“Για μένα η διεκδίκηση της Δημαρχίας της Πρωτεύουσας σηματοδοτεί μια νέα μεγάλη ευκαιρία να προσφέρω περισσότερα στην πόλη μου. Είμαι στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά δεν σας το κρύβω: η Λευκωσία ήταν και είναι η μεγάλη μου αγάπη. Την ξέρω πολύ καλά, την έχω περπατήσει βήμα – βήμα. Οι Δημαρχιακές εκλογές έχουν πολιτικό περιεχόμενο, αλλά δεν είναι κομματικές εκλογές”.
Η επίσημη διακήρυξη της υποψηφιότητας του Νίκου Τορναρίτη για τη δημαρχία της Λευκωσίας θα μπορούσε να περάσει ήσυχα-ήσυχα στη λήθη ως ακόμα μία ξύλινη, τυποποιημένη, γραμμένη-από-το-ChatGPT, γενικόλογη και αόριστη μπουρδολογία που ξεχνάς πέντε δευτερόλεπτα αφού τη διαβάσεις, αν δεν είχε προηγηθεί όλο το -γνωστό πια- παρασκήνιο για το πως έφτασε ο ΔΗΣΥ στην ίσως πιο ψυχρή, υπολογιστική, κυνική και ξεδιάντροπα μικροκομματική επιλογή για την “τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης” (ρίχνουμε στο μείγμα και αυτό το τελείως πια παρωχημένο κλισέ για συναισθηματικό εκβιασμό - ξεκολλήστε, το Βερολίνο έχει και 34 χρόνια που επανενώθηκε!).
Μια ανακοίνωση που βγήκε λίγο πριν τις αργίες των Χριστουγέννων με το σκεπτικό πως ο κόσμος θα παραείναι απασχολημένος με τα ψώνια, τις ετοιμασίες και το προεόρτιο τρέξιμο για να προσέξει ότι ένα γνήσιο τέκνο του κομματικό σωλήνα, ένα υπερπροβεβλημένο Συναγερμικό στέλεχος που κατεβαίνει υποψήφιος μετά από συνεννόηση τριών κομμάτων γιατί θεωρήθηκε πιο εκλέξιμος από τον Ανδρέα Κωνσταντίνου, δηλώνει πως οι δημοτικές εκλογές... δεν είναι κομματικές. Ταυτόχρονα ποντάρουν στο να είναι αλήθεια πως ένα απειροελάχιστο ποσοστό των πολιτών ασχολούνται με την επικαιρότητα και άρα θα γνωρίζουν τον οδυνηρό και αρκετά ντροπιαστικό συμβιβασμό του ΔΗΣΥ στο πρόσωπό του, που σημαίνει πως θα υπάρχουν εκεί έξω που θα πιστέψουν πως όντως ο Νίκος Τορναρίτης κοιμάται και ξυπνάει με την έγνοια της Λευκωσίας με την οποία μέχρι και πριν από λίγες μέρες δεν είχε τίποτα περισσότερο από μια καθαρά συμβιωτική σχέση μαζί της.
Η υποψηφιότητα Τορναρίτη μπορεί επίσης να αποτελέσει case study της ψυχρής αντιμετώπισης των τοπικών εκλογών από τα κόμματα ως -ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες - μέτρηση δυνάμεων, σύναψη συνεργασιών με μακροπρόθεσμα οφέλη, μοίρασμα λαφύρων, ευκαιρία για ρεφάρισμα ή σωσίβια λέμβος μετά από ναυάγιο. Οτιδήποτε εκτός από το να βάλουμε τους σωστούς ανθρώπους στο κατάλληλο πόστο ώστε να διευκολύνουν την καθημερινότητα των δημοτών. Αυτά είναι ψιλά γράμματα. Κανείς δεν νοιάζεται για τις δημοτικές, είναι πρακτικά η Επίλεκτη Κατηγορία ΣΤΟΚ των εκλογών, ας ρίξουμε εκεί τον Τορναρίτη να αδειάσουν με τη μία πέντε θέσεις στις μεγάλες κατηγορίες.
Για να σας προλάβω, φυσικά και υπάρχουν άνθρωποι που γεννήθηκαν για την τοπική αυτοδιοίκηση, ζουν και αναπνέουν για την πόλη, το χωριό, τη γειτονιά τους και δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο, ούτε η κομματική εξυπηρέτηση/εξαργύρωση, ούτε η ανέλιξη. Γι’ αυτούς η τοπική αυτοδιοίκηση είναι λειτούργημα και όχι κομματικό βόλεμα ή εφαλτήριο για μετέπειτα πολιτική καριέρα. Θα τους βρείτε κυρίως στους μικρούς Δήμους που δεν προσελκύουν κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής και θα τους αναγνωρίσετε από την πορεία τους (συνήθως προέρχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση κι εξακολουθούν να κινούνται εντός των ορίων της), τη συνέπεια και το πάθος τους για τον τόπο τους.
Υποψηφιότητες σαν του Τορναρίτη είναι μεν επιβληθείσες αλλά πρακτικά ανούσιες και αδιάφορες σαν τις μέρες που μεσολαβούν ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά που -ας το παραδεχτούμε- ποτέ κανείς δεν κατάλαβε σε τι ακριβώς χρησιμεύουν...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις