ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Λουκαΐδης: «Η λύπη μας είναι ακόμη μεγαλύτερη μετά την απάντηση του Προέδρου»

Γιώργος Λουκαΐδης: «Η λύπη μας είναι ακόμη μεγαλύτερη μετά την απάντηση του Προέδρου»

Η σημερινή επέτειος του 1940 είναι μέρα άντλησης διδαγμάτων στον δικό μας αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και την διχοτόμηση, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, προσθέτοντας ότι «κανένας συμβιβασμός δεν πρέπει να υπάρξει με την κατοχή και την διχοτόμηση».

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, πως θα έπρεπε το ΑΚΕΛ να ερωτήσει πριν βγάλει ανακοίνωση με την οποία τον επέκρινε για τη θέση που τήρησε η Κύπρος στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ σε ψήφισμα της Ιορδανίας για την σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι μετά την απάντηση του Προέδρου «η λύπη μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για τη στάση που κράτησε η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εκτιμώ και πιστεύω δεν εκφράζει και δεν εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού».

Σε δηλώσεις μετά τη μαθητική παρέλαση στη Λευκωσία για την επέτειο του 1940, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι «η σημερινή επέτειος της εποποιΐας του ελληνικού λαού στην Αλβανία αλλά και της εθνικής αντίστασης με πρωταγωνιστή το (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) ΕΑΜ Ελλάς απέναντι στον χιτλεροφασισμό είναι πρώτα από όλα επέτειος και μέρα απόδοσης τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν απέναντι στον χιτλεροφασισμό».

Ανέφερε, επίσης, ότι είναι «και μέρα άντλησης διδαγμάτων ώστε να φωτίζουμε τον δρόμο μας στους αγώνες του σήμερα», προσθέτοντας ότι «είναι μέρα άντλησης διδαγμάτων στον δικό μας αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και την διχοτόμηση».

«Κανένας συμβιβασμός δεν πρέπει να υπάρξει με την κατοχή και τη διχοτόμηση, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι τέλους τον δίκαιο αγώνα μας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Λουκαΐδης είπε, ακόμη, ότι «κανένας συμβιβασμός, καμία κανικοποίηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει με φασιστικά κινήματα, με την ιδεολογία του μίσους, την ιδεολογία του ρατσισμού».

«Αντίθετα, πρέπει να αντιπαραβάλουμε την ιδεολογία της ανθρωπιάς απέναντι σε ό,τι πιο σαθρό, ό,τι πιο καταστροφικό γέννησε ο ανθρώπινος νους που έφερε εκατόμβες νεκρών», ανέφερε, και πρόσθεσε πως «ταυτόχρονα, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες, απέναντι στο δίκαιο του ισχυρού πρέπει να αντιπαραβάλουμε το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη, «απέναντι σε όσους εποφθαλμιούν τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να αντιπαραβάλουμε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών διαδικασιών».

Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως θα έπρεπε το ΑΚΕΛ να ερωτήσει πριν βγάλει ανακοίνωση με την οποία τον επέκρινε για τη θέση που τήρησε η Κύπρος στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ σε ψήφισμα της Ιορδανίας για την σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι το ΑΚΕΛ απηύθυνε «ερώτημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στάση που τήρησε η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΓΣ του ΟΗΕ», προσθέτοντας ότι μετά την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας «η λύπη μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για τη στάση που κράτησε η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εκτιμώ και πιστεύω δεν εκφράζει και δεν εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού».

Αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «είπε ότι υιοθετεί το περιεχόμενο του ψηφίσματος», ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ είπε ότι «όταν υιοθετείς το περιεχόμενο ενός ψηφίσματος, προφανώς υποστηρίζεις όπως έκαναν άλλα οκτώ ευρωπαϊκά κράτη».

«Η δική μας πλευρά δεν συμφωνούσε ή δεν συμφωνούσε πλήρως και για αυτό τήρησε στάση ουδετερότητας/αποχής και είναι πραγματικά λυπηρό γιατί έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με αυτά που έπρεπε να ήταν τα διδάγματα και της σημερινής επετείου», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει ούτε οι ισχυροί του πλανήτη που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να προσεγγίζουν τα ζητήματα στη βάση των δύο μέτρων και δύο σταθμών με περισσή υποκρισία, ούτε – πολύ περισσότερο – οι μικροί λαοί που και οι ίδιοι αγωνίζονται απέναντι στην κατοχή, δεν γίνεται υποκριτικά να κλείνουν τα μάτια σε μια εξελισσόμενη γενοκτονία/εθνοκάθαρση και να μην στηρίζουν ένα ψήφισμα που ζητά τον άμεσο τερματισμό και την κατάπαυση του πυρός και την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να αντιμετωπιστεί η τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα».

«Αυτό το πολύ απλό, δυστυχώς, ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση του δεν το έχουν στηρίξει και είναι χίλιες φορές κρίμα», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως σημαντικό θα ήταν να υπάρχει μια κοινή στάση εκ μέρους όλων των ευρωπαϊκών κρατών και αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος η Κύπρος, και ερωτηθείς αν θεωρεί σημαντικό να υπάρχει κοινή στάση των ευρωπαϊκών κρατών, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι «θα θέλαμε να δούμε μια κοινή στάση και αντίδραση της ΕΕ», η οποία να είναι εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο και με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, προσθέτοντας ότι αυτή την αντίδραση «δεν την έχουμε δει».

«Αντίθετα, έχουμε κατακερματισμό των κρατών μελών της ΕΕ», ανέφερε, και πρόσθεσε πως «εμείς επιλέξαμε, δυστυχώς, να μην είμαστε με αυτά τα σημαντικά κράτη μέλη στην ΕΕ που έχουν υπερψηφίσει και έχουν στηρίξει αυτό το πέρα για πέρα απαραίτητο ψήφισμα σε αυτές τις συνθήκες ώστε να αποτραπεί η εξελισσόμενη εθνοκάθαρση και γενοκτονία σε βάρος των κατοίκων της Γάζας».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top