Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με ένα ρεαλιστικό μοντέλο λύσης στην Κύπρο, με συνεργασία των «δύο κρατών», και δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με βάση το ομοσπονδιακό μοντέλο, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της «Διεθνούς Ένωσης Διπλωματών», με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρός της, Χαλίλ Σερτ, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο Χαλίλ Σερτ συνοδευόταν από τον «βουλευτή» του Δημοκρατικού Κόμματος στην κατεχόμενη Κερύνεια, Σερχάτ Άκπιναρ, την Anneizsha Angela Sert, τη Miriam Geiger, τον Rudolf Hans Jordi και την Betsy Fernandez Jord.
Αναφέροντας ότι η Κύπρος είναι το παλαιότερο μέρος στο οποίο τα Ηνωμένα Έθνη διατηρούν ειρηνευτικές δυνάμεις εδώ και 60 χρόνια, ο κ. Τατάρ είπε ότι το Κυπριακό ανέκαθεν προσέλκυε την προσοχή των διεθνών διπλωματών, τονίζοντας ότι διπλωμάτες έχουν κάνει εισηγήσεις και έχει διεξαχθεί διπλωματία για επίλυση του προβλήματος μεταξύ των «δύο λαών», κατά την έκφρασή του.
Εδώ και 60 χρόνια, πρόσθεσε, υπάρχει διένεξη μεταξύ των πλευρών στην Κύπρο και «η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκει τα δικαιώματά της, ενεργώντας βάσει του νόμου και των οικουμενικών αξιών».
Υποστηρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, ως μια από τους δύο ιδρυτικούς εταίρους της Κύπρου, έχει κυριαρχία και ισότιμο καθεστώς και διαθέτει τόσα δικαιώματα όσα και οι Ελληνοκύπριοι, ο κ. Τατάρ είπε ότι «το μήνυμά μας προς τους διπλωμάτες είναι ότι τα κράτη του κόσμου πρέπει να συμβάλουν στη διαδικασία με δίκαιο, ηθικό και αμερόληπτο τρόπο».
Στο μεταξύ, ο «υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων», Σαντίκ Γκαρντιγιάνογλου συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Συνδέσμου Επιχειρηματικών (INTISAD), που πραγματοποιεί επαφές στα κατεχόμενα στα πλαίσια «συνόδου» που διοργανώνει στο ψευδοπκράτος, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο.
Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Σελαχαττίν Παρ, ανέφερε ότι οι επιχειρηματικές πραγματοποιούν επίσκεψη στο ψευδοκράτος για να αξιολογήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για επενδύσεις. Εξήγησε επίσης ότι στα πλαίσια του προγράμματος τους, θα έχουν συναντήσεις με αντιπρόσωπους «κρατικών οργανισμών» και οικονομικών οργανώσεων.
Με τη σειρά του, ο κ. Γκαρντιγιάνογλου είπε ότι «οι επενδύσεις που θα γίνουν στην 'τδβκ' θα συμβάλουν στην οικονομία της".
Υπογραμμίζοντας ότι «οι τομείς της εκπαίδευσης, του τουρισμού και ο κατασκευαστικός τομέας αποτελούν προτεραιότητα», ο κ. Γκαρντιγιάνογλου υποστήριξε ότι υπάρχουν σοβαρές ευκαιρίες για επενδύσεις στα κατεχόμενα, αναφέροντας ότι «κάθε επενδυτής που έρχεται συμβάλλει στην απασχόληση και στην οικονομία της 'χώρας'».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στη Λεμεσό – Βλέπουν εμπρησμό οι Αρχές
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις