Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία για τον εκφοβισμό στις σχολικές μονάδες που παρουσιάστηκαν σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Παιδείας, το 25% των μαθητών είναι θύματα σχολικού εκφοβισμού ενώ όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Αστυνομίας, το 2020 εξετάστηκαν 451 υποθέσεις παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων (οι οποίες δεν αφορούν μόνο τις σχολικές μονάδες), 496 το 2021 και 508 το 2022.
Πώς διαιωνίζεται ο σχολικός εκφοβισμός - Η νομοθεσία που ποτέ δεν εφαρμόστηκε
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε ότι το 25% των ανηλίκων (κάτω των 18 χρονών) που έχουν δεχτεί εκφοβισμό αφορούν περιστατικά είτε εντός του σχολείου είτε εκτός του σχολείου.
Ερωτηθείς για τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν καταγραφεί στην Βουλή, αναφορικά με την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε στους παράγοντες που βοηθούν να διαιωνιστεί το φαινόμενο.
Σύμφωνα με τον Βουλευτή, το μεγάλο πρόβλημα που έχει καταγραφεί ως γεγονός είναι ο φόβος των εμπλεκόμενων να προβούν σε καταγγελία.
«Όταν ένα περιστατικό λαμβάνει χώρο σε σχολική μονάδα, οι διευθύνσεις των σχολικών μονάδων ή και τα παιδιά/γονείς δεν προχωρούν σε καταγγελία», πρόσθεσε.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι από το 2020 ψηφίστηκε μια νομοθεσία για τον σχολικό εκφοβισμό ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
«Έμεινε ανενεργή από την εκτελεστική εξουσία εδώ και 3 χρόνια και μετά από δίκες μας πιέσεις κατέθεσαν στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας ένα έγγραφο με αλλαγές στην νομοθεσία του 2020 για να μπορέσουν να γίνουν τροπολογίες και να μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η νομοθεσία», σημείωσε.
Όπως σημείωσε ο κ. Σαββίδης, αυτή η νομοθεσία καταγράφει τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού όπως η αύξηση επίβλεψης στις σχολικές μονάδες και περισσότερη εμπλοκή των μαθητών για αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.
Σκέψεις για ποινικοποίηση του σχολικού εκφοβισμού
Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου, με την οποία επιχειρείται η ποινικοποίηση του εκφοβισμού στα σχολεία, την οποία κατέθεσαν η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης.
Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η θέσπιση του ιδιώνυμου αδικήματος του σχολικού εκφοβισμού, του γνωστού ως «bullying», το οποίο θα επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες ή χρηματική ποινή μέχρι 2.000 ευρώ ή και τις δύο αυτές ποινές.
Ωστόσο για την συγκεκριμένη νομοθεσία εκφράστηκαν αρκετοί προβληματισμοί στην Βουλή.
«Η Προϊσταμένη των Ψυχολόγων στο Υπουργείο Παιδείας τάσσεται εναντίων στην ποινικοποίηση του εκφοβισμού. Θεωρεί ότι είναι λάθος και καμιά χώρα της Ευρώπης δεν έχει ποινικοποιήσει τον σχολικό εκφοβισμό, εκτός της Αμερικής», είπε ο κ. Σαββίδης.
«Αδιέξοδο» η διακίνηση ναρκωτικών
Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών στα σχολεία.
«Στην Βουλή αναφέρθηκε επίσης ότι ενώ κάποιοι μαθητές γνωρίζουν ότι γίνεται διακίνηση ναρκωτικών στα σχολεία, λόγω του φόβου, δεν μιλούν και όλοι είναι σιωπηλοί», σημείωσε.
Οι δράσεις για αντιμετώπιση του φαινομένου
Καταληκτικά, ο κ. Σαββίδης σημείωσε τις δράσεις που μπορούν να γίνουν για αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού.
«Να εκπαιδευτούν κατά την δική μου άποψη τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς/μαθητές πώς, να μάθουν να αναγνωρίζουν το πότε ένα παιδί έπεσε θύμα bullying ενώ πρέπει επίσης να μάθουν τις διάφορες μορφές του σχολικού εκφοβισμού, όπως λεκτικός εκφοβισμός, μη λεκτικός εκφοβισμός με αισχρές χειρονομίες ή κοινωνικός αποκλεισμός», ανέφερε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις