ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν αποδέχεται διορισμό ειδικού απεσταλμένου ο Ερσίν Τατάρ

Δεν αποδέχεται διορισμό ειδικού απεσταλμένου ο Ερσίν Τατάρ

Δεν αποδέχεται διορισμό ειδικού απεσταλμένου που θα εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, θα αναφέρεται σε αυτό και θα προσπαθήσει για την έναρξη διαπραγματεύσεων σε ομοσπονδιακή βάση, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ επιστρέφοντας από την Νέα Υόρκη στα κατεχόμενα. Πρότεινε, είπε, στον ΓΓ του ΟΗΕ όπως γίνει μια τριμερής συνάντηση υπό την αιγίδα του ίδιου, αφού γίνουν αποδεκτές οι προϋποθέσεις του για την συνεργασία των δύο ίσων πλευρών στους έξι τομείς που είχε πέρυσι καταθέσει: ΑΠΕ, ηλεκτρισμός, υδρογονάνθρακες, νερό, μεταναστευτικό, αποναρκοθέτηση.

Στις δηλώσεις του στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο κ. Τατάρ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι στην Νέα Υόρκη προέβη σε επαφές αφού είχε διαβουλεύσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Τούρκο ΥΠΕΞ, επειδή, όπως είπε, στην διαχείριση «αυτής της εθνικής υπόθεσης, του Κυπριακού αγώνα και της νέας πολιτικής που ακολουθούμε, πάντα διαχειριζόμαστε όλες αυτές τις διαδικασίες αρμονικά και σε συνεννόηση με την μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, Τουρκία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Σημείωσε για ακόμη μια φορά τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου στην ομιλία του στην ΓΣ του ΟΗΕ «που ενδυνάμωσε τον λόγο των Τ/κ. Στη φάση που είμαστε έχει υπογραμμιστεί ότι το τεφτέρι της ομοσπονδίας έκλεισε. Από εδώ και πέρα ​​δεν είναι δυνατόν να έρθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έως ότου επιβεβαιωθεί η νέα μας πολιτική, που εφαρμόζουμε τα τελευταία τρία χρόνια, δηλαδή (να επιβεβαιωθεί) η κυριαρχική μας ισότητα και το ίδιο διεθνώς καθεστώς».

Το ανέφερε, δήλωσε, και στον ΓΓ του ΟΗΕ το Σάββατο πως μπορούμε να περάσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο με την αποδοχή και επιβεβαίωση αυτών των δύο κι αν υπάρξει μια συμφωνία αυτή σίγουρα θα είναι μεταξύ «δύο κρατών» που θα συνεργάζονται. «Αυτή είναι θέση που συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σε διαβούλευση με την μητέρα πατρίδα εγγυήτρια χώρα μας και γι’ αυτό η θέση μας είναι δυνατή», πρόσθεσε.

Ανέφερε στον ΓΓ, συνέχισε, ότι όσο και να στέκεται η ε/κ πλευρά στα ψηφίσματα και σε μια ΔΔΟ, αυτό πλέον δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Μίλησε επίσης για αποφάσεις του ΣΑ «που δένουν τα χέρια του ΓΓ»

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε επίσης ότι ο ΓΓ τον διαβεβαίωσε πως τα ΗΕ δεν θα προχωρήσουν στην επιβολή μιας συμφωνίας λύσης, αλλά αυτή θα προέλθει από την ελεύθερη διαβούλευση μεταξύ των δύο πλευρών

Όταν προέκυψε το θέμα του ειδικού απεσταλμένου, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, «σε διάφορες διαστάσεις» εξέφρασε την αντίθεσή του σε έναν τέτοιο διορισμό «για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να κάνει εκθέσεις προς αυτό (το ΣΑ), για να μας φέρει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων σε ομοσπονδιακή βάση, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να το δεχτούμε αυτό».

Υπήρχε μια συζήτηση πριν από περίπου δύο χρόνια, ανέφερε, και τότε η θέση του ήταν ότι «αυτά τα καθήκοντα εκτελούσαν αυτοί που αποστέλλονταν από τον ίδιο, οι Μίροσλαβ Γέντια και Ρόζμαρι ντι Κάρλο (Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ και Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ) και επομένως ένας προσωπικός απεσταλμένος (ΣΣ: ως διορισμός) θα μπορούσε να τύχει σκέψης υπό όρους».

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μίλησε στον Αντόνιο Γκουτέρες για τις προτάσεις συνεργασίας που έχει υποβάλλει προκειμένου να διευκολυνθούν κάποιες πρωτοβουλίες. «αλλά δυστυχώς η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται γιατί θεωρούν ότι η κυριαρχία μας θα αποκτήσει καθεστώς κατά κάποιο τρόπο».

Επανέλαβε ότι εάν η συζήτηση αυτών των προτάσεων γίνει αποδεκτή από την ε/κ πλευρά στη βάση της αρχής ότι η διοίκηση της μιας πλευράς δεν θα επεκτείνεται στην διοίκηση της άλλης, τότε θα μπορούσε να είναι εφικτή μια συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ. «Αυτή ήταν η πρότασή μας».

Ο κ. Τατάρ είπε ότι «κανείς δεν αρνήθηκε ότι έχουμε ίσα κατοχυρωμένα δικαιώματα εδώ. Επομένως, ας βάλουμε υπογραφή μαζί σε μερικά σημαντικά θέματα στη βάση της ισότητας. Θα μπορέσουν να επωφεληθούν και οι δύο λαοί αλλά το κύριο ζήτημα του Κυπριακού μπορεί να περιμένει για λίγο, μέχρι να επιτευχθεί κοινό έδαφος. Το κοινό έδαφος, όπως λέμε, είναι θέμα κυριαρχίας. Δεν είναι δυνατόν να λυθεί ριζικά το Κυπριακό εκτός από την (αποδοχή) της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος».

Μετά από 60 χρόνια διαπραγματεύσεων οι τ/κ δεν πρόκειται να δεχθούν να γίνουν μπάλωμα στην ΚΔ, να είναι οι Ε/κ πλειοψηφία και οι Τ/κ μειονότητα, πρόσθεσε.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι βλέπει από μέρους της ε/κ πλευράς μια ανειλικρινή προσέγγιση «για να μας καταστρέψει και να επιβάλει μια επιβεβλημένη λύση, με τις απομονώσεις, τα εμπάργκο, τους περιορισμούς που η άλλη πλευρά αυξάνει όλο και περισσότερο και λαμβάνει κάθε είδους μέτρα για να μην ακουστεί η φωνή μας. Αυτό φυσικά μας στεναχωρεί».

Και τα δύο μέρη πρέπει να προσεγγίσουν το ένα το άλλο από κάθε άποψη, συνέχισε, λέγοντας ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών που εγκυμονεί ακραίους κινδύνους για τη βάση μιας συμφωνίας όταν έρθει αυτή η ημέρα. Για να εξαλειφθεί αυτό το χάσμα, πρόσθεσε, έχει πει στον ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και σε άλλους αξιωματούχους ότι πρέπει να αρθούν, όπως υποστήριξε, «τα εμπάργκο και οι απομονώσεις».

Ο Τ/κ ηγέτης δεν δέχθηκε ερωτήσεις μετά τις δηλώσεις του.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top