Συναγερμός έχει σημάνει στις Υγειονομικές Αρχές πολλών χωρών λόγω μιας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, η οποία έχει ήδη κάνει αισθητή την εμφάνιση της, προκαλώντας έντονη ανησυχία καθώς εξαπλώνεται ταχύτατα.
Συγκεκριμένα πρόκειται για την νέα μετάλλαξη JN1, η οποία έχει χαρακτηριστεί και ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος», κυρίως επειδή έχει τεράστια διασπορά.
Ήρθε ήδη Κύπρο; Απαντούν Δρ. Καραγιάννης και Υπ. Υγείας
Όπως γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, η νέα μετάλλαξη έχει εντοπιστεί ήδη σε πάρα πολλές χώρες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, την Κίνα και την Ινδία, ωστόσο δεν ξέρουμε ακόμα αν ήρθε και στην Κύπρο.
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιδημιολογικής μονάδας, Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία μέχρι στιγμής που να επιδεικνύουν ότι η νέα μετάλλαξη έφθασε στην Κύπρο.
«Δεν είμαστε σίγουροι αν ήρθε σε εμάς ακόμα. Από την επόμενη βδομάδα πιθανώς θα μας τ δώσει στοιχεία το Υπουργείο Υγείας», πρόσθεσε.
Πάντως σε επικοινωνία του ThemaOnline με αρμόδια πηγή του Υπουργείου Υγείας, μας έχει αναφερθεί ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ενημέρωση για την νέα μετάλλαξη και αν έχει φθάσει στην Κύπρο.
«Υποθετικά η μετάλλαξη μπορεί να ήρθε τις τελευταίες δύο μέρες, αλλά δεν θα βγει στην αναφορά τώρα αφού και με τις προηγούμενες μεταλλάξεις πέρασαν και κάποιες βδομάδες μέχρι να έρθουν, να εντοπιστούν μέσω των αναλύσεων και να καταγραφούν», μας τόνισε η αρμόδια πηγή, προσθέτοντας ότι στην αναφορά των τελευταίων δέκα ημερών δεν είχε καταγραφεί η νέα μετάλλαξη.
Τα συμπτώματα της JN1 – Δουλεύουν τα εμβόλια;
Αναφορικά με την μετάλλαξη JN1, ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε ότι πρόκειται για υποπαραλλαγή της Όμικρον, με θετικό να είναι το γεγονός ότι δεν θα διαφύγει της ανοσίας των εμβολίων.
«Την πιάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια όπως είπε το CDC αλλά είναι πολύ μεταδοτική αφού υπάρχουν πολλά κρούσματα τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες. Στις ΗΠΑ συγκεκριμένα είναι ο λόγος που αυξήθηκαν κατά 15% οι νοσηλείες», επεσήμανε.
Όσο αφορά τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης, είναι παρόμοια με αυτά των υπόλοιπων υποπαραλλαγών της Όμικρον όπως πονόλαιμος, καταρροή, βήχας, κόπωση, πονοκέφαλος, μυαλγία, πυρετός, ρίγη και απώλεια όσφρησης.
Αύξηση στα κρούσματα ενόψει εορτών
Την ίδια στιγμή, ο Δρ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στην ανησυχητική αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.
«Τώρα τις γιορτές ήδη έχουμε αύξηση στα κρούσματα. Έχουμε πολλά περιστατικά και αρκετά άτομα έχουν έντονα συμπτώματα. Τα κρούσματα αφορούν κυρίως ηλικιωμένους ωστόσο καταγράφονται και σε νεαρά άτομα. Η αύξηση στα κρούσματα καταγράφεται κυρίως σε κλειστές δομές (όπως γηροκομεία) γιατί δεν τηρούνται τα μέτρα», τόνισε.
Παράλληλα, ο Δρ. Καραγιάννης κάλεσε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ενόψει των γιορτινών ημερών.
«Χρειάζεται προσοχή κυρίως για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους. Πρέπει να πάρουν προφυλάξεις αλλά και εμείς αν έχουμε συμπτώματα να προσέχουμε και να σκεφτόμαστε τον άλλο που θα κάτσουμε δίπλα του. Τα μέτρα δεν θα επανέλθουν οπότε εξαρτάτε από τον καθένα πως θα προστατευθεί», είπε καταληκτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στη Λεμεσό – Βλέπουν εμπρησμό οι Αρχές
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις