Άτιμο πράγμα ο ανθρώπινος πόνος. Έχει το κακό συνήθειο να μην ξεχωρίζει. Ούτε ποιον θα χτυπήσει αλλά ούτε και ποιος τον νιώθει. Βλέπεις έναν άνθρωπο να πονάει και αμέσως νιώθεις συμπόνια. Χωρίς να ξέρεις ποιος είναι ή τι έκανε πριν. Μπορεί να είναι και ο χειρότερος εγκληματίας, δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Θα νιώσεις τη συμπόνια γιατί είσαι άνθρωπος, γιατί θεωρητικά αυτή είναι η φύση μας. Θεωρητικά γιατί όταν ανακατεύεται η πολιτική η ενσυναίσθηση γίνεται αλά καρτ.
Η Laurie Strode της καρδιάς μας, η συμπαθέστατη Jamie Lee Curtis έπαθε κάτι χειρότερο από το να την κυνηγάει ο απέθαντος Michael Myers κάθε Halloween τα τελευταία 45 χρόνια: για να συμπαρασταθεί στο Ισραήλ για την πρόσφατη αιματηρή επίθεση που δέχθηκε από τη Χαμάς πόσταρε μια φωτογραφία με τρομαγμένα παιδιά σε κάποια εμπόλεμη ζώνη που κοιτάζουν ψηλά και με λεζάντα “Τρόμος από τον ουρανό”.
Μόνο που η φωτογραφία ήταν από τη Γάζα και τα παιδιά είναι μικροί Παλαιστίνιοι που τρέχουν να σωθούν από ακόμα ένα Ισραηλινό βομβαρδισμό. Η Curtis έδωσε ένα ολοκαίνουργιο νόημα στον τίτλο μιας από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, το True Lies, έστω κατά λάθος και με καλές προθέσεις. Αυτό όμως που το έκανε χειρότερο ήταν η διαχείριση του “λάθους”. Με το που επισημάνθηκε το λάθος η βραβευμένη φέτος με Όσκαρ για το Everything Everywhere All at Once διέγραψε το ποστ ως να έκανε κάτι λάθος. Τεχνικά ήταν λάθος από την άποψη ότι ήθελε να δείξει τη συμπαράστασή της στο Ισραήλ (έβαλε και τη σχετική σημαία) με φωτογραφία από τη Γάζα που βομβαρδίζει ο ισραηλινός στρατός ως αντίποινα για τη σφαγή των αμάχων από τους τρομοκράτες της Χαμάς. Ουσιαστικά όμως η φρίκη ενός παράλογου, συνεχιζόμενου για πάνω από 70 χρόνια πολέμου είναι η ίδια για τα αθώα θύματα και των δύο πλευρών. Ειδικότερα τα παιδιά, είτε που σφαγιάζονται στις κούνιες τους στα κιμπούτς του νοτίου Ισραήλ από τα κτήνη της Χαμάς, είτε θάβονται κάτω από σωρούς ερειπίων στο κολαστήριο της Γάζας ως “μάρτυρες” ενός πολέμου στο όνομα του αιώνιου μίσους. Η φωτογραφία δεν είναι λάθος, ίσως να ήταν το timing. Την πόσταρε τις πρώτες μέρες της επιδρομής της Χαμάς όταν όλος ο κόσμος έτρεμε από το σοκ και την οργή για τις φρικαλεότητες των τρομοκρατών σε βάρος ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Εφαγε κράξιμο γιατί τόλμησε να ποστάρει φωτογραφία των “άλλων”, άσχετα αν οι “άλλοι” ήταν παιδιά, επίσης θύματα της Χαμάς όπως είναι και όλοι οι Παλαιστίνιοι που πεινούν, αρρωσταίνουν, σκοτώνουν ή σκοτώνονται κάτω από τις διαταγές της.
Θυμάστε ποιοι άλλοι την πάτησαν έτσι; Η ΕΔΕΚ και η Αννίτα Δημητρίου με τη διασημότερη ίσως φωτογραφία-παγίδα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, αυτή που τράβηξε ο πολεμικός ανταποκριτής του Observer, Don McCullin το 1964 και απεικονίζει την Τουρκοκύπρια Nevcihan Olusum τη στιγμή που μαθαίνει ότι η οικογένεια της δολοφονήθηκε από τους ΕΟΚΑΒητατζήδες.
Τόσο η ΕΔΕΚ όσο και η πρόεδρος της Βουλής/ΔΗΣΥ τη χρησιμοποίησαν για να συνοδεύσει το ετήσιο μήνυμα-φασόν καταδίκης της Β’ φάσης της εισβολής της 14ης Αυγούστου, η πρώτη το 2018, η τελευταία το 2021 ως ΠτΒ. Αμφότερες διέγραψαν το ποστ άρον-άρον μόλις τους επισημάνθηκε το λάθος χωρίς περαιτέρω σχολιασμό. Αν έλεγαν κάτι πιθανόν να το δικαιολογούσαν με το σκεπτικό ότι δεν ήταν φωτογραφία από το 1974 και ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να τη βάλουν ξανά στη σωστή επέτειο. Κάτι που δεν έγινε και ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ. Μόνο κατά λάθος μπαίνει αυτή η φωτογραφία από τους συγκεκριμένους χώρους. Για ευνόητους λόγους.
Τόσο στην περίπτωση της Curtis όσο και στις δικές μας, η διαγραφή των “λάθος” φωτογραφιών πηγάζει από τον φόβο να μην κατηγορηθείς ότι με την αναγνώριση ενός εγκλήματος ξεπλένεις κάποιο άλλο, μεγαλύτερο κατά τη γνώμη των κατηγόρων σου. Δεν υπάρχει πιο άκυρη, κοντόφθαλμη και ανόητη αντίληψη από αυτή. Γι’ αυτό ίσως πολλοί οχυρώνονται πίσω από τις θέσεις τους, αρνούμενοι να δουν τα λάθη της δικής τους πλευράς. Αυτό που έκανε η Curtis και η Αννίτα δεν διαφέρει και πολύ από τους δηλωμένους “ανθρωπιστές” που σιώπησαν μπροστά στις σφαγές της Χαμάς πριν μια βδομάδα και βρήκαν ξανά τη φωνή τους μόνο για να καταδικάσουν μετά βδελυγμίας τα ισραηλινά αντίποινα.
Γι’ αυτό σας λέω. Άτιμο πράγμα ο ανθρώπινος πόνος. Όχι μόνο σε ξεγελάει, σε ξεμπροστιάζει κιόλας...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις