Στην Νέα Υόρκη θα καταβληθεί προσπάθεια να «μπουν οι σπόροι» μιας πιθανής νέας διαδικασίας μέσω διαπραγματεύσεων «των παγκόσμιων παραγόντων για διάφορα θέματα που αφορούν το μέλλον της Κύπρου και της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου» και θ’ αρχίσει να διαμορφώνεται ένας νέος οδικός χάρτης για την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), Κουντρέτ Οζερσάι.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα σε γραπτή δήλωση του κ. Οζερσάι στην οποία αποκάλυψε ότι πριν από τη μετάβαση του Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκε μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και του μετέφερε τις εντυπώσεις που αποκόμισε κατά τη διάρκεια πρόσφατων συναντήσεων που ο ίδιος είχε με ορισμένους ξένους διπλωμάτες, τις προβλέψεις και τις προτάσεις του για τη Νέα Υόρκη.
Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι δύναται να προταθεί στα μέρη ο διορισμός νέου ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, ο κ. Οζερσάι είπε ότι πρέπει να ληφθεί η συγκατάθεση και των δύο πλευρών. Η δεξιοτεχνία δεν είναι ο διορισμός ενός νέου ειδικού απεσταλμένου, είπε, προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι να σχεδιαστεί σωστά ο σκοπός που θα εξυπηρετήσει και να διαμορφωθούν ανάλογα τα καθήκοντα και οι εξουσίες του από την αρχή.
«Με άλλα λόγια, αν διαπιστωθεί με γυμνό μάτι ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των μερών, τότε θα προσπαθήσει να βρει κοινό έδαφος ή ο ίδιος ειδικός απεσταλμένος θα έχει και το καθήκον να βοηθήσει τα μέρη να συνεργαστούν σε κάποια άλλα θέματα, ενώ παράλληλα θα καταβάλει προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση;», έθεσε το ερώτημα. «Θα αναλάβει ο ειδικός απεσταλμένος μια πρωτοβουλία για ορισμένο χρονικό διάστημα, που δεν σημαίνει την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια θα υποβάλει έκθεση στον Γενικό Γραμματέα; Εν ολίγοις, αν ο στόχος είναι να δούμε ένα φιλικό πάρε δώσε και να μην διοριστεί ένας ειδικός απεσταλμένος, τότε είναι απαραίτητη μια εξουσιοδότηση και μια εντολή που θα απαντά σωστά σε αυτά τα ερωτήματα από την αρχή», πρόσθεσε.
Λέγοντας ότι ένας ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ με σωστά καθορισμένη εντολή μπορεί να είναι χρήσιμος όσον αφορά τη σωστή κατανόηση της φωνής, των αιτημάτων και των ευαισθησιών του τουρκοκυπριακού «λαού», πρόσθεσε ότι «θα ήταν πιο σωστό να έχουμε έναν απεσταλμένο που όχι μόνο θα αναζητήσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα για το πώς μπορεί να βρεθεί λύση στην Κύπρο, αν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα κοινό έδαφος, αλλά και πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός συνεργασίας μεταξύ αυτών των δύο διοικήσεων που de facto υπάρχουν στην Κύπρο, ο οποίος θα εξυπηρετεί τη λύση πριν από τη λύση».
Επειδή, είπε, «η ζωή συνεχίζεται και αν θα χρειαστούν χρόνια για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης, είναι πολύ πιο ρεαλιστικό, πολύ πιο σωστό να ληφθούν από σήμερα μέτρα που θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες και θα συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα μέσω της συνεργασίας μεταξύ των φορέων στην περιοχή».
Σε συνέντευξη του του στη Γενί Ντουζέν χθες, ο γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία θα πρέπει να επιστρέψουν γρήγορα στον άξονα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να επιδείξουν εποικοδομητική στάση για το διορισμό ειδικού απεσταλμένου στο Κυπριακό.
«Τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων δεν μπορούν ούτε να προστατευθούν ούτε να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της σημερινής πολιτικής. Αυτή η πολιτική, δυστυχώς, μας έκανε να χτυπήσουμε στον τοίχο», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου από τον ΓΓ του ΟΗΕ δεν σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν άμεσα και ότι ο ειδικός απεσταλμένος είναι αυτός που θα δημιουργήσει το κοινό έδαφος, θα κατασκευάσει τον τρόπο των διαπραγματεύσεων και θα τις οριστικοποιήσει με την υιοθέτησή τους στα μέρη.
Στην ερώτηση τι μπορούν να αναμένουν από τη Νέα Υόρκη, εφόσον η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιθυμεί διαπραγματεύσεις βασιζόμενες στην «κυρίαρχη ισότητα», ο κ. Ακανσόϊ είπε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να δουν πού θα μας οδηγήσει αυτή η διαδικασία. «Σε κάθε περίπτωση, είτε συναντηθούν μαζί είτε χωριστά, το σημαντικό είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει τουλάχιστον να μην έρθει σε αντιπαράθεση με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Σε αυτό το σημείο, δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στο διορισμό του Ειδικού Αντιπροσώπου», πρόσθεσε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις