LIKE ONLINE

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιες δουλειές κινδυνεύουν – Τι προβλέπει ειδικός και η μεγάλη του ανησυχία

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιες δουλειές κινδυνεύουν – Τι προβλέπει ειδικός και η μεγάλη του ανησυχία

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να πήρε διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, ωστόσο ο Νίκολας Μπλουμ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, συνέλεγε στοιχεία σχετικά με το θέμα του πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει την εργασία, πολύ πιο πριν την πανδημία και την τηλεργασία.

Η τελευταία του έρευνα δείχνει ότι το 60% των Αμερικανών και των Βορειοευρωπαίων δεν έχουν επιλογή απομακρυσμένης εργασίας, όπως άτομα στην εστίαση ή τις μεταφορές. Ένα άλλο 30% δουλεύουν υβριδικά, ως επί το πλείστον δύο ημέρες την εβδομάδα από το σπίτι και το υπόλοιπο 10% δουλεύουν πλήρως απομακρυσμένα. «Οι εργαζόμενοι συνήθως θέλουν να εργάζονται από το σπίτι περίπου τρεις ημέρες την εβδομάδα», είπε.

Για τον Μπλουμ, δύο μέρες στο σπίτι είναι η ιδεατή συνθήκη, με Δευτέρα και Παρασκευή στο σπίτι, εξοικονομώντας χρήματα από μετακινήσεις και παρέχοντας ηρεμία και δυνατότητα «επαναφόρτισης», με χρόνο για email, διάβασμα και γράψιμο. Την Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη η δουλειά στο γραφείο παρέχει δυνατότητα για καθοδήγηση, συναντήσεις και παρουσιάσεις.

Μαζικό κοινωνικό πείραμα

Ο Μπλουμ ονομάζει αυτό που βιώνουμε ως μαζικό κοινωνικό πείραμα στις εργασιακές συνθήκες, ενώ η ταχύτητα και η κλίμακα του είναι αυτό που προκαλεί έκπληξη και έχει σημασία.

Θεωρεί ότι δεν υπήρξε κάτι τόσο μεγάλο και τόσο γρήγορο πιθανότατα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν εκατομμύρια άνδρες πήγαν να πολεμήσουν και εκατομμύρια γυναίκες κλήθηκαν να εργαστούν σε εργοστάσια, καταστήματα, κυβερνήσεις. Η κοινωνία τότε ανακάλυψε αυτό που είναι προφανές τώρα —αλλά δεν ήταν προφανές τότε— ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν αυτές τις δουλειές εξίσου καλά με τους άνδρες και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερα.

Οι άνδρες επέστρεψαν και η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε. Είναι κάτι παρόμοιο επειδή μόνο η πανδημία προκάλεσε αυτό το τεράστιο άλμα.

Αλλά το πώς θα επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη το μέλλον της εργασίας από το σπίτι και την εργασιακή ασφάλεια, είναι ένα θέμα που απασχολεί τον Μπλουμ.

Εάν κάποιος εργάζεται υβριδικά και δουλεύει τρεις ημέρες την εβδομάδα, η AI μάλλον βοηθάει, κάνοντας τον εργαζόμενο πιο παραγωγικό. Έτσι, ο Μπλουμ δεν βλέπει απειλή βραχυπρόθεσμα για τους υβριδικά εργαζόμενους

Αλλά αν κάποιος δουλεύει αποκλειστικά από το σπίτι, ιδιαίτερα αν κάνει μια επαναλαμβανόμενη, σχετικά συνήθη δουλειά, η ΑΙ θα μπορούσε να αντικαταστήσει αυτή την θέση είπε ο Μπλουμ στο Bloomberg.

H AI δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική επαφή, ακόμη και αν αυτή γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης. Από την άλλη εργασίες όπως η εισαγωγή δεδομένων, τα τηλεφωνικά κέντρα, το ανθρώπινο δυναμικό, τη μισθοδοσία μπορεί να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη σε πέντε έως 10 χρόνια.

Το εκπληκτικό για τον Μπλουμ είναι ότι η εργασία από το σπίτι έχει γίνει τόσο διαδεδομένη. Παρά την πανδημία, όπως συνέβησαν τα πράγματα, λειτούργησε εκπληκτικά καλά.

Πηγή: newmoney.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top