ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα επαναφέρει τις μάσκες μετά τη μυστηριώδη πνευμονία που «χτυπάει» κυρίως παιδιά

Η Κίνα επαναφέρει τις μάσκες μετά τη μυστηριώδη πνευμονία που «χτυπάει» κυρίως παιδιά

Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης μετά την υιοθέτηση αυστηρότατων μέτρων στην Κίνα, αυτή τη φορά, για τον έλεγχο μιας μυστηριώδους μορφής πνευμονίας από την οποία έχουν προσβληθεί χιλιάδες πολίτες.

Πολλοί εξ αυτών νοσηλεύονται με σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «The Sun».

Μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις

Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, σχολιάζει το CNN, επαναφέρει τις μάσκες και τις κοινωνικές αποστάσεις μετά το ξέσπασμα επιδημίας της πνευμονίας- αίνιγμα που προσβάλλει κυρίως παιδιά.

Η λήψη έκτακτων μέτρων γίνεται περίπου τέσσερα χρόνια μετά την επέλαση της πανδημίας της νόσου Covid που εξαπλώθηκε σε χρόνο ρεκόρ σε όλο τον πλανήτη με τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα όπως lockdown, τηλεργασία, εκπαίδευση εξ αποστάσεως και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Η Κίνα επαναφέρει τις μάσκες και τις κοινωνικές αποστάσεις την ώρα που τα social media έχουν κατακλυστεί με βίντεο και εικόνες που απεικονίζουν πολίτες με μάσκες να περιμένουν, ο ένας πάνω στον άλλον, στα επείγοντα περιστατικά πολλών νοσοκομείων.

 

Υπό τον φόβο να ξεσπάσει μια νέα πανδημία στη γηραιά ήπειρο, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή για προληπτικούς λόγους.

Εκατοντάδες κρούσματα στη βόρεια Κίνα

Στα βόρεια της χώρας, όπως στο Πεκίνο και την πόλη Λιαονίνγκ, έχει καταγραφεί εντυπωσιακά υψηλός αριθμός κρουσμάτων της ασθένειας ενώ όπως μεταδίδουν κινεζικά ΜΜΕ, σε πολλά νοσοκομεία διακομίζονται παιδιά με σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα.

Με το σταγονόμετρο πληροφορίες 

Η κυβέρνηση του Πεκίνου εξακολουθεί να επιμένει ότι η γρίπη ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για το ξέσπασμα της νέας επιδημίας αποφεύγοντας να μιλήσει ανοιχτά για έναν νέο ιό, τονίζοντας επίσης ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την αιφνίδια κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων της νόσου.

Ωστόσο, οι τοπικές αρχές, καλούνται να ανοίξουν περισσότερα κέντρα θεραπείας προωθώντας τη χορήγηση εμβολίων σε παιδιά και ηλικιωμένους.

«Θα πρέπει να γίνουν εντατικές προσπάθειες για να αυξηθεί ο αριθμός των σχετικών κλινικών και των κέντρων θεραπείας, να παραταθούν οι ώρες εξυπηρέτησης όπως και να αυξηθεί η προσφορά φαρμάκων», υποστηρίζει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Μι Φενγκ.

Ο ίδιος κάλεσε επίσης τους πολίτες να φορούν μάσκες και ζήτησε από τις τοπικές αρχές να επικεντρωθούν στην πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών σε χώρους με πολυκοσμία, όπως τα σχολεία και τα γηροκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο στην κοντινή πόλη του Πεκίνου, Τιαντζίν, έχει ήδη δεχτεί πάνω από 13 χιλιάδες παιδιά με συμπτώματα πνευμονίας.

Η ανησυχητική εξάπλωση των κρουσμάτων της αινιγματικής ασθένειας έρχεται καθώς ο χειμώνας χτύπησε την πόρτα στη χώρα, μετά την άρση των αυστηρών περιορισμών για την αντιμετώπιση της COVID-19 τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο καθηγητής Francois Balloux, από το Ινστιτούτο Γενετικής UCL, έσπευσε να κατηγορήσει το αυστηρό lockdown που εφάρμοσαν οι αρχές της χώρας καθιστώντας ευεπίφορους σε λοιμώξεις τους πολίτες.

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι γιατροί κατέγραψαν αύξηση των λοιμώξεων όπως του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και της γρίπης μετά την άρση των κανόνων για την πανδημία. Ωστόσο η Κίνα έχει τα περισσότερα κρούσματα των δύο ασθενειών απ' όλες τις χώρες του πλανήτη.

Πάντως, την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγκάστηκε σε μια σπάνια δημόσια παρέμβαση, να ζητήσει επισήμως περαιτέρω πληροφορίες από το Πεκίνο για τις λοιμώξεις που στέλνουν στα νοσοκομεία πολίτες.

Ο διεθνής οργανισμός υποστήριξε όμως, ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί ασυνήθιστα ή νέα παθογόνα στα δεδομένα που παρείχε το κινεζικό καθεστώς.

Στο παρελθόν, τόσο η Κίνα όσο και ο ΠΟΥ έχουν κατηγορηθεί για έλλειψη διαφάνειας στις αρχικές τους αναφορές για την πανδημία της νόσου Covid.

Έχουν περάσει σχεδόν ακριβώς τέσσερα χρόνια από την ημέρα που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα Covid-19 στην πόλη Γιουχάν της κεντρικής Κίνας λίγο πριν την εκπνοή του 2019.

Σε δηλώσεις της στο CNN, η καθηγήτρια Λίνα Γουέν, γιατρός στα επείγοντα περιστατικά και καθηγήτρια πολιτικής και διαχείρισης της υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας «Milken Institute» του Πανεπιστημίου Τζορτζ , είπε ότι η έξαρση των ασθενειών του αναπνευστικού δεν θα πρέπει να προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

«Αυτό που θα ήταν πιο ανησυχητικό για τη διεθνή ιατρική κοινότητα είναι αν αναδύεται ένα νέο παθογόνο, όπως έγινε με τη μορφή του Covid-19 το χειμώνα του 2019. Αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει τώρα», τόνισε προσθέτοντας:

Γιατί η Κίνα βλέπει τέτοια αύξηση τώρα;

Τον χειμώνα του 2022 τα παιδιατρικά νοσοκομεία στις ΗΠΑ γέμισαν από παιδιά που είχαν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19, τη γρίπη, και τον RSV όπως και άλλους κοινούς ιούς. Μεγάλο μέρος αυτής της ασθένειας αποδόθηκε στο τέλος των μέτρων περιορισμού του Covid-19.

Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μειώθηκαν απότομα.

Παιδιά που διαφορετικά θα είχαν εκτεθεί σε αρκετές λοιμώξεις το χρόνο δεν νόσησαν. Κι όταν καταργήθηκαν τα μέτρα, οι μεταδοτικές ασθένειες έκαναν θραύση στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, οδηγώντας σε αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ των παιδιών και συνεπώς και σε αύξηση εκείνων που χρειάστηκαν νοσηλεία.

Η Κίνα ήρε τα μέτρα περιορισμού αργότερα από τις ΗΠΑ και τις περισσότερες άλλες χώρες. Είναι λογικό ότι, στον πρώτο πλήρη χειμώνα μετά τον τερματισμό τους, θα αντιμετώπιζε μια αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών όπως αυτή που βίωσε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Το Mycoplasma pneumoniae είναι ένας κοινός τύπος βακτηριακής πνευμονίας. Κάποιοι εκτιμούν ότι περίπου το 1% του πληθυσμού στις ΗΠΑ μολύνεται από μυκόπλασμα κάθε χρόνο. Μόνο το 5% έως 10% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με μυκόπλασμα θα αναπτύξουν πνευμονία.

Η πνευμονία που οφείλεται στο μυκόπλασμα ονομάζεται άτυπη πνευμονία.

Η έναρξη της νόσου είναι συχνά σταδιακή, με τους ασθενείς να εμφανίζουν μη ειδικά συμπτώματα όπως χαμηλό πυρετό, κόπωση και πονοκέφαλο. Ορισμένοι άνθρωποι αναφέρουν έναν ενοχλητικό βήχα ή πόνο στο στήθος από τον βήχα. Πονόλαιμος, ρινική καταρροή και πόνος στα αυτιά είναι επίσης πιθανά, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις, τα άτομα μπορεί να αναπτύξουν εξάνθημα, πόνο στις αρθρώσεις και γαστρεντερικά συμπτώματα.

Τέτοιες λοιμώξεις είναι πιο συχνές σε νεαρούς ενήλικες και παιδιά σχολικής ηλικίας. Τα άτομα που ζουν και εργάζονται σε χώρους με πολύ κόσμο (όπως σχολεία) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Οι περισσότεροι ασθενείς με αυτό το είδος πνευμονίας δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν και αναρρώνουν με αντιβίωση .

Οι πιο ευάλωτοι σε σοβαρή ασθένεια είναι οι έφηβοι , οι ηλικιωμένοι, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και οι ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Πηγή: protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top