ΥΓΕΙΑ

Το πασίγνωστο αξεσουάρ που μπορεί να σώσει ζωές στη ΜΕΘ – Αρκεί να το χρησιμοποιούμε

Το πασίγνωστο αξεσουάρ που μπορεί να σώσει ζωές στη ΜΕΘ – Αρκεί να το χρησιμοποιούμε

Είναι απλό, φθηνό, όλοι το έχουν στο σπίτι και εφόσον το χρησιμοποιούμε συστηματικά, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο σε περίπτωση νοσηλείας με σοβαρή λοίμωξη

Θα μπορούσε ένα απλό αξεσουάρ, που χρησιμοποιούμε καθημερινά, να καθορίσει τη σοβαρότητα μιας νοσηλείας ή ακόμη και την επιβίωση του ασθενή μέσα στο νοσοκομείο; Αυτό δείχνουν τα ευρήματα νέας έρευνας, που δημοσιεύεται στο JAMA Internal Medicine.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη μιας ομάδας ειδικών με επικεφαλής τον δρ. Michael Klompas, επιδημιολόγο/ λοιμωξιολόγο στο ιατρικό τμήμα του νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης έδειξε ότι η οδοντόβουρτσα αποδεικνύεται καθοριστικός σύμμαχος υγείας ενός ασθενή που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Αυτό το τόσο απλό εξάρτημα φαίνεται να σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά θανάτων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο, αλλά και μικρότερο χρόνο μηχανικής υποστήριξης αναπνοής.

Ο δρ. Klompas και οι συνάδελφοί του συνδύασαν τα αποτελέσματα 15 κλινικών δοκιμών, που αφορούσαν σε περισσότερους από 2.700 ασθενείς. Το βούρτσισμα των δοντιών φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου εντός ΜΕΘ, καθώς και τον χρόνο εντατικής φροντίδας των ασθενών.

Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν τα ποσοστά πνευμονίας ήταν χαμηλότερα μεταξύ των ασθενών που βούρτσιζαν καθημερινά τα δόντια τους. Η πνευμονία προκαλείται όταν τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας απορροφώνται από τους αεραγωγούς και μολύνουν τους πνεύμονες, εξηγούν οι ερευνητές. Οι ευπαθείς ασθενείς ή τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονία κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο. Ένα καθημερινό πρόγραμμα βουρτσίσματος δοντιών μειώνει την ποσότητα των βακτηρίων στο στόμα, περιορίζοντας ακολούθως τον κίνδυνο πνευμονίας.

«Είναι σπάνιο στον κόσμο της νοσοκομειακής προληπτικής ιατρικής να βρεις κάτι τόσο φθηνό και αποτελεσματικό. Αντί για μια νέα συσκευή ή φάρμακο, η μελέτη δείχνει ότι κάτι τόσο απλό όπως το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά», δήλωσε ο δρ. Klompas. «Η συμβολή του τακτικού βουρτσίσματος δοντιών στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας είναι εντυπωσιακή. Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της εφαρμογής μιας ρουτίνας στοματικής υγείας», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top