ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Αόρατος εχθρός» οι κοριοί: Τι μπορεί να προκαλέσουν τα τσιμπήματα τους, που κρύβονται και τι πρέπει να προσέξεις αν ταξιδέψεις σε χώρα με έξαρση

«Αόρατος εχθρός» οι κοριοί: Τι μπορεί να προκαλέσουν τα τσιμπήματα τους, που κρύβονται και τι πρέπει να προσέξεις αν ταξιδέψεις σε χώρα με έξαρση

Μια «επιδημία» κοριών καταγράφεται αυτή την στιγμή σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (πχ. στη Γαλλία) και της Αμερικής, με την ευρεία εξάπλωση τους να φαίνεται να οφείλεται κυρίως στα αεροπορικά ταξίδια, τα οποία έδωσαν την ευκαιρία στα έντομα αυτά να μεταπηδούν από την μια ήπειρο στην άλλη, κρυμμένα στις αποσκευές των ταξιδιωτών.

Για να δούμε τι πρέπει να προσέξουμε σε περίπτωση που ταξιδέψουμε σε χώρα που «μαστίζεται» από κοριούς, επικοινωνήσαμε με ειδικό, ο οποίος μας εξήγησε τι μπορεί να προκαλέσει ένα τσίμπημα από κοριό, που βρίσκονται συνήθως κρυμμένοι αλλά και τι πρέπει να προσέξουμε.

Τι μπορεί να προκαλέσει το τσίμπημα ενός κοριού

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο δερματολόγος και μέλος της Κυπριακής Δερματολογικής Εταιρείας, Δρ. Πασχάλης Κωνσταντίνου ανέφερε ότι οι κοριοί μπορούν να προκαλέσουν μια τοπική αλλεργική αντίδραση όπως προκαλούν τα τσιμπήματα άλλων εντόμων, ωστόσο σε πιο έντονο βαθμό.

«Προκαλούν αλλεργική αντίδραση με πρήξιμο στην περιοχή γύρω γύρω του τσιμπήματος, το οποίο επιμένει περισσότερες μέρες από ότι ένα τσίμπημα κουνουπιού. Συνήθως είναι δυο με τρία τσιμπήματα την γραμμή. Κάποια άτομα, που είναι και πιο ευαισθητοποιημένα στα τσιμπήματα και έχουν δηλαδή μια αλλεργική προδιάθεση, μπορεί να τους προκαλέσει μια αλλεργική αντίδραση του τύπου κνίδωσης, που πρόκειται δηλαδή για πολλαπλές βλάβες σαν πρησμένα σημεία, σε απομακρυσμένα μέρη από το τσίμπημα. Αυτά τα σημεία προκαλούν έντονο κνησμό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να προκληθεί μόλυνση από το τσίμπημα κοριού, ο Δρ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι δεν υπάρχει συνήθως τέτοια περίπτωση εκτός μόνο αν υπάρξει δευτερογενής μόλυνση.

«Μπορεί να προκληθεί μόλυνση από το ξύσιμο της πληγής δηλαδή όχι όμως από τον κοριό, αφού δεν μεταφέρει μικρόβια στην κοιλιά του, άρα δεν μπορεί να μεταφέρει μόλυνση», εξήγησε.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Κωνσταντίνου, σε περίπτωση έντονης αντίδρασης, όπου ο κνησμός είναι πολύ έντονος, χρειάζονται καλές θεραπείες από δερματολόγους όπως κορτιζονούχα/αντισταμινικά σκευάσματα και κορτιζονούχες/αντικνησμώδεις κρέμες τοπικής χρήσης.

Τι να προσέξουμε αν ταξιδέψουμε σε χώρα με κοριούς και τι να κάνουμε αν έχουμε έξαρση στο σπίτι μας

Αναφορικά με το που κρύβονται οι κοριοί, ο Δρ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι βρίσκονται σε σκιερά μέρη στα δωμάτια, εκεί που δεν υπάρχει φως ενώ ξυπνούν και τρέφονται την νύχτα.

«Κυρίως κρύβονται κάτω από το στρώμα ωστόσο μπορεί να είναι και στις γωνιές των κουφωμάτων των ξύλων που υπάρχουν στα πατώματα και στις γωνιές των ξύλινων επενδύσεων που μπορεί να υπάρχει μεταξύ οροφής και του τοίχου και πίσω από τις κορνίζες κτλ. Μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε μπορούν να βρουν σχισμή, να κρυφτούν, να πολλαπλασιαστούν και να μην τους βλέπει το φως», επεσήμανε.

Ερωτηθείς τι πρέπει να προσέξει κάποιος που θέλει να ταξιδέψει σε χώρα που παρατηρείται έξαρση, ο Δρ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι ο πολίτης μπορεί να ελέγχει τα μέρη του δωματίου που είναι πιθανό να κρύβονται οι κοριοί.

«Μπορεί να ρίξει μια ματιά κάτω από το στρώμα αν υπάρχουνε οι κοριοί, αν υπάρχουν υπολείμματα τους. Μπορεί να ελέγξει και τις περιοχές που προανέφερα.Όσο πιο παλιός ο χώρος του ξενοδοχείου όσο πιο πολλές ξύλινες επενδύσεις υπάρχουν, τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να υπάρχουν κοριοί. Ωστόσο μπορεί να υπάρχουν σε κατάλυμα χαμηλής κατηγορίας ή ψηλής κατηγορίας γιατί εξαρτάται και από τα άτομα που κοιμήθηκαν προηγουμένως. Στις χώρες αυτές που υπάρχει μια τοπική επιδημία, πρέπει να κοιτάζουν απλά λίγο καλύτερα τον χώρο πριν κοιμηθούνε», σημείωσε.

Παράλληλα, ο Δρ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η μεταφορά των κοριών γίνεται πιο εύκολα πλέον λόγω της μετακίνησης των πληθυσμών ανά ήπειρο, αφού μπορούν να μεταφερθούν μέσω των αποσκευών.

Ωστόσο, όπως ανέφερε καταληκτικά, μια έξαρση κοριών μπορεί να υπάρξει και στο σπίτι μας, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει καλή απεντόμωση από ειδικό.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top