα της βουλής όπου δίνει τη νενομισμένη διαβεβαίωση, αναφέρει μεταξύ άλλων: "Προσβλέπω και θα εργαστώ για να κάνω τη ζωή των συνανθρώπων μας καλύτερη για να τους κάνω πιο ευτυχισμένους και περήφανους."
Την 1η Μαρτίου συνεδριάζει το νέο υπουργικό συμβούλιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε μεταξύ άλλων απο τους υπουργούς και υφυπουργούς όπως εφαρμοστεί το πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα
Στις 13 και 14 Μαρτίου, πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα, με στόχο τον συντονισμό απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις. Αθήνα και Λευκωσία προχώρησαν στη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Εργασίες Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Στις 23 και 24 Μαρτίου, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία ο Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετέχει για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενημερώνει για την πρότασή του για το κυπριακό, με στόχο να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.Οπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Euronews, η δεύτερη πτυχή της πρότασης αφορά στην τεχνοκρατική υποστήριξη των συνομιλιών απο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου είχε επαφές με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων. Είχε επίσης σύντομη συνομιλία με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Επίσκεψη Ισπανού Πρωθυπουργού στην Κύπρο
Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο στο πλαίσιο περιοδείας του σε κράτη μέλη της ΕΕ, ενόψει της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Εξέφρασε στήριξη στην αναζήτηση μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού, που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας πως «θα αναλάβουμε μια πρωτοβουλία για να επανεκκινήσει ο διάλογος μεταξύ των μερών». "Η Κύπρος μπορεί να βασιζεται σε εμάς."
Επίσκεψεις ΠτΔ σε Γαλλία και Γερμανία
Τον Μαϊο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε επισκέψεις σε Γαλλία και Γερμανία όπου είχε συνομιλίες με τους ηγέτες των δύο χωρών.
Προσφώνηση ΠτΔ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου
Στις 13 Ιουνίου κατά την ομιλία του απο το βήμα της ολομέλειας του Ευραπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως στόχος είναι να καταστεί ο Πρόεδρος που θα λύσει το κυπριακό.
Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ – ΓΓ ΟΗΕ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για επίλυση του Κυπριακού εντός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.
Γκουτέρες και Χριστοδουλίδης αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση της προσπάθειας επανέναρξης των συνομιλιών και συμφώνησαν να βρίσκονται σε επικοινωνία.
100 ημέρες διακυβέρνησης
Στις 20 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σε απολογισμό του κυβερνητκού του έργου για τις πρώτες εκατό μέρες απο την ανάλυψη της εξουσίας, ξεκινώντας με τον τομέα της παιδείας, "όχι μόνο λόγω της σημασίας που προσδίδω αλλά και του γεγονότος ότι επηρεάζει οριζόντια όλους τους τομείς της διακυβέρνησης και το μέλλον του τόπου μας που βρίσκεται στην ποιότητα των πολιτών και του ανθρώπινου δυναμικού μας."
Αναφερόμενος στο κυπριακό έκανε λόγο "για μια τεράστια διπλωματική πρωτοβουλία με στόχο την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο κυπριακό".
Συμπεράσματα ΕΣ για Κυπριακό και ευρωτουρκικά
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στις Βρυξέλλες, ενέκρινε συμπεράσματα με αναφορές στο Κυπριακό και στα ευρωτουρκικά.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεσήμανε πως παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κατά τρόπο σύμφωνο με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο. Επίσης κάλεσε για την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Επίσκεψη ΠτΔ-Τατάρ στη ΔΕΑ
Στις 28 Ιουλίου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, πραγματοποίησαν κοινή επίσκεψη στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), και απεύθυναν έκκληση προς όλους όσοι διαθέτουν πληροφορίες για την τύχη των αγνοουμένων να τις παραδώσουν στην ΔΕΑ.
Επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο
Στις 31 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Όσον αφορά στο κυπριακό, Χριστοδουλίδης και Μητσοτάκης εξέφρασαν τη σύμπνοια Λευκωσίας-Αθήνας
Επεισόδιο με επιθέσεις κατά ειρηνευτών στη νεκρή ζώνη
Στις 18 Αυγούστου άνδρες της Ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ δέχονταο επιθέσεις εποίκων και ακραίων Τ/Κ στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα, στο πλαίσιο της εκτέλεσης εργασιών εντός της νεκρής ζώνης. Τέσσερα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης τραυματίστηκαν.
Τον Αύγουστο έρχεται στην Κύπρο για επαφές, ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, Μίροσλαβ Γιέτζια, ο οποίος είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τ/Κ ηγέτη. Επισκέφθηκε και τη νεκρή ζώνη, κοντά στην Πύλα.
9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας – Ισραήλ
Τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας- Ισραήλ, που επαναβεβαίωσαν τον στόχο να εντείνουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η ενέργεια, η ασφάλεια, η άμυνα, η ακαδημαϊκή κοινότητα και η διασπορά.
Ομιλία Νίκου Χριστοδουλίδη στη 78η Γενική Συνέλευση των ΗΕ
Στις 20 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλώντας για πρώτη φορά στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη απο τη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστειλε ηχηρή απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος στην ομιλία του απο το βήμα της Γενικής Συνέλευσης είχε ζητήσει αναγνώριση της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου."
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο είπε μεταξύ άλλων: "Κύριε Ερντογάν, η παραβατικότητα που προέρχεται απο την εισβολή, την επιθετικότητα και τη χρήση βίας δεν μπορεί να αναγνωριστεί."
Κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο, να συνεργαστούν και να οικοδομήσουν ένα λαμπρότερο μέλλον για τις χώρες τους, μέσω του διαλόγου και του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας.
Κυπριακό και εξελίξεις στην περιοχή συζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ με ΠτΔ
Το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην περιοχή συζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στη Νέα Υόρκη. "Είμαστε στην ίδια γραμμή με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και στο θέμα του διορισμού μιας προσωπικότητας για το Κυπριακό αλλά και στην ανάγκη για να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση", δήλωσε ο Πρόεδρος μετά τη συνάντηση.
Συμμετοχή ΠτΔ στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη
Στις 21 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου στο Κάιρο, κατά την οποία ανέφερε ότι η περιοχή δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω αστάθεια.
Έναρξη εργασιών στην Πύλα στη βάση συναντίληψης με ΗΕ
Στις 23 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι εργασίες στην Πύλα ως αποτέλεσμα συναντίληψης που συνομολογήθηκε νωρίτερα τον ίδιο μήνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Σχολιάζοντας την έναρξη των έργων στην περιοχή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως η συμφωνία συναντίληψης αποτελεί προϊόν συζήτησης με την ίδια την Τουρκία.
Θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο για Γάζα πρότεινε η Κύπρος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε ιδέες για αποστολή βοήθειας στη Γάζα μέσω θαλάσσης απο το λιμάνι της Λεμεσού και μίλησε για τη δημιουργία «θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου». "Το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ιδιαίτερης σημασίας και έχω μοιραστεί και με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ αλλά και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κάποιες ιδέες πώς η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρξει απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια."
Συγκατάθεση στα ΗΕ για διορισμό απεσταλμένου
Τη συγκατάθεση της στα Ηνωμένα Έθνη για «διορισμό συγκεκριμένης προσωπικότητας που θα αναλάβει να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών» στο Κυπριακό, έδωσε η Κύπρος.
Επίσκεψη Λακρουά στην Κύπρο
Την 1η Νοεμβρίου φθάνει στην Κύπρο για επίσκεψη, ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Ειρηνευτικές επιχειρήσεις Ο Ζαν–Πιέρ Λακρουά, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, επισκέφθηκε τη ΔΕΑ και την νεκρή ζώνη στην Πύλα.
Συνάντηση Μπλίνκεν-Χριστοδουλίδη
Στις 5 Νοεμβρίου, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται εκτάκτως την Κύπρο, στο πλαίσιο των επαφών στην περιοχή. Σε σύντομη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, οι δύο άνδρες συζήτησαν την κρίση στη Μέση Ανατολή και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου.
Διακόπτονται οι εργασίες στην Πύλα
Διακόπηκαν οι εργασίες στην Πύλα, αφού τα Ηνωμένα 'Εθνη ζήτησαν μια μικρή παύση όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αναφέροντας ότι υπήρξαν προβλήματα και αντίδραση από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.
1η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας
Σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων επικεντρώθηκε η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Απόρριψη από τουρκική πλευρά πρόταση Γκουτέρες για απεσταλμένο
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως η τουρκική πλευρά απέρριψε μια προσωπικότητα που πρότεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ ως απεσταλμένο για το Κυπριακό και την οποία η ε/κ πλευρά είχε αποδεχθεί και πως αναμένουν τη νέα εισήγηση του ΓΓ.
Παραβίαση της νεκρής ζώνης στον Αγ. Δομέτιο από κατοχικές δυνάμεις
Στις 27 Νοεμβρίου, στρατιώτες των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων εισήλθαν στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Αγίου Δομετίου και εγκατέστησαν σε ακατοίκητη κατοικία μεταλλικό ιστό, επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα. Δύο μέρες μετά, η ειρηνευτική δύναμη τέθηκε σε κινητοποίηση λόγω εισόδου ανδρών του κατοχικού στρατού με όχημα στην ίδια στην περιοχή, ζητώντας τους να αποχωρήσουν. Μετά τις εξελίξεις αυτές ξεκίνησε η ενεργοποίηση των μέτρων σε σχέση με το θέμα της παραβίασης της νεκρής ζώνης στην περιοχή Αγίου Δομετίου.
Συναντήσεις ΠτΔ με ΓΓ του OΗΕ και Τούρκο Πρόεδρο
Την 1η Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον ΓΓ του OΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της COP28, στο Ντουμπάι. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε και σύντομη συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Συγκατάθεση από ΚΔ για απεσταλμένο στο Κυπριακό
Τη συγκατάθεσή της έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία σε νέα πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, για τον διορισμό απεσταλμένου του στο Κυπριακό. Η τ/κ πλευρά ανακοίνωσε ότι επίσης απάντησε θετικά για τον διορισμό απεσταλμένου με προϋποθέσεις.
Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ με τον ΓΓ του ΟΗΕ
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Συζήτησαν το Κυπριακό, τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη καθώς και τις προσπάθειες υλοποίησης της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για τη Γάζα.
Συνάντηση ΠτΔ-Τ/κ ηγέτη σε εκδήλωση που παρέθεσε ο Κόλιν Στιούαρτ
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ συμμετείχαν σε δεξίωση που παρέθεσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έτους.
Στην Κύπρο ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ για ανθρωπιστικό διάδρομο
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο για το θέμα της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία διαδρόμου για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Κύπρου προς τη Γάζα. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ταχεία διαδικασία για την ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται στη Γάζα μέσω αυτού του διαδρόμου», είπε.
Σύγκρουση Ελεγκτή- ΠτΔ
Λίγο πριν το τέλος της χρονιάς που διανύουμε, βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας η σύγκρουση μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και Προέδρου της Δημοκρατίας. Αφορμή αποτέλεσε η έκθεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη σε σχέση με τις απολαβές και τα ωφελήματα του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την περίοδο που εκτελούσε καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Αποκορύφωμα της σύγκρουσης στις σχέσεις Γενικού Ελεγκτή-Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν η επιστολή εκ μέρους της προεδρίας της Δημοκρατίας, στην οποία αναφέρει πως η ελεγκτική υπηρεσία "δεν έχει εξουσία έκφρασης γνώμης επι των ευρημάτων της σε κανονιστικά θέματα αν δεν λάβει προηγουμένως γνωμάτευση απο τον Γενικό Εισαγγελέα."
Τι αφήνει πίσω της η οικονομία το 2023
Αρκετά ρευστό και αβέβαιο καθίσταται το νέο έτος 2024 λόγω των πολλών εκκρεμοτήτων που αφήνει το 2023, σε συνδυασμό με τις νέες προκλήσεις για την οικονομία, εκτιμά ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Σταύρος Σταύρου.
Το 2023 αφήνει πολλές πληγές ανοιχτές, όπως
η εικόνα της χώρας διεθνώς μέσα απο αρνητικά δημοσιεύματα κυρίως το τελευταίο διάστημα, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, η αύξηση των επιτοκίων, η ενέργεια, τα εργασιακά και το μεταναστευτικό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις