ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτσολα «Έθεσα το Κυπριακό στον ΓΓ του ΟΗΕ»

Μέτσολα «Έθεσα το Κυπριακό στον ΓΓ του ΟΗΕ»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι δεσμευμένο να κάνει ό,τι μπορεί για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ίδια ήγειρε το ζήτημα στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η κ. Μέτσολα μιλάει για τις προσπάθειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, για τις Ευρωεκλογές και την εκτίμηση της ότι θα υπερισχύσει η φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία και για την ανάγκη να ενημερωθούν οι νέοι για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ και πως τους αφορούν. Σε μήνυμα της προς όλες τις νέες γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν την φωνή τους να ακουστεί τους λέει: «Μην τα παρατάτε. Ποτέ».

Η κ. Μέτσολα βρέθηκε την Κυριακή στην Κύπρο με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρέστη στην ετήσια παρέλαση στη Λευκωσία. Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό και πως μπορεί η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ειδικότερα να βοηθήσουν για σπάσιμο του αδιεξόδου, η κ. Μέτσολα ανέφερε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι δεσμευμένο για να κάνει ό,τι μπορεί για να σπάσει αυτό το αδιέξοδο».

Αυτή, σημείωσε, «είναι μια δέσμευση που ανέλαβα την ημέρα της εκλογής μου και το έκανα επί σκοπού, είδα ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να υποστηρίξει πλήρως οποιαδήποτε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» για επίλυση των προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας.

Την ίδια ώρα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρέτισε «πρόσφατες δηλώσεις Πρωθυπουργών διαφόρων χωρών που κατέστησαν σαφή επίσης στον Πρόεδρο της Κύπρου τη δέσμευσή τους». 

«Tώρα, πότε μπορούμε να το κάνουμε αυτό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, είναι κάτι που ήγειρα στον ΓΓ του ΟΗΕ πριν από λίγες εβδομάδες στη Νέα Υόρκη», είπε.

Αναφέρθηκε στις πρόνοιες των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που αναφέρονται σε εξεύρεση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και είπε ότι «οποιοσδήποτε φέρει τις πλευρές μαζί είναι κάτι για το οποίο είμαστε δεσμευμένοι, δεν θα το αφήναμε να χαθεί».

Μεταναστευτικό: Δίκαιοι με όσους χρειάζονται προστασία, σκληροί με όσους εκμεταλλεύονται τους ευάλωτους

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις προσπάθειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ζήτημα της μετανάστευσης η κ. Μέτσολα ανέφερε ότι «αν κάτι ξέρω, είναι πως κάθε ευρωπαϊκές εκλογές κυριαρχούνται από το μεταναστευτικό γιατί οι πολίτες πραγματικά πιστεύουν ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να επιλυθεί σε εθνικό επίπεδο».

«Όπως έχουν δει τα τελευταία 4,5 χρόνια όπου είχαμε την πανδημία, τον πόλεμο, την κρίση ενέργειας και επιτοκίων, τον πληθωρισμό κ.ά., η Ευρώπη ενεργοποιήθηκε και τα αντιμετώπισε, βρήκε μια λύση για κάθε κράτος μέλος», είπε.

Το ίδιο ισχύει για το μεταναστευτικό, σημείωσε.

Υπενθύμισε ότι πριν από δέκα χρόνια σημειώθηκε η τραγωδία στην Λαμπεντούζα, που θα μνημονευθεί στο Στρασβούργο την Τρίτη. Τότε, ανέφερε, μιλήσαμε για την κατάσταση και είπαμε ότι η Μεσόγειος είχε γίνει το μεγαλύτερο νεκροταφείο στον κόσμο. «Σήμερα, δέκα χρόνια αργότερα, είμαι εκελελεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρός του», είπε, θέτοντας το ερώτημα «Τι θα πω στους πολίτες μου όταν με ρωτήσουν τι κάναμε έκτοτε»;

«Δεν υπάρχει μια μοναδική λύση», είπε. «Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία νομοθεσία αλλά αυτό που θα έλεγα είναι το εξής: Να είμαστε δίκαιοι με αυτούς που χρειάζονται προστασία, αυστηροί με αυτούς που δεν χρειάζονται - η πολιτική επιστροφών μας πρέπει να βελτιωθεί – και σκληροί με αυτούς που εκμεταλλεύονται τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον πλανήτη», τόνισε.

Το βλέπουμε στα θαλάσσια σύνορά μας, ορισμένες φορές και στα χερσαία σύνορα, είπε και αναφέρθηκε στο περιστατικό που συνέβη στα σύνορα Λευκορωσίας, Πολωνίας και Βαλτικών χωρών.

«Έχουμε ένα νομοθετικό πακέτο στο τραπέζι για το οποίο ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε πρόοδο στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα», ανέφερε. Έχει υπάρξει, πρόσθεσε, «κινητικότητα για τον λεγόμενο Κανονισμό Κρίσεων αλλά πρέπει να καταλήξουμε σε κάποια ζητήματα που έχουν εγερθεί από τα κράτη μέλη του Νότου, καθώς και σε άλλες νομοθεσίες».

Αν το καταφέρουμε, σημείωσε, τότε τουλάχιστον θα μπορούμε να πούμε στους πολίτες μας: «Κοιτάξτε οι νομοθεσίες βρίσκονται σε ισχύ» γιατί, όπως εξήγησε, αυτές ισορροπούν τα εξωτερικά μας σύνορα, αναφέρονται στο τι θα κάνουμε σε σχέση με τη εξωτερική διάσταση του θέματος, δηλαδή με τις τρίτες χώρες που είναι γείτονες μας, ότι πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους και να τις ακούσουμε όχι να τους πούμε εμείς τι πρέπει να γίνει. Επίσης, το νομοθετικό πακέτο διασυνδέει την αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ με τις μεταναστευτικές προκλήσεις, γιατί, είπε, «αλλιώς δεν θα το επιλύσουμε».

Οποιαδήποτε λύση να λαμβάνει υπόψη τη διαφορά θαλάσσιων από χερσαία σύνορα

Η κ. Μέτσολα αναφέρθηκε και συγκεκριμένα στην Κύπρο ως νησί, υπενθυμίζοντας ότι και η ίδια είναι από νησιωτική χώρα - τη Μάλτα - σημειώνοντας ότι ίσως αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι ότι δεν είναι θέμα κλεισίματος των συνόρων, είναι θέμα διάσωσης ζωών και θέμα ιδιαίτερα δύσκολων επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης «και οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να επιληφθεί και αυτού του ζητήματος».

«Μπορούμε να μιλήσουμε από τη μια μεριά για τον φραγμό στις αναχωρήσεις, να διασφαλίσουμε ότι μιλάμε στις χώρες καταγωγής και διέλευσης, για την αύξηση των επιστροφών, αλλά στο τέλος της ημέρας υπάρχει διαφορά στον περιορισμό της άτυπης εισροής αν έχεις χερσαία σύνορα ή θαλάσσια σύνορα και νομίζω ότι σε επίπεδο ΕΕ αυτό είναι κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει κατανοητό», ανέφερε.

«Οι πραγματικότητες είναι πολύ διαφορετικές», είπε, προσθέτοντας ότι «η αλληλεγγύη ισχύει και στις χερσαίες και στις θαλάσσιες περιοχές».

Ερωτηθείσα αν θεωρεί ότι υπάρχει επαρκής αλληλεγγύη απάντησε ότι την λυπεί όταν βλέπει πως η πρώτη αντίδραση είναι το κλείσιμο των συνόρων.

«Στην ΕΕ λέμε ότι το καλύτερο πράγμα που έχουμε δώσει στους πολίτες μας είναι η ελευθερία διακίνησης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ότι το πρώτο πράγμα που έκαναν οι χώρες ήταν να κλείσουν τα σύνορά τους και υπήρχε ένα επίπεδο δυσπιστίας που επεκτάθηκε στον έλεγχο εσωτερικών συνόρων». Είπε επίσης ότι «όταν μιλάμε για τον έλεγχο εξωτερικών συνόρων πρέπει να αρχίσουμε να εμπιστευόμαστε τους γείτονές μας, πρέπει να εμπιστευθούμε τα κράτη μέλη μας».

Η νομοθεσία που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι, ανέφερε, αφορά «ένα κοινό πακέτο κανόνων που πρέπει να εφαρμοστούν. Αυτή τη στιγμή αυτό δεν συμβαίνει».

Να εξηγήσουμε στους νέους τι σημαίνει γι αυτούς η Ευρώπη

Σε ερώτηση για τις ευρωεκλογές σε συνάρτηση με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και πως μπορεί να αποφευχθεί να λειτουργήσει ως Δούρειος Ίππος μέσα στο πιο δημοκρατικό από τους θεσμούς της ΕΕ - το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - απάντησε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε ενώπιον ενδεχόμενου ότι το νέο Κοινοβούλιο θα είναι πολύ πιο δύσκολο από το υφιστάμενο».

Είμαι Ευρωβουλευτής για δέκα χρόνια και το λέμε αυτό κάθε φορά, πρόσθεσε, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι του χρόνου «θα δούμε ότι θα διατηρηθεί η εποικοδομητική φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία στον πυρήνα του». Φαίνεται, συνέχισε, «ότι θα διατηρηθεί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοούμε τους κινδύνους».

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι η ίδια επισκέπτεται τις χώρες της ΕΕ, «για να απευθύνω έκκληση σε όλους να ψηφίσουν, γιατί το ποιος βρίσκεται στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνοντας αποφάσεις για εσάς μετράει. Αν δεν ψηφίσετε μπορεί να μην σας αρέσει αυτό που θα δείτε». Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι νέοι άνθρωποι να γνωρίσουν τι σημαίνει η Ευρώπη γι' αυτούς. Ίσως δεν το έχουμε εξηγήσει αρκετά καλά, σημείωσε, «και αυτός είναι ο λόγος για την αύξηση της απογοήτευσης».

«Να εξηγήσουμε τις πολύ δύσκολες, ορισμένες φορές, νομοθετικές επιλογές μας. Όταν λέμε γιατί είμαστε φιλόδοξοι για μια πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, πρέπει επίσης να εξηγήσουμε ότι αυτό θα πρέπει να ισορροπηθεί με τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο που πρέπει να απορροφηθεί.   

Ο κίνδυνος, σύμφωνα με την ίδια είναι να μην το εξηγήσουμε επαρκώς και ως αποτέλεσμα να κερδίσουν έδαφος τα άκρα και από τις δύο πλευρές, η μισαλλοδοξία και ο αντιευρωπαϊσμός.

Ο οποιοσδήποτε που θέλει να καταστρέψει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν ανήκει στην φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε και ως επακόλουθο, ξεκάθαρα, πρέπει να υπάρχει διαπραγμάτευση και συμβιβασμός, είπε.  

Σε επερώτηση αν εννοεί συναίνεση απάντησε ότι «η συναίνεση είναι μεγάλη λέξη, αλλά μάλλον να εντοπίζεις που μπορείς να βρεις συμμάχους για να κάνεις το επόμενο βήμα». Δεν μιλάμε μόνο για την περαιτέρω ολοκλήρωση, πρόσθεσε, «μιλάμε για τη διεύρυνση, την αναθεώρηση του πολυετούς χρηματοοικονομικού πλαισίου, τη μετανάστευση, την πράσινη συμφωνία, την νομοθεσία για την ψηφιακή μετάβαση. Όλα τα πιο πάνω χρειάζονται πλειοψηφίες και οι πλειοψηφίες πρέπει να εξευρεθούν στο κέντρο».

«Μην τα παρατάτε. Ποτέ»

Ερωτηθείσα αν ως νέα γυναίκα που κατάφερε να εκλεγεί σε ένα από τα ανώτατα αξιώματα της ΕΕ πιστεύει ότι η ισότητα των φύλων είναι επαρκής στην ΕΕ η κ. Μέτσολα απάντησε «όχι έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα. Αλλά νομίζω ότι μπορούμε να προωθήσουμε το θέμα πρώτα απ’ όλα με το να είμαστε έτοιμες να είμαστε υποψήφιες για τα ανώτατα αξιώματα και επίσης να εκλεγούμε».

Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, επανέλαβε, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αν είναι κάτι που ελπίζω η δική μου εκλογή και αυτή των συναδέλφων μου που σήμερα βρίσκονται σε ηγετικά πόστα στις χώρες τους, στην Κομισιόν, είναι να δείξουμε ότι είναι εφικτό, είτε προέρχεσαι από μεγάλη ή μικρή χώρα, είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα, είτε προέρχεσαι από το Νότο, το Βορρά, την Ανατολή ή τη Δύση». «Νομίζω ότι έχουμε δείξει ότι τα πάντα είναι εφικτά στην ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα σε εθνικό επίπεδο», επισήμανε.  

Ανέφερε επίσης ότι «το χάσμα αμοιβής είναι ακόμα πολύ ψηλό, η διάκριση είναι πολύ ψηλή, η βία, η μισαλλοδοξία, οι απόλυτες κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν ακόμα μετά την πανδημία έχουν επηρεάσει σε δυσανάλογο βαθμό τις γυναίκες. Και πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πράγματα πιο εύκολα για όσες θα έρθουν μετά από εμάς, όπως οι γυναίκες που ήρθαν πριν από εμένα το έκαναν λίγο πιο εύκολο για εμένα».

Απευθυνόμενη σε νεαρές γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν την φωνή τους να ακουστεί τους είπε: «Μην τα παρατάτε. Ποτέ. Και υπερασπιστείτε αυτά στα οποία πιστεύετε».

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μερικούς πολύ δύσκολους μήνες και κατά τη διάρκεια των εκλογών μπορεί να υπάρξει μεγάλος όγκος παραπληροφόρησης και ανακριβών ειδήσεων, καθώς επίσης και διαδικτυακή εχθρότητα», ανέφερε.  «Γνωρίζω πολλές νεαρές γυναίκες και τις λέω να εμμένουν στα πιστεύω τους και να προχωρούν βήμα με βήμα», είπε, προσθέτοντας ότι τις παροτρύνει, λέγοντας ότι «μπορεί κάποτε να κάνεις ένα λάθος και να πέσεις κάτω, αλλά σήκω πάνω και μην τα παρατάς».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top