ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Gillian Triggs (ΟΗΕ): «Ανάγκη υιοθέτησης στρατηγικής ένταξης μεταναστών»

Gillian Triggs (ΟΗΕ): «Ανάγκη υιοθέτησης στρατηγικής ένταξης μεταναστών»

Σε αυξημένη προστασία προσφύγων κάλεσε η Βοηθός Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Gillian Triggs, κατά τη διήμερη επίσκεψή της στην Κύπρο, τη δεύτερη, όπως σημειώνεται, στο νησί από το 2021, η οποία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ενώ σημείωσε ότι το κύριο μήνυμά της προς τις αρχές είναι η ανάγκη υιοθέτησης μιας εθνικής στρατηγικής ένταξης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των περιστατικών ρατσιστικής βίας στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο, σε συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η κ. Triggs συζήτησε βασικά ζητήματα, όπως θέματα σχετικά με την πρόσβαση στην επικράτεια και το άσυλο, τις συνθήκες υποδοχής και ένταξης των προσφύγων στην Κύπρο.

«Είμαι ικανοποιημένη που βλέπω τη βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα υποδοχής και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση του συστήματος ασύλου. Εμείς, στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, παραμένουμε έτοιμοι να στηρίξουμε την κυπριακή Κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους αιτητές ασύλου που διαμένουν στην κοινότητα. Η ένταξη των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας στην κοινότητα υποδοχής είναι το κλειδί – τόσο για την κοινωνική συνοχή όσο και για την οικονομική ένταξη», ανέφερε σε δηλώσεις της, προσθέτοντας πως το κύριο μήνυμά της προς τις αρχές είναι η ανάγκη υιοθέτησης μιας εθνικής στρατηγικής ένταξης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των περιστατικών ρατσιστικής βίας στην Κύπρο.

Αναφέρεται περαιτέρω πως η κ. Triggs έθεσε επίσης το θέμα της πρόσβασης στην επικράτεια και το άσυλο και εξέφρασε την ανησυχία της για αναφορές σχετικά με επιστροφή σκαφών σε γειτονικές χώρες που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αλυσιδωτή επαναπροώθηση, ενώ εξέφρασε ακόμη την ανησυχία της αναφορικά με περιστατικά εγκλωβισμού αιτητών ασύλου στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ, χωρίς πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου, στέγη, τροφή, υγιεινή ή άλλες εγκαταστάσεις.

Επανέλαβε επίσης την ανάγκη για πρόοδο όσον αφορά στο Σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την άρση του μακρόχρονου αδιεξόδου σε θέματα ασύλου στην ΕΕ, δεδομένου πως η Κύπρος και άλλες χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις σχετικά με την αντιμετώπιση μικτών ροών, προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Βοηθός Ύπατη Αρμοστής συναντήθηκε επίσης με πρόσφυγες, αιτητές ασύλου, εθελοντές πρόσφυγες και ΜΚΟ, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί της τις εμπειρίες και τις ανησυχίες τους.

Όπως αναφέρεται, οι περισσότεροι αιτητές ασύλου στην Κύπρο διαμένουν σε αστικές περιοχές και αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες προκλήσεις ένταξης μετά την έξοδό τους από το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εξασφάλιση στέγης, στην πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, την κοινωνική πρόνοια και την εκπαίδευση, όπως επίσης για το πώς τους επηρέασαν προσωπικά τα πρόσφατα βίαια ρατσιστικά επεισόδια στην Πάφο και τη Λεμεσό.

«Είχαμε ειλικρινείς και εποικοδομητικές συζητήσεις με την κυβέρνηση σχετικά με όλα αυτά τα θέματα, περιλαμβανομένων των αναγκών στον τομέα της στέγασης και των πρόσθετων περιορισμών στην πρόσβαση αιτητών ασύλου στην αγορά εργασίας. Τα πρόσφατα βίαια επεισόδια εναντίον προσφύγων και αιτητών ασύλου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την προώθηση μιας πιο συμπεριληπτικής και φιλόξενης κοινωνίας, απαλλαγμένης από την ξενοφοβία και τον ρατσισμό», ανέφερε η κ. Triggs.

Πρόσθεσε, τέλος, πως ήταν πολύ ενθαρρυντικές οι δεσμεύσεις που έλαβε, μεταξύ άλλων αναφορικά με την επαναξιολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής σχετικά με την πρόσβαση αιτητών ασύλου στην αγορά εργασίας και ότι η Ύπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να στηρίξει την κυπριακή Κυβέρνηση σε όλες τις προσπάθειές της.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top