Καμία επίδραση στην υγεία των οστών και την προστασία των παιδιών από κατάγματα δεν φαίνεται να έχει η βιταμίνη D, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών έρχεται αντιμέτωπο με ένα τουλάχιστον κάταγμα πριν από την ηλικία των 18 ετών. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αναπηρία και κακή ποιότητα ζωής. Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος της βιταμίνης D στην υγεία των παιδικών οστών και την πρόληψη των καταγμάτων έχει προσελκύσει αυξανόμενο ενδιαφέρον, με διάφορες πηγές να υποστηρίζουν τα οφέλη, τα οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από καμία κλινική δοκιμή στο παρελθόν.
Για να καλύψουν το κενό αυτό, ερευνητές από το Queen Mary University of London και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard T.H. Chan σε συνεργασία με επιστήμονες από την Μογγολία, ένα περιβάλλον με ιδιαίτερα υψηλό φορτίο κατάγματος και σημαντικά ποσοστά ανεπάρκειας βιταμίνης D, διεξήγαγαν μια κλινική δοκιμή, με στόχο να προσδιοριστεί εάν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D θα μείωνε τον κίνδυνο καταγμάτων ή θα αύξανε την αντοχή των οστών των παιδιών.
Κατά τη διάρκεια της τριετούς έρευνας, 8.851 μαθητές ηλικίας 6-13 ετών που ζούσαν στη Μογγολία έλαβαν μια εβδομαδιαία δια του στόματος δόση συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Το 95,5% των συμμετεχόντων παρουσίαζε ανεπάρκεια στην εν λόγω βιταμίνη. Τα συμπληρώματα, που χορηγήθηκαν, αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στο φυσιολογικό εύρος, ωστόσο, δεν είχαν καμία επίδραση στον κίνδυνο κατάγματος ή την αντοχή των οστών, που μετρήθηκε με υπερηχογράφημα σε ένα υποσύνολο 1.438 συμμετεχόντων.
Η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή συμπληρωμάτων βιταμίνης D που έγινε ποτέ σε παιδιά διαπίστωσε, επομένως, ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν αυξάνουν την αντοχή των οστών, ούτε προλαμβάνουν τα κατάγματα σε παιδιά που παρουσιάζουν ανεπάρκεια, καταρρίπτοντας τις ευρέως διαδεδομένες αντιλήψεις. Τα ευρήματα ενδέχεται να ωθήσουν επιστήμονες, γιατρούς και ειδικούς δημόσιας υγείας να επανεξετάσουν τις επιπτώσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην υγεία των οστών.
Η δρ. Ganmaa Davaasambuu, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard T.H. δήλωσε: «Η απουσία οποιασδήποτε επίδρασης της παρατεταμένης χορήγησης συμπληρωμάτων βιταμίνης D στον κίνδυνο κατάγματος ή την αντοχή των οστών σε παιδιά με έλλειψη βιταμίνης D είναι εντυπωσιακή.
Στους ενήλικες, τα συμπληρώματα της βιταμίνης λειτουργούν καλύτερα για την πρόληψη καταγμάτων, όταν χορηγούνται παράλληλα με ασβέστιο. Το γεγονός ότι δεν χορηγήσαμε ασβέστιο συνδυαστικά με βιταμίνη D στους συμμετέχοντες μπορεί να εξηγήσει τα μηδενικά ευρήματα αυτής της μελέτης».
Ο καθηγητής Adrian Martineau, επικεφαλής του Κέντρου Ανοσοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παιδιά που είχαν ραχίτιδα (μια μεταβολική πάθηση, που προκαλείται από σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D) αποκλείστηκαν από τη συμμετοχή, καθώς δεν θεωρήθηκε ηθικό να τους χορηγηθεί εικονικό φάρμακο. Επομένως, τα ευρήματα παρέχουν στοιχεία αποκλειστικά για τα παιδιά με χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D, που όμως δεν έχουν αναπτύξει επιπλοκές στα οστά. Η σημασία της επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης D στην υγεία δεν πρέπει, ωστόσο, να αγνοηθεί. Οι οδηγίες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου συνιστούν ημερήσια πρόσληψη 400 IU».
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις