Η Κομισιόν παρακολουθεί τις εξελίξεις των ερευνών στην Κύπρο για τις αποκαλύψεις της έρευνας “Cyprus Confidential” και συνεργάζεται στενά με τις κυπριακές αρχές σχετικά με το μητρώο τελικού δικαιούχου για να αποφευχθούν κίνδυνοι παράκαμψης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δήλωσε την Τετάρτη η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, Ντούμπραβκα Σούιτσα.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τρόπους να καλυφθούν όλα τα «παραθυράκια» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με αφορμή την έρευνα “Cyprus Confidential”, η Επίτροπος είπε ότι είναι σημαντικό να παραμένει η ΕΕ σε επαγρύπνηση για οποιαδήποτε απόπειρα παράκαμψης των κυρώσεων, σημειώνοντας ότι οι κυπριακές αρχές ήδη ανακοίνωσαν ότι θα διερευνήσουν όλες αυτές τις καταγγελίες και ότι η Κομισιόν παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Κάποιοι ευρωβουλευτές, κατά τη συζήτηση κάλεσαν την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Κύπρου ενώ κάποιοι άλλοι σημείωσαν ότι αυτή είναι μια ευκαιρία για πιο αποτελεσματικά μέτρα κατά του ξεπλύματος χρημάτων.
«Εξετάζουμε οποιεσδήποτε καταγγελίες παράκαμψης των κυρώσεων», είπε η Επίτροπος στην ομιλία της και ανέφερε ότι η Κομισιόν θα προωθήσει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα για την καταπολέμηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Είπε ότι η ΕΕ έχει μερικούς από τους αυστηρότερους κανόνες κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στον κόσμο, χάρη και στη δέσμευση του ΕΚ «και προσπαθούμε να ενισχύσουμε το οπλοστάσιό μας για να καταπολεμήσουμε το ξέπλυμα χρήματος».
Επεσήμανε ότι πρέπει οι ευρωπαϊκοί κανόνες να εφαρμόζονται σωστά από τα Κράτη Μέλη, ώστε να αποφευχθεί η διάπραξη εγκλημάτων, να προστατευθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ και να εφαρμοστούν οι κυρώσεις.
Σημείωσε ότι τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου λόγω εσφαλμένης εφαρμογής της Οδηγίας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και παρακολουθεί και τις έρευνες για το “Cyprus Confidential” «γιατί θα πρέπει να δούμε πώς λειτουργεί το μητρώο των τελικών δικαιούχων γιατί είναι σημαντικό αυτό το τμήμα με τους δικαιούχους εταιρειών και φαίνεται ποιος είναι ιδιοκτήτης ποιου πράγματος».
Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πλήρες και σωστό μητρώο τελικών δικαιούχων, πρόσθεσε, «γιατί έτσι θα μας βοηθήσει να εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά τις κυρώσεις».
Η κ. Σούιτσα ανέφερε ότι η Επιτροπή στηρίζει Κράτη Μέλη για σωστή εφαρμογή των μέτρων, και ότι οι κυρώσεις πρέπει να εφαρμόζονται ομοιόμορφα σε όλη την ΕΕ. Η παραβίαση κυρώσεων συνιστά έγκλημα στα περισσότερα Κράτη Μέλη αλλά το πώς προσδιορίζονται οι αξιόποινες πράξεις και τα επίπεδα ποινών και προστίμων διαφέρει από χώρα σε χώρα, πρόσθεσε. Αναφέρθηκε στην πρόταση το 2022 για Οδηγία για την εναρμόνιση της τυποποίησης των ποινών για παρακάμψεις των κυρώσεων.
Κλείνοντας, σημείωσε ότι την περασμένη εβδομάδα η Κύπρος ξεκίνησε το ηλεκτρονικό σύστημα για το μητρώο του τελικού δικαιούχου και είπε ότι η Κομισιόν συνεργάζεται στενά με τις κυπριακές αρχές για να αποφευχθούν κίνδυνοι παράκαμψης και ότι δίνονται κατευθυντήριες γραμμές, ενώ η Επιτροπή στηρίζει την Κύπρο για την εφαρμογή αυτών των θεμάτων.
Στις παρεμβάσεις τους οι πλείστοι Ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν και "στις πωλήσεις διαβατηρίων από την Κύπρο σε ολιγάρχες", όπως είπαν, και κάλεσαν την ΕΕ να δράσει.
Ο ευρωβουλευτής Ίρο Χεϊναλούομα από τη Φινλανδία μέλος της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η υπόθεση «Cyprus Confidential» προστίθεται σε αυτές της Danske Bank και της Deutsche Bank, σημειώνοντας ότι δεν είναι θέμα που αφορά μόνο την Κύπρο αλλά όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ. Ζήτησε μεταξύ άλλων, όπως κλείσουν τα κενά στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, ώστε να μην μπορεί να γίνεται χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Η Ολλανδή Σοφί ιντ Βελντ, της ομάδας Renew Europe ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους που ανακάλυψαν "για άλλη μια φορά", όπως είπε, αδικήματα και διερωτήθηκε γιατί αυτό δεν αποκαλύφθηκε από τις αρχές. Είπε ότι η ΕΕ είναι υπεύθυνη για την επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ, αλλά δεν κάνουν τη δουλειά τους αφού βασίζονται σε εθνικές αρχές που μερικές φορές είναι "συνένοχοι σε παρανομίες", όπως η Κύπρος και η Μάλτα, όπως είπε.
Η Σάσκια Μπρίκμοντ από το Βέλγιο, της ομάδας των Πρασίνων, είπε ότι η Κύπρος «έτρεξε να βοηθήσει τη Ρωσία μετά τις κυρώσεις» και ότι είναι "συνένοχος". Είπε ότι η έλλειψη δράσης από την ΕΕ είναι ασυγχώρητη.
Ο Δανός Νιλς Φούγκλσανγκ της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών μίλησε για υποκρισία αφού, όπως είπε, όλοι συμφωνούν πως πρέπει να καταπολεμηθεί το ξέπλυμα χρήματος, αλλά δεν γίνεται κάτι. Αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις του Λουξεμβούργου και της Ιρλανδίας, μαζί με της Κύπρου. Εισηγήθηκε ότι ίσως θα πρέπει να μπαίνουν σε μαύρη λίστα τα κράτη μέλη που επιτρέπουν το ξέπλυμα χρήματος.
Στη συζήτηση έκαναν παρεμβάσεις τέσσερις από τους έξι Κύπριους ευρωβουλευτές.
Ο Λουκάς Φουρλάς της ομάδας του ΕΛΚ, είπε ότι τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δημοσιογραφική έρευνα για την Κύπρο, θα πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά και αυτοί που έκλεψαν και παραβίασαν τους Νόμους, να πάνε φυλακή, όσο ψηλά κι βρίσκονται.
Σημείωσε όμως ότι κατηγορείται η Κύπρος για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει καταργήσει τον Νοέμβριο του 2020, την ώρα που αυτό το πρόγραμμα βρίσκεται σε ισχύ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Υπενθύμισε ακόμη ότι η ΕΕ «έκανε πειραματόζωο το 2013 την Κύπρο, με το κούρεμα των καταθέσεων» και ότι η Κύπρος στη βάση Αρχών και Αξιών «στήριζε πάντα τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστω κι αν αυτές είχαν τεράστιο οικονομικό και πολιτικό κόστος για την πατρίδα μας».
Είπε ότι υπερασπίζεται τον λαό του και την πατρίδα του, και όχι "τους κλέφτες" και όσους εκμεταλλεύτηκαν τυχόν αδυναμίες του προγράμματος.
Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, της ομάδας της Αριστεράς, είπε ότι οι τίμιοι δημοσιογράφοι, αποκαλύπτουν το βάθος ενός συστήματος διαφθοράς και διαπλοκής, και ότι είναι αυτό «που, με την απραξία τους και τον εθισμό τους στην αδιαφάνεια, διαφυλάσσουν οι ίδιοι οι Θεσμοί της ΕΕ».
Σημείωσε ότι Πρόεδροι, Πρωθυπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι κρατών-μελών εμπλέκονται κατά καιρούς στα σκάνδαλα, «δυστυχώς και ο τέως Πρόεδρος της δικής μου χώρας, της Κύπρου».
Είπε ότι ο λαός της Κύπρου όμως, δεν είναι κλέφτης. «Είναι άνθρωποι τίμιοι, που δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Και θυμώνουν με αυτά που ακούνε. Γιατί ξέρουν πως τίποτα δεν θα γίνει. Ούτε εδώ ούτε στη χώρα μου», πρόσθεσε.
Υπενθύμισε την υπόθεση των Panama Papers και σημείωσε ότι δεν έγινε κάτι.
«Θα μας μιλήσετε ξανά για νομοθεσίες, λες και είναι αυτό το πρόβλημα, αλλά την ίδια στιγμή κάποιοι κλείνουν πονηρά το μάτι στη διαπλοκή και τις παρανομίες. Επειδή το πρόβλημα είναι συστημικό. Επειδή το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυό το πρόσωπο», είπε ο κ. Γεωργίου.
Η ευρωβουλευτής Ελένη Σταύρου, επίσης της ομάδας του ΕΛΚ, είπε ότι ως Κύπρια πολίτης, «το πρώτο που έχω να πω είναι: Όλα στο φως» και ότι οι αρμόδιες αρχές, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο οφείλουν να διερευνήσουν σε βάθος τις κατηγορίες, και να πράξουν αναλόγως.
Είπε ότι τα δημοσιεύματα αυτά πάνε πίσω 30 χρόνια και επεσήμανε «την τεράστια πρόοδο που σημειώνει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια στα θέματα της διαφάνειας, της εποπτείας, και του ξεπλύματος, όπως διατυπώνονται από τις δηλώσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων, που εξυμνούν την πρόοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Παρά τις παραδοσιακές σχέσεις με τη Ρωσία, η Κυπριακή Δημοκρατία «στήριξε αμέσως όλες τις κυρώσεις απέναντι της, σε αντίθεση με άλλα πολύ ισχυρότερα κράτη μέλη», είπε.
Η κ. Σταύρου αναφέρθηκε και στην τουρκική εισβολή και κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου, «κάτι το οποίο αφήνει την Ευρωπαϊκή Ένωση ανενόχλητη, αφού δεν επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία που επιδεικνύει σε άλλες, αντίστοιχες, περιπτώσεις παραβίασης του διεθνούς δικαίου».
"Θα θέλαμε να δούμε τις ίδιες κυρώσεις να επιβάλλονται και κατά της Τουρκίας", είπε κλείνοντας η κ. Σταύρου.
Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, είπε ότι τη στιγμή που ο κυπριακός λαός πλήρωνε τεράστιο κόστος με τη λήψη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, «δυστυχώς κάποιοι λίγοι εκμεταλλευόμενοι κενά στον χρόνο εφαρμογής των κυρώσεων, προχωρούσαν στην αλλαγή ιδιοκτησίας εταιρειών που θα περιλαμβάνονταν στην λίστα των κυρώσεων».
«Αυτά στον βωμό του προσωπικού κέρδους, αδιαφορώντας ακόμη και για τη φήμη της χώρας τους, νιώθοντας ότι λειτουργούν σε καθεστώς ανομίας και ατιμωρησίας», πρόσθεσε.
Δυστυχώς, είπε, η «αρνητική αναφορά του ονόματος της χώρας μου αμαυρώθηκε από αυτούς τους λίγους και προστίθεται στις αρνητικές αναφορές εμπλοκής της Κύπρου μετά από τα Panama Papers, τα χρυσά διαβατήρια και την Pegasus».
Επεσήμανε ότι, η νέα κυβέρνηση δια του Προέδρου της ανέφερε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω της φήμης της χώρας και ότι όλα θα διερευνηθούν.
«Αναμένουμε ότι δεν θα μείνουν μόνο ως διακηρύξεις αλλά θα διερευνηθούν και να τιμωρηθούν αυτοί που παραβίασαν τις σχετικές αποφάσεις», είπε, σημειώνοντας ότι ήδη στην Κύπρο γίνεται ακόμη πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις