ΥΓΕΙΑ

Πνεύμονες: 5 tips που τους δυναμώνουν και προστατεύουν από τις ιώσεις

Πνεύμονες: 5 tips που τους δυναμώνουν και προστατεύουν από τις ιώσεις

Σπανίως αναρωτιόμαστε για τη σημασία των πνευμόνων μας και το ρόλο τους στη συνολική μας υγεία, παρά μόνο όταν ένα αναπνευστικό πρόβλημα κάνει την εμφάνισή του.

Εν μέσω πανδημίας ωστόσο εκτιμήσαμε όλοι πολύ και βαθιά την αξία της ομαλής και υγιούς αναπνευστικής λειτουργίας.

Καθώς ξεκινά η νέα σεζόν και οι αναπνευστικές λοιμώξεις, εκτός του κορωνοϊού, αναμένεται να κάνουν πάλι την εμφάνισή τους – άλλωστε η γρίπη έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της από τους καλοκαιρινούς μήνες στα νησιά – η θωράκιση των πνευμόνων καθίσταται προτεραιότητα.

Με τη βοήθεια των πνευμονολόγων παραθέτουμε τις κυριότερες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να διατήρησουμε τους πνεύμονες μας γερούς και αλώβητους από τις ιώσεις του χειμώνα.

Χρησιμοποιούμε τη διαφραγματική αναπνοή. Σε αντιδιαστολή με τη ρηχή θωρακική αναπνοή που συνήθως χρησιμοποιούμε η τεχνική της διαφραγματικής αναπνοής (όπου η κοιλιά γεμίζει αέρα, ενώ ο θώρακας παραμένει σταθερός) αυξάνει τη χωρητικότητα των πνευμόνων, επιτρέπει την καλύτερη οξυγόνωση του σώματος και την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα από το σώμα. Η διαφραγματική αναπνοή μειώνει το αίσθημα της δύσπνοιας, βοηθά στη μείωση των καρδιακών παλμών και προάγει τη σωματική και πνευματική ευεξία. Θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη τεχνική αναπνοής για τους ασθενείς με ΧΑΠ.

Μετράμε ενώ αναπνέουμε. Ένας καλός τρόπος για να αναπνέουμε βαθιά χρησιμοποιώντας τη μέγιστη χωρητικότητα των πνευμόνων μας είναι τηρούμε ίσο χρόνο κατά την εισπνοή και την εκπνοή – συνήθως η δεύτερη είναι γρηγορότερη. Επομένως έαν η εισπνοή γίνεται π.χ. σε πέντε χρόνους, τότε και η εκπνοή θα πρέπει να γίνεται στους ίδους χρόνους.

Προσέχουμε τη στάση του σώματος. Οι πνεύμονες είναι μαλακοί ιστοί και καταλαμβάνουν τον χώρο που εμείς τους παρέχουμε στο σώμα. Εάν εμείς καμπουριάζουμε ο χώρος αυτός περιορίζεται. Καλό είναι να καθόμαστε συχνά με ίσια πλάτη γέρνοντας ελαφρώς στη ράχη την καρέκλας και παίρνοντας μια βαθιά ανάσα. Με αυτό τον τρόπο ο θώρακας «ανοίγει» και οι πνεύμονες λειτουργούν καλύτερα.

Αποφεύγουμε την έκθεση σε εσωτερικούς ρύπους. Είναι διαπιστωμένο ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα είτε από έναν σύζυγο καπνιστή ή στον χώρο εργασίας, συνδέεται με μια αύξηση κατά 20-30% του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Επομένως αποφεύγουμε την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου στο σπίτι αλλά και στο γραφείο (και φυσικά δεν καπνίζουμε!).

Γελάμε και γυμναζόμαστε. Το γέλιο μακραίνει τη ζωή όπως όλοι γνωρίζουμε, ενώ παράλληλα γυμνάζει τους πνεύμονές μας. Για την ακρίβεια τα ζωηρά και τρανταχτά γέλια γυμνάζουν τους μύες της κοιλιάς και αυξάνουν την χωρητικότητα των πνευμόνων.
Όσον αφορά την φυσική άσκηση συνολικά αυτή εξασφαλίζει υγιείς πνεύμονες, αλλά και καλύτερη καρδιακή λειτουργία και διάθεση. Θέστε ως στόχο τα 20 λεπτά καθημερινής άσκησης π.χ. ζωηρό περπάτημα.

Τέλος δεν αμελούμε τις απαραίτητες εξετάσεις. Οι τακτικοί έλεγχοι βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών, ιδιαίτερα πολύ σοβαρών ασθενειών που συχνά δεν ανιχνεύονται εγκαίρως όπως ο καρκίνος του πνεύμονα. Κατά τον έλεγχο, ο πνευμονολόγος θα σας εξετάσει, θα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας συστήσει τις απαραίτητες εξετάσεις.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top