«Φρενίτιδα» παρατηρείται εδώ και λίγο καιρό με το φάρμακο Ozempic, το οποίο αν και κανονικά χορηγείται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υγιείς άτομα το χρησιμοποιούν για να… αδυνατίσουν.
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Πάνος Πλατρίτης υπάρχει μια ανοδική πορεία στην χρήση τέτοιων φαρμάκων γιατί διαχρονικά ο κόσμος προσπαθεί να αξιοποιήσει όλους τους δυνατούς τρόπους που ξέρει για να αδυνατίσει.
«Το Ozempic έχει έγκριση για άτομα τα οποία πάσχουν από διαβήτη, απλά επειδή κάποιοι μηχανισμοί του μπορεί έμμεσα να βοηθήσουν στην μείωση της όρεξης, το χρησιμοποίησαν γι’ αυτό το θετικό του, παραμελώντας τα αρνητικά που μπορεί να έχει σε κάποιον που δεν έχει θέματα με διαβήτη και το χρησιμοποιεί μόνο για αδυνάτισμα», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Πλατρίτη, παρατηρούνται δύο σοβαρά προβλήματα από την χρήση του Ozempic για αδυνάτισμα, με το πρώτο να είναι οι ελλείψεις που παρατηρούνται για τους αμιγώς ενδιαφερομένους που είναι οι διαβητικοί και με το δεύτερο να είναι οι παρενέργειες, για τις οποίες τόνισε ότι ο κόσμος δεν ενημερώνεται επαρκώς.
«Ακόμα και αποτελέσματα να έχει, αν ένα άτομο δεν αλλάξει την διατροφή του τα αποτελέσματα θα είναι βραχυπρόθεσμα και ανατρέψιμα. Οπότε αυτά τα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από τα άτομα τα οποία τα χρειάζονται και όχι από οποιοδήποτε άλλο που απλά θέλει να μειώσει το βάρος του. Πρέπει και οι γιατροί να είναι πολύ πιο προσεχτικοί ώστε να μην υποκύπτουν στην πίεση των ασθενών που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για μείωση βάρους», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αναφορικά με τον σωστό και ασφαλή τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται το αδυνάτισμα, ο κ. Πλατρίτης ανέφερε ότι, αν πρόκειται για ένα άτομο το οποίο δεν έχει άλλα προβλήματα υγείας, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνει είναι να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες.
«Επιπλέον πρέπει να ξεκινήσει να ασκείτε, να βάλει δηλαδή την γυμναστική και την δραστηριότητα στην καθημερινότητα του. Πρέπει να πάμε δηλαδή πρώτα στα απλά και τα βασικά. Αν το δούμε σαν μια πυραμίδα αλλαγών, το κάτω μέρος, που είναι το πιο σημαντικό, να εστιάζεται πρώτα στην διατροφή, στον ύπνο, στην διαχείριση του στρες και στην άσκηση ενώ στην μύτη της πυραμίδας να είναι τα συμπληρώματα, οι βιταμίνες, τα σκευάσματα, τα οποία έχουν κάποιο ρόλο αλλά δεν μπορούν να μπουν στην ίδια κλίμακα με τις βασικές αλλαγές. Πρέπει να δούμε τα βασικά για να είναι και μόνιμες οι αλλαγές στο βάρος», υπογράμμισε.
Ωστόσο, με βάση τον κ. Πλατρίτη, τα δεδομένα αλλάζουν αν μιλάμε για άτομο, του οποίου το βάρος δεν μπορεί να μειωθεί μόνο με αλλαγές στην καθημερινότητα.
«Είναι άλλη αντιμετώπιση για ένα άτομο με βουλιμία ή ένα άτομο που υποφέρει από υπερφαγία ή ένα άτομο που το βάρος του ευθύνεται σε συναισθηματικούς λόγους. Εάν είναι άλλοι λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση βάρους πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ανάλογα», εξήγησε.
Απευθυνόμενος σε όσους θέλουν να αδυνατίσουν αλλά δεν το παίρνουν απόφαση λόγω του χρόνου που χρειάζεται, ο κ. Πλατρίτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όντως είναι χρονοβόρο αλλά ούτε η Ρώμη χτίστηκε σε μια μέρα».
«Εγώ πάντα λέω για το παιδικό παραμύθι με τα τρία γουρουνάκια - εκείνα που ήθελαν να πάνε να παίξουν γρήγορα, καταστράφηκε το σπίτι τους και τους έτρεχε από πίσω ο λύκος. Έτσι θέλει επιμονή, υπομονή γιατί το σώμα μας δεν μπορούμε να το βιάσουμε, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε σε μια μέρα γιατί μετά υπάρχουν άλλες παρενέργειες. Αν χάσουμε βάρος απότομα μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, τις ορμόνες κτλ.. Άρα όποιος βιάζεται σκοντάφτει και γι’ αυτό η απώλεια βάρους πρέπει να γινεί σταθερά και αργά», είπε καταληκτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις