Το 2023 ζήσαμε πολλά και η τσέπη των καταναλωτών ακόμη υποφέρει. Από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και τον πόλεμο στο Ισραήλ, αλλά και φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο, στις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων. Τι θα φέρει το 2024;
Ο Κύπριος οικονομολόγος, Γιάννης Τελώνης, αναλύει στο ThemaOnline, τα καλά νέα που δημιουργούν αισιοδοξία για την παγκόσμια και τοπική οικονομία το νέο έτος αλλά και παραθέτει τα κύρια ενδεχόμενα που μπορούν να ανατρέψουν όλα τα θετικά στοιχεία.
Τα καλά
Πέφτει απρόσμενα ραγδαία ο πληθωρισμός
Περάσαμε διάφορα κύματα πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια. Ο παροδικός πληθωρισμός μετά το «ξεκλείδωμα» του κόσμου από το «τέλος» της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο πληθωρισμός των «white goods» που βρίσκεται σε αποπληθωρισμό αυτή τη στιγμή και λόγω της έλλειψης τρανζίστορ αλλά και το ότι βρίσκονταν τα κοντέινερ σε άλλη μεριά του κόσμος αλλά και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ που έγιναν σε κάποια στιγμή πιο ακριβά και από καινούργια. Και ο «κερδοσκοπικός» πληθωρισμός, η ευκαιρία που βρήκαν τώρα δηλαδή ορισμένοι εμπόροι να καθορίσουν υψηλότερο περιθώριο κέρδους καθώς όλα ακριβαίνουν, με τους καταναλωτές να αντιδρούν και να μην αγοράζουν τα προϊόντα τους και στη συνέχεια τους εμπόρους να ρίχνουν τις τιμές τους. Να μην ξεχνάμε φυσικά και την αύξηση του κόστους ενέργειας, λόγω των πολέμων σε Ουκρανία και Γάζα, το οποίο έχει ξεχαστεί και αυτό.
Αποκλιμάκωση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες
Εξαιτίας της πτώσης του πληθωρισμού, αναμένεται να δούμε - πιο σύντομα από ότι προβλεπόταν - τις Κεντρικές Τράπεζες να ρίχνουν τα επιτόκια. Σίγουρα μετά το πρώτο εξάμηνο του 2024, μπορούμε να περιμένουμε ίσως και δύο μειώσεις της τάξης των 25 μονάδων βάσης, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα αρχίσει έτσι να να φεύγει λίγο η πίεση που νιώθει ο κόσμος ότι είναι ψηλά τα επιτόκια. Για την τοπική μας οικονομία, είναι σημαντικό να πέσουν τα επιτόκια στις αγορές από τις οποίες έρχονται τουρίστες στην Κύπρο, για να μπορούν πιο εύκολα να διαθέσουν χρήματα για τα ταξίδια τους.
Συγκρατημένες τιμές στην αγορά Ενέργειας
Καλά τα νέα, αφου βρισκόμαστε μεσούσις της χειμερινής περιόδου, και δεν είδαμε τις τις τιμές στο πετρέλαιο να ανεβαίνουν στα επίπεδα που φοβόμασταν. Παράλληλα, τα αποθέματα είναι σε υψηλά επίπεδα οπότε δεν αναμένουμε μια έκρηξη στις τιμές.
Έρχονται λεφτά από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας της ΕΕ
Το πρόγραμμα έχει αρκετά ώριμα έργα, πήραμε τα πρώτα λεφτά και αναμένεται μέσα στο 2024 να πάρουμε κι άλλα λεφτά - νοούμενου ότι τηρήσουμε τα προαπαιτούμενα - που θα θέσουν τη βάση για μακροχρόνια ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου.
Τα κακά
Επέκταση πολεμικών συρράξεων
Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των πολέμων, τόσε σε Ουκρανία όσο και Γάζα, θα ανατρέψει άρδην όλα τα καλά δεδομένα.
Επηρεασμός ενεργειακής αγοράς από τους πολέμους
Απευχόμαστε να υπάρξει υποτροπή των πολεμικών συρράξεων που θα επηρεάσουν τον ενεργειακό τομέα. Ήδη έγιναν επιθέσεις σε πλοία και υπάρχει κίνδυνος για οικονομίες όπως η Κύπρος που είναι εξαρτημένες από ορυκτά καύσιμα να επηρεαστούν αρνητικά.
Εκλογές ΗΠΑ
Οι Αμερικανικές εκλογές προκαλούν αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές καθώς αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στις δύο πολιτικές κρίσεις σε Ουκρανία-Ρωσία και Ισραήλ. Ο φόβος αφορά την εκλογή ως πλανητάρχη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε 15 μέρες.
Αυτό σημαίνει ουσιαστικά, ότι θα σταματήσει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και ότι έμελλε να γίνει θα γίνει. Όσο λοιπόν θα πλησιάζουμε τις εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 5 Νοεμβρίου το 2024, η πολιτική αυτή αβεβαιότητα θα μεγαλώνει.
Υψηλά επίπεδα πραγματικού επιτοκίου
Παρόλο που τα ονομαστικά επιτόκια αναμένεται να πέσουν, τα πραγματικά επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες θα σταματήσουν τις αγορές κρατικών ομολόγων. Θα αρχίσουν στη συνέχεια να μειώνουν τα χαρτοφυλάκια τους σε κρατικά ομόλογα, να τα πουλούν δηλαδή. Αυτό σημαίνει ότι ενώ από τη μία θα χαλαρώνει η δημοσιονομική πολιτική με μείωση των επιτοκίων, από την άλλη θα «τεντώνεται» με την πρακτική διαχείρισης των ομολόγων, με αποτέλεσμα τα πραγματικά επιτόκια να παραμένουν ψηλά.
Όπως εξηγεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ονομαστικό επιτόκιο είναι το επιτόκιο που στην ουσία συμφωνείται να καταβάλλεται. Για παράδειγμα, είναι το επιτόκιο που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες κατοικίας για το στεγαστικό τους δάνειο ή η απόδοση που λαμβάνουν οι αποταμιευτές για τις καταθέσεις τους. Οι δανειολήπτες καταβάλλουν το ονομαστικό επιτόκιο, ενώ οι αποταμιευτές το λαμβάνουν.
Ωστόσο, σημαντικό για τους δανειολήπτες και για τους αποταμιευτές δεν είναι μόνο το ποσό που καταβάλλουν ή λαμβάνουν σε ονομαστικούς όρους, αλλά και η ποσότητα των αγαθών, των υπηρεσιών ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσαν να αγοράσουν με το ποσό αυτό. Αυτό αποκαλείται από τους οικονομολόγους αγοραστική δύναμη του χρήματος. Αυτή συνήθως μειώνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς οι τιμές αυξάνονται λόγω του πληθωρισμού. Το πραγματικό κόστος δανεισμού και η πραγματική απόδοση επί των αποταμιεύσεων φαίνονται όταν λαμβάνουμε υπόψη τον πληθωρισμό.
Το πραγματικό επιτόκιο υπολογίζεται ως εξής: Πραγματικό επιτόκιο = ονομαστικό επιτόκιο - πληθωρισμός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις