Οργιάζει το λαθρεμπόριο τσιγάρων, καπνικών προϊόντων αλλά και καύσιμων από τα κατεχόμενα.
Μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση», ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Τελωνείων, Γιώργος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι μόνο την προηγούμενη βδομάδα καταγράφηκαν τρεις περιπτώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου εντοπίστηκαν σε συσκευές Τουρκοκύπριων μεγάλες ποσότητες καπνικών προϊόντων.
Επίσης, την Κυριακή και την Δευτέρα σημειώθηκαν ακόμα δύο παρόμοιες περιπτώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας καθώς και μια περίπτωση στο Αεροδρόμιο Πάφου την προηγούμενη Δευτέρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των περιπτώσεων λαθρεμπόριου από τα κατεχόμενα, στις έξι.
Ερωτηθείς πως πέρασαν από τα οδοφράγματα τα καπνικά προϊόντα, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι πέρασαν επειδή δεν ελέγχονται όλοι οι διερχόμενοι από τα κατεχόμενα, καθώς είναι επιλεκτικός ο έλεγχος που γίνεται.
«Εκτός του ότι παραδέχθηκαν και οι ίδιοι ότι είναι από τα οδοφράγματα, οι ενδείξεις που είχαν πάνω οι συσκευασίες των τσιγάρων καταδεικνύουν ότι προέρχονται από τις κατεχόμενες περιοχές», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε ότι απαγορεύεται η εξαγωγή τόσο μεγάλης ποσότητας πανικών προϊόντων, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αφορολόγητα.
«Σύμφωνα με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής ο κάθε διερχόμενος δικαιούται να αγοράσει μόνο 2 πακέτα τσιγάρα. Οι έλεγχοι που γίνονται στα οδοφράγματα είναι τακτικοί και το λαθρεμπόριο που εντοπίζουμε είναι σε μεγάλους αριθμούς. Βρήκαμε φυλαγμένα τσιγάρα ακόμη και σε υποστατικά κτηνοτροφικών μονάδων και σπίτια», σημείωσε.
Τι ισχύει για τα καύσιμα
Αναφορικά με τα καύσιμα, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι, με βάση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιτρέπεται η μεταφορά 10 λίτρων καυσίμων από τα σημεία διέλευσης τα οποία εφαρμόζεται ο κανονισμός της πράσινης γραμμής, όταν φυσικά πρόκειται για οικιακή χρήση.
«Όταν είσαι στην ουρά καθημερινά και περιμένεις να γεμίσεις το ντεπόζιτο, αυτό είναι εμπορική εκμετάλλευση και σε αυτή την περίπτωση θα επέμβουμε και θα κατάσχουμε την ποσότητα που προορίζεται για εμπορική εκμετάλλευση. Το δεκάλιτρο δοχείο επιτρέπεται περιστασιακά και όχι καθημερινά», τόνισε.
Σχετικά με τρόπους που μπορεί να γίνει έλεγχος στο εμπόριο καυσίμων, ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι μπορεί να ελέγχεται το ντεπόζιτο, να γίνεται χρωματισμός του πετρελαίου καθώς και αξιοποίηση των πληροφοριών που λαμβάνονται για συγκεκριμένα άτομα.
Δείτε στα παρακάτω αποσπάσματα όσα ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις