* Του Μαρίνου Σιζόπουλου, Προέδρου της ΕΔΕΚ
Η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη σύσταση Τμήματος Ειδικής Δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια (Ειδικό Δικαστήριο), επαναφέρει στο προσκήνιο τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται η λειτουργία-του το συντομότερο δυνατόν.
Η αναβολή των εκποιήσεων από μόνη-της όχι μόνο δεν βοηθά τους δανειολήπτες, αλλά αντίθετα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη θέση-τους, δεδομένου ότι συνεχίζουν να επιβάλλονται τόκοι και υπερχρεώσεις, με αποτέλεσμα το δάνειο να αυξάνει με τρομακτικούς ρυθμούς.
Η λειτουργία-του είναι αποτέλεσμα των όσων έχουν βιώσει οι συνεπείς δανειολήπτες τα τελευταία 15 χρόνια, ως αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων, αλλά και απουσίας πρόβλεψης των συνεπειών από την ψήφιση του νόμου για τις εκποιήσεις. Επιπρόσθετα η λειτουργία-του αποδίδει δικαιοσλυνη, προστατεύει τους συνεπείς δανειολήπτες αλλά όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Τον Νοέμβριο του 2008 η ΕΔΕΚ είχε εγγράψει θέμα στη Βουλή και ζητούσε την ενίσχυση του εποπτικού ελέγχου στον τραπεζικό τομέα, λόγω της ανεξέλεγκτης μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό για επισφαλείς επενδύσεις (βλ. Uniastrom, αγορά Ελληνικών Ομολόγων κ.λ.π.), καθώς και για παραχώρηση αμφίβολης φερεγγυότητας δανείων. Η εισήγηση όχι μόνο δεν εισακούσθηκε αλλά και χλευάστηκε. Τελικά η ασυδοσία του τραπεζικού τομέα οδήγησε στην οικονομική κρίση του 2012 και στο κούρεμα του 2013.
Τον Μάρτιο του 2013 η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο κόμμα που πρότεινε αντί για κούρεμα των καταθέσεων, το κράτος να παραλάβει με την μορφή του δανεισμού το απαιτούμενο ποσό των 5.8 δις ευρώ από τους καταθέτες, με την παραχώρηση 10ετούς κρατικού Ομολόγου με επιτόκιο 1-1.5%. Η εισήγηση δεν έγινε αποδεκτή και καταλήξαμε στο κούρεμα με όλες τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις.
Η οικονομική κρίση, η ανεργία, η μείωση των μισθών, η απορρόφηση των αξιογράφων, το κλείσιμο του Συνεργατισμού, έφεραν σε δύσκολη θέση σημαντικό αριθμό συνεπών δανειοληπτών οι οποίοι δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά-τους, τα οποία τελικά έγιναν μη εξυπηρετούμενα.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 και πάλι η ΕΔΕΚ, ήταν το μόνο κόμμα που δεν ψήφισε τον νόμο των εκποιήσεων, γιατί άφηνε εκτεθειμένους τους δανειολήπτες σε πιθανές τραπεζικές ασυδοσίες. Τα όσα επακολούθησαν επιβεβαίωσαν τους φόβους-μας.
Τον Απρίλιο του 2015 κατέβαλε σημαντική προσπάθεια για να ενισχύσει το πλαίσιο αφερεγγυότητας προς όφελος των ευάλωτων και συνεπών δανειοληπτών. Η προσπάθεια δεν καρποφόρησε στον επιθυμητό βαθμό, λόγω της αρνητικής στάσης της πλειοψηφίας των Βουλευτών.
Το 2017 κατάθεσε για πρώτη φορά την πρόταση νόμου για τη σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η άσκηση πολιτικών πιέσεων οδήγησε την Κυβέρνηση να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2019 και να το επικαιροποιήσει τον Φεβρουάριο του 2021 (στο πλαίσιο της συμφωνίας για να ψηφίσει η ΕΔΕΚ τον προϋπολογισμό). Λόγω της στρέβλωσης του νομοσχεδίου από αδικαιολόγητες τροποποιήσεις που προέκυψαν στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, η Κυβέρνηση στις 21 Απριλίου 2021 το απέσυρε.
Στις 22 Απριλίου 2021 (τελευταία συνεδρίαση της Βουλής πριν από τις Βουλευτικές εκλογές) η ΕΔΕΚ κατέθεσε ως πρόταση νόμου το κυβερνητικό νομοσχέδιο, για να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατ΄ επείγοντος. Και ενώ αρχικά η πρόταση εγκρίθηκε από 52 Βουλευτές, στη συνέχεια 39 Βουλευτές ψήφισαν αναβολή της συζήτησης.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ επανακατάθεσαν την πρόταση. Και πάλι η πλειοψηφία των άλλων κομμάτων, τον Δεκέμβριο του 2022, ανέβαλαν τη συζήτηση.
Η πρόταση της ΕΔΕΚ για τη σύσταση και λειτουργία του Ειδικού Δικαστηρίου, η οποία ενισχύεται και από τη συμφωνία του 2018 της Κυβέρνησης με την Ε.Ε., περιλαμβάνει τις παρακάτω βασικές αρχές.
1. Δικαίωμα προσφυγής να έχουν
- Οι δανειολήπτες που διαφωνούν με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών ή με τη διαδικασία που ακολουθείται για την εκποίηση περιουσιακών-τους στοιχείων και δεν έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για εξώδικη ρύθμιση.
- Οι κάτοχοι αξιογράφων
- Οι δανειολήπτες ή τα ΑΠΙ στην περίπτωση που δεν αποδεχθούν την εξώδικη ρύθμιση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου
2. Η πρωτόδικη απόφαση καθώς και η απόφαση σε τυχόν έφεση, να εκδίδονται εντός 90 ημερών, η κάθε μία, από την κατάθεση της σχετικής αίτησης (δηλ το αργότερο εντός 6 μηνών να υπάρχει τελική απόφαση)
3. Οι Δικαστές που θα οριστούν να εκδικάζουν μόνο αυτές τις υποθέσεις
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις