Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές της Ισλανδίας, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στη χερσόνησο Ρέικιανες μετά από εβδομάδες έντονης δραστηριότητας.
Η έκρηξη του ηφαιστείου ξεκίνησε χθες, περίπου στις 10:17 μ.μ. μετά από μια σειρά μικρών σεισμών. Το χωριό Γκρίνταβικ, με πληθυσμό 4.000 κατοίκων που ήδη έχει εκκενωθεί από τις 11 Νοεμβρίου, ίσως βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, εξαιτίας των ποταμών λάβας και της ρωγμής περίπου 4 χιλιομέτρων που έχει σχηματιστεί στο έδαφος.
Η έκρηξη προκαλεί και ατμοσφαιρική ρύπανση, οι επιπτώσεις της οποίας ενδεχομένως να φτάσει μέχρι και την πρωτεύουσα της χώρας. «Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκλήθηκε από την έκρηξη είναι πιθανό να επηρεάσει το Ρέικιαβικ απόψε ή αύριο» ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.
Η έκρηξη ξεκίνησε βόρεια του Γκρίνταβικ, που είναι ένα ψαροχώρι, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ. Η περιοχή έχει πληγεί από ένα «σεισμικό σμήνος» με πάνω από 1.000 μικρούς σεισμούς σε 24 ώρες.
Αναδύονται 100 έως 200 κυβικά μέτρα λάβας ανά δευτερόλεπτο
Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας έδωσε έμφαση στο να δοθεί χώρος σε όσους παρέχουν υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών να κάνουν το έργο τους και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν την οδηγία. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ισλανδίας έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία των ζωών και των υποδομών.
Το διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, παρέμεινε ανοιχτό αν και καταγράφηκαν πολλές καθυστερήσεις στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις.
«Θα μπορούσε να συνεχιστεί για μήνες, επίσης θα μπορούσε απλά να σταματήσει αργότερα σήμερα ή αύριο», δήλωσε ο Χάλντορ Γκέιρσον, ένας καθηγητής στο Ινστιτούτο των Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας.
Ο Γκέιρσον είπε πως το μεγαλύτερο μέρος της λάβας ρέει σε μια περιοχή όπου υπάρχουν λίγες υποδομές. Όμως, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.
«Υφίσταται ακόμη απειλή για το Γκρίνταβικ, μετά βεβαιότητας. Τώρα, η λάβα ρέει κυρίως στο βόρειο τμήμα, όμως εξαρτάται από την τοπογραφία και πού βρίσκονται οι ρωγμές», τόνισε.
Η Ισλανδία φιλοξενεί 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα, τον μεγαλύτερο αριθμό στην Ευρώπη.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις