Την αλλαγή του νομικού πλαισίου του Περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμου ώστε να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος λειτουργίας των πεντέμισι χιλιάδων σωματείων, λεσχών και ιδρυμάτων, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Γιάννος Λαμάρης είπε πως το νέο νομικό πλαίσιο θα ρυθμίζει από την αρχή τον τρόπο λειτουργίας τους, τον τρόπο άσκησης ελέγχου, τη διαφάνεια των σωματείων και τον τρόπο που ένα σωματείο θα χάνει την ιδιότητα του.
Οπως είπε δεν έγινε διαβούλευση όπως θα έπρεπε να γίνει λόγω του μεγάλου αριθμού σωματείων και ιδρυμάτων, ωστόσο η Επιτροπή θα προχωρήσει όπως ανέφερε σε μια κατ` άρθρο συζήτηση την άλλη εβδομάδα και σε διάστημα μιας με δύο εβδομάδων η συζήτηση θα ολοκληρωθεί.
Πρόσθεσε πως στη συνέχεια θα δοθεί χρόνος σε όλους για να συμμορφωθούν με τη νέα νομοθεσία η οποία σε κάποια σημεία θα είναι πιο χαλαρή από ότι ήταν προηγουμένως. Πριν, όπως εξήγησε, για να ιδρύσεις ένα σωματείο χρειάζονταν 21 ιδρυτικά μέλη τώρα προβλέπονται δέκα. Θα πρέπει, συνέχισε ο κ. Λαμάρης, να τηρούνται ονομαστικά μητρώα αλλά λόγω του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα, μόνο σε έλεγχο θα μπορούν να υπόκεινται ονομαστικά οι κατάλογοι.
Ο κ. Λαμάρης ανέφερε επίσης πως υπάρχουν πρόνοιες για τον οικονομικό έλεγχο, υπάρχουν προβλήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν κυρίως για το ζήτημα της δημιουργίας από Δήμους και Κοινότητες ιδρυμάτων ή σωματείων, για τη λειτουργία των ανοικτών σχολείων αλλά και σε περιπτώσεις πολιτικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών οι οποίες βάσει του νόμου περί πολιτικών κομμάτων θεωρούνται κάποιες δορυφόροι κομμάτων και κάποιες άλλες θεωρούνται σωματεία ή ιδρύματα.
Επίσης, ανέφερε πως ο όρος λέσχη δεν θα υπάρχει στο νόμο ενώ διευκρίνισε πως ο έφορος σωματείων θα ελέγχει τα σωματεία.
Από την πλευρά του ο Βουλετής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού είπε πως το νομοσχέδιο άπτεται του εκσυγχρονισμού της πολιτείας και αφορά την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τον Περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμο.
Οπως είπε είναι μια ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας μας να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία ώστε να υπάρχει ο απόλυτος οικονομικός έλεγχος και η μη δυνατότητα εμπλοκής σε όποιες δραστηριότητες διακίνησης μαύρου χρήματος των μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Με βάσει τη νέα νομοθεσία, εξήγησε, καταργούνται ουσιαστικά οι λέσχες αλλά διατηρούνται μόνο τα σωματεία που θα μπουν κάτω από μια νομοθεσία και θα ελέγχονται οι οικονομικές τους δραστηριότητες.
Στη νομοθεσία, συνέχισε, προβλέπεται το πως θα υποβάλλονται οι ελεγμένοι λογαριασμοί από τα σωματεία, τα οποία θα ελέγχονται από Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας για τις δραστηριότητες τους. Οπως είπε τα σωματεία είναι ήδη υποχρεωμένα να υποβάλλουν στον έφορο φορολογίας τα στοιχεία που αφορούν τα έσοδα τους, και με τη νέα νομοθεσία θα γίνεται και οικονομικός έλεγχος των δραστηριοτήτων τους.
Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης πως υπάρχουν θέματα αναφορικά με το κατά πόσο είναι ενεργά κάποια σωματεία, αν τηρούν το καταστατικό που έχουν υποβάλλει, αν διατηρούν μέλη, αν συνάδουν οι δραστηριότητες τους με το καταστατικό τους, αν έχουν έσοδα από συνδρομές μελών. Στο γενικό της πλαίσιο, όπως ανέφερε, πρόκειται για ένα εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που βάζει τέρμα στην ασυδοσία που υπήρχε τόσα χρόνια στην Κύπρο σε σχέση με τα σωματεία και τις λέσχες.
Από τώρα, κατέληξε, θα γίνεται οικονομικός έλεγχος, θα ελέγχονται από πού προέρχονται τα έσοδα τους και θα ελέγχεται ότι λειτουργούν βάσει του καταστατικού τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ουκρανία: Οι ΗΠΑ κλείνουν την πρεσβεία στο Κίεβο μετά από πληροφορίες για αεροπορική επίθεση
• Προσέγγισε διανομέα φαγητού με μοτοσικλέτα και του έκλεψε το τσαντάκι - Νέο περιστατικό στη Λεμεσό
• Ο Αντρέας Γεωργίου έγραψε τραγούδι για τη Eurovision
• Πως το τηγανισμένο λάδι «χάρισε» πολλές χιλιάδες ευρώ σε σχολεία της Κύπρου – Η κίνηση του ΥΠΑΝ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις