ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικό Συμβούλιο: Τα μηνύματα και οι θέσεις των κομμάτων για Κυπριακό και Μεταναστευτικό

Εθνικό Συμβούλιο: Τα μηνύματα και οι θέσεις των κομμάτων για Κυπριακό και Μεταναστευτικό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά το πέρας της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί και τα κόμματα προχώρησαν σε δηλώσεις και έδωσαν τα δικά τους μηνύματα αλλά και θέσεις σχετικά με το Κυπριακό και το Μεταναστευτικό.

Μήνυμα για ενωμένο μέτωπο έστειλε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Το μήνυμα ότι «χρειάζεται να έχουμε ενωμένο μέτωπο για το καλό του τόπου, μακριά από ακρότητες και ανεφάρμοστες λύσεις», έστειλε η Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντική».

«Είναι σημαντικό η θετική ατζέντα, η οποία αυτή την στιγμή υπάρχει, και ο σωστός χειρισμός όλων των πολιτικών εξελίξεων μαζί με συντονισμό ενεργειών για να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να προχωρήσουμε, νοουμένου ότι υπάρχει ανταπόκριση, ένα βήμα πιο κοντά στον επιδιωκόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου μας», είπε η κ. Δημητρίου.

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τρία σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν το ζήτημα με τα επεισόδια στην Πύλα, τις εξελίξεις τις ενέργειες/πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας γύρω από το Κυπριακό και για το κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού».

Κληθείς να πει αν ο ΔΗΣΥ είναι ικανοποιημένος από τους μέχρι στιγμής χειρισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό και στο μεταναστευτικό, η κ. Δημητρίου είπε ότι ο ΔΗΣΥ έχει τις δικές του προσεγγίσεις, παρατηρήσεις ή εισηγήσεις αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα, όπως είπε, «να πω ναι είμαστε ικανοποιημένοι, όπως έχουμε σήμερα τύχει ενημέρωσης».

«Θεωρούμε ότι όλα αυτά τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και του μεταναστευτικού και του Κυπριακού, χρειάζονται και την δική μας ενεργότερη εμπλοκή εκεί και όπου ανήκουμε, εκεί και όπου μας επιτρέπεται, εκεί και όπου μπορούμε», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η κ. Δημητρίου είπε πως θεωρεί ότι «και εκεί που ανήκουμε είτε μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, είτε στις πολιτικές μας ομάδες, είτε άλλως πως, μπορούμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και για το Κυπριακό, εξου και σας έχω ενημερώσει», όπως είπε, για «δρομολόγηση συγκεκριμένων ενεργειών μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας αλλά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εκ μέρους του ΔΗΣΥ αλλά και για το μεταναστευτικό».

Ανέφερε ότι χρειάζεται συντονισμός και «ενωμένο μέτωπο για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε κρισιμότατα ζητήματα που άπτονται όχι μόνο της επικαιρότητας, αλλά και του μέλλοντος, ασφάλειας, ευημερίας» και άλλα.

Ερωτηθείς ως Πρόεδρος της Βουλής για το νομοσχέδιο για την δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή από τον περασμένο Ιούνιο, η κ. Δημητρίου είπε ότι κατατέθηκε στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής και πρόσθεσε πως «με βάση την κοινοβουλευτική διαδικασία (το νομοσχέδιο) έχει προτεραιότητα στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή».

«Με την επάνοδο μας στην Βουλή των Αντιπροσώπων είναι το θέμα που θα απασχολήσει την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών», κατέληξε.

ΓΓ ΑΚΕΛ: Να μην αποπροσανατολιστούμε από τη μεγάλη εικόνα στο Κυπριακό

Τη θέση του ΑΚΕΛ ότι ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο Κυπριακό η ε/κ πλευρά δεν θα πρέπει να αποπροσανατολιστεί από τη μεγάλη εικόνα στο Κυπριακό, που δεν είναι άλλη από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με κατοχυρωμένες τις μέχρι τώρα επιτευχθείσες συγκλίσεις και στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, διατύπωσε εξερχόμενος από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ενημερώθηκαν από τον ΠτΔ και για το θέμα της Πύλας αλλά και γενικότερα σε ό,τι αφορά διάφορα θέματα και εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και σημείωσε ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη και σταθερή: «Ανεξαρτήτως της απαισιοδοξίας που υπάρχει στο Κυπριακό, ανεξαρτήτως των διάφορων προκλητικών ενεργειών της τουρκικής πλευράς (Πύλα, περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου), εμείς δεν θα πρέπει να αποπροσανατολιστούμε από τη μεγάλη εικόνα που είναι η συνέχιση των προσπαθειών για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».

Αυτή η θέση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε, θα πρέπει να συνοδεύεται και με τη εξήγηση της, δηλαδή ότι αυτό σημαίνει πως διαφυλάσσονται όλες οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στην ιστορία των διαπραγματεύσεων και ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο Γκουτέρες που έχει κατατεθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά.

«Σε αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι, αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε, όσο περνά από το δικό μας χέρι και με όσα εργαλεία έχουμε στα δικά μας χέρια» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν έχουν ενημερωθεί σε ό,τι αφορά πακέτο μέτρων για στήριξη των Τ/κ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο ΠτΔ τους ενημέρωσε ότι θα προβεί σε κάποια στιγμή σε σχετική εξαγγελία, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει περαιτέρω ενημέρωση ή συζήτηση επί του θέματος. Υπενθύμισε δε ότι «για το ΑΚΕΛ είναι πάρα πολύ σημαντικό η ΚΔ να εξαγγείλει και να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα».

«Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της τ/κ κοινότητας, των απλών Τ/κ, από τη μια για να αντιμετωπίσουμε την απαισιοδοξία που τους διακατέχει αναφορικά με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και από την άλλη για να μην τους αφήνουμε εκτεθειμένους στις πολιτικές της Τουρκίας» εξήγησε, αναφέροντας πως επί τούτου το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων προς τον ΠτΔ πριν από αρκετούς μήνες και αναμένει τις εξαγγελίες του Προέδρου.

Ερωτηθείς για το θέμα της Πύλας και αν ενημερώθηκαν για τυχόν συμφωνία στο θέμα αυτό ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «όσα λιγότερα λέμε τόσο το καλύτερο» και πως δεν επιθυμεί να μπει σε λεπτομέρειες καθώς θα πρέπει να διευκολυνθεί ο ΠτΔ και η ΚΔ να προβούν στους απαραίτητους χειρισμούς.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ομοφωνία στο ΕΣ σε ό,τι αφορά τη θέση του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι είναι γνωστές οι θέσεις των κομμάτων και πως ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει για τις θέσεις των άλλων κομμάτων. Σημείωσε ωστόσο πως η θέση του ΑΚΕΛ ήταν και θέση του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και του ΣΑ του ΟΗΕ έτσι όπως αυτές οι θέσεις διατυπώνονταν στα σχετικά Ψηφίσματα των ΗΕ για 4 συναπτά έτη. Πρόσθεσε ότι ενδεχόμενη υλοποίηση της θέσης του ΑΕΚΛ όπως την παρέθεσε πιο πάνω θα λειτουργήσει και ως ένα ανάχωμα στην προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να καταργήσει τη συμφωνημένη βάση λύσης που είναι η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των προσπαθειών της τουρκικής πλευράς για προώθηση άλλων απαράδεκτων λύσεων και προσεγγίσεων όπως π.χ η αποδοχή κυριαρχικής ισότητας που στην ουσία σημαίνει δύο κράτη.

Ερωτηθείς τέλος αν το ΑΕΚΛ είναι ευχαριστημένο από τους χειρισμούς του ΠτΔ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει τις παρατηρήσεις του και αναφορικά με την τοποθέτησης της Κυβέρνησης και του ΠτΔ σε σχέση με τη θετική ατζέντα που θα πρέπει να υπάρχει έναντι της Τουρκίας. Όπως εξήγησε το ΑΚΕΛ ενώ επικροτεί την πρόθεση του Προέδρου για διαμόρφωση θετικής ατζέντας προς την Τουρκία, εντούτοις έχει διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο αυτής της ατζέντας. «Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να μπουν κάποια άλλα πράγματα στο επίκεντρο αυτής της θετικής ατζέντας όπως επίσης θεωρούμε ότι θα πρέπει συνεχώς να επαναλαμβάνουμε και να εξηγούμε τι σημαίνει για μας επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δηλαδή ότι αυτή θα πρέπει να γίνει στη συμφωνημένη βάση για ΔΔΟ και ότι θα πρέπει να γίνει με τις συγκλίσεις και το Πλαίσιο Γκουτέρες».

Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Στηρίζουμε προσπάθειες Προέδρου για διορισμό απεσταλμένου

Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, εξερχόμενος από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο συνήλθε την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αρχικά, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ χαιρετίζει και επικροτεί τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια για παροχή κινήτρων στην Τουρκία για να εγκαταλείψει τη σημερινή της αδιαλλαξία αλλά και τις κινήσεις που μπορούν να υιοθετηθούν για να αποτραπούν τα δυσάρεστα τετελεσμένα που προσπαθεί να διαμορφώσει η Τουρκία επί του εδάφους.

Ακόμη, σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ υποστηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον διορισμό ενός απεσταλμένου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για να βοηθήσει τις προσπάθειες.

Παράλληλα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Πύλας όπου, όπως είπε, «είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις της Τουρκίας για την επέκταση των κατεχόμενων εδαφών». Πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρη η εικόνα της κυριαρχίας που η Τουρκία επιχειρεί να προβάλει επί του εδάφους. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, υπογράμμισε, «στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτών των νέων τετελεσμένων που επιχειρεί να διαμορφώσει η Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ υπέδειξε ότι, βάσει των στοιχείων που έχει δώσει το κράτος, «η πολιτική των επιστροφών και των απελάσεων που εφαρμόζεται αυτήν την περίοδο έχει να παρουσιάσει σημαντικά θετικά αποτελέσματα». Όπως, είπε, υπάρχει μείωση 53% στους αιτητές πολιτικού ασύλου σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, αύξηση 80% των εξετάσεων των αιτήσεων ασύλου ανά μήνα, ενώ 6.214 αιτητές έχουν επιστρέψει πίσω στις χώρες τους μέχρι τα τέλη αυτού του μηνός. «Για πρώτη φορά στην πορεία του μεταναστευτικού αποχωρούν περισσότεροι μετανάστες από αυτούς που έρχονται», πρόσθεσε.

«Η πολιτική των επιστροφών και των απελάσεων πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί με τη δημιουργία και την ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης», υπογράμμισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής έτσι ώστε το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την παρούσα Κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο να εξεταστεί το συντομότερο δυνατόν.

«Πιστεύουμε ότι τα δυσάρεστα επεισόδια βίας, τα έκτροπα που βίωσε η κυπριακή κοινωνία την προηγούμενη περίοδο αμαυρώνουν αυτές τις σημαντικές επιτυχίες», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. «Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η βία να αποτελεί τη λύση αυτού του προβλήματος. Η μόνη λύση που υπάρχει στο μεγάλο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι η πολιτική των επιστροφών και των απελάσεων και σε αυτήν ακριβώς την πολιτική πρέπει να επικεντρωθούμε», υπέδειξε.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε τις αρμόδιες αρχές του κράτους να διώξουν όλους όσοι εμπλέκονται στα επεισόδια βίας στη Χλώρακα ή και οπουδήποτε αλλού, και οι οποίοι, όπως είπε, «σκοπό έχουν να μετατρέψουν την πολιτική του κράτους σε μια πολιτική βίας και εκφοβισμού».

Τις θέσεις της σε Κυπριακό και Μεταναστευτικό διατύπωσε η ΔΗΠΑ στο Εθνικό

Ουσιαστική και δημιουργική χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο εκ των Αντιπροέδρων της Δημοκρατικής Παράταξης - Συνεργασία, Μαρίνος Κλεάνθους σημειώνοντας ότι σε αυτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε «το δικό του πρόγραμμα, τις δικές του σκέψεις σε σχέση με όσα γίνονται στο Κυπριακό, στην Πύλα και στο πρόβλημα το Μεταναστευτικό».

Σε σχέση με την Πύλα, ο κ. Κλεάνθους, είπε ότι «εμείς ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται ώστε άμεσα να τερματισθεί ή να μειωθεί η ένταση στην περιοχή».

Κάλεσε ταυτόχρονα «αν είναι δυνατόν, αυτή την κρίση και αυτή την ένταση να την αξιοποιήσουμε προκειμένου να γίνει μια ευκαιρία ώστε αν δύναται, να αποτελέσει μέτρο εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

Ο κ. Κλεάνθους συνέχισε λέγοντας ότι «είναι γνωστή η θέση μας ότι εμείς ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία στηρίζουμε οποιεσδήποτε προσπάθεις θα φέρουν τις δύο κοινότητες μαζί, οποιαδήποτε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα βοηθήσουν την καλλιέργεια εμπιστοσύνης ανάμεσα στους ανθρώπους όλης της Κύπρου, από την Πάφο μέχρι την Καρπασία».

Ανέφερε, επίσης στις δηλώσεις του, πως «οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε ότι όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο τέτοιες εντάσεις όχι μόνο δεν θα μειώνονται αλλά θα αυξάνονται για αυτό και είναι σημαντικό να δούμε την μεγάλη εικόνα που δεν είναι άλλη από την λύση του κυπριακού προβλήματος».

Στα πλαίσια αυτά, είπε ο κ. Κλεάνθους, «ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μας ενημέρωσε για το τι σκέφτεται και πώς προχωρά και τις προσπάθειες που κάνει τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΗΕ προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν».

Επανέλαβε ότι «εμείς ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία στηρίζουμε την προσπάθεια επιστροφής στο τραπέζι του διαλόγου και στηρίζουμε την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλίων από το σημείο που έχουν μείνει».

Η Κύπρος, είπε ο κ. Κλεάνθους, «μπορεί να χωρέσει όλους, Ε/κ και Τ/κ, αρκεί πραγματικά όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε τις προοπτικές και τις δυνατότητες που έχει η Κύπρος της ειρήνης και της σταθερότητας».

Πρόσθεσε ότι «εμείς ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία αυτή την προσπάθεια τη θέλουμε και την στηρίζουμε».

Αναφορικά με το Μεταναστευτικό είπε ότι «είναι ένα δύσκολο πρόβλημα το οποίο υπάρχει και έχει ξεκινήσει δυστυχώς εδώ και, πολλά χρόνια»

Όπως σημείωσε ο κ. Κλεάνθους, «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις σε σύνθετα προβλήματα και σίγουρα η επίλυση τους δεν μπορεί να επέλθει μέσα από την βία ή από το να παίρνουν οι άνθρωποι και οι πολίτες το νόμο στα χέρια τους».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αυτό που χρειάζεται είναι συντεταγμένα, Πολιτεία, Βουλή και οι αρμόδιοι φορείς να προχωρήσουν με την λειτουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και ταυτόχρονα να λειτουργήσει ο νόμος άμεσα και αποτελεσματικά προκειμένου ακριβώς τέτοια φαινόμενα να περιοριστούν».

Αντικίνητρα στο Κυπριακό, πολιτική βούληση στο μεταναστευτικό ζητά ο Πρόεδρος ΕΛΑΜ

Τη θέση του ΕΛΑΜ για προώθηση από την ε/κ πλευρά αντικινήτρων στο Κυπριακό με κλείσιμο των οδοφραγμάτων αλλά και προώθηση επιβολής εμπάργκο όπλων προς την κατοχική δύναμη από την ΕΕ, επανέλαβε σήμερα εξερχόμενος από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του κόμματος Χρίστος Χρίστου ενώ σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό σημείωσε ότι με τη βία δεν επιλύονται τα θέματα και πως αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση και σωστές πολιτικές.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε ότι ο ΠτΔ τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις που αφορούν το θέμα της Πύλας και τις εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό ενώ συζήτησαν και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Για τα θέματα της Πύλας και του Κυπριακόυ ο κ. Χρίστου είπε ότι το ΕΛΑΜ έχει μια ενιαία προσέγγιση. «Πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη στρατηγική της πολιτική εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε, εξηγώντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύεται και το επεισόδιο στην Πύλα αλλά και ότι επί της ουσίας η Τουρκία προχώρησε στην κατάληψη νέων εδαφών που ανήκουν στην ΚΔ.

Ο κ. Χρίστου είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν θα πρέπει να δώσει κανένα κίνητρο προς την τουρκική πλευρά αλλά αντίθετα θα πρέπει να προωθήσει αντικίνητρα.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε δύο διαχρονικές θέσεις του ΕΛΑΜ, η πρώτη για κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων και η δεύτερη στο πλαίσιο της συμμετοχής της Κύπρου στην ΕΕ, να ζητηθεί από την ΕΕ όπως εφαρμόσει εμπάργκο όπλων απέναντι στην κατοχική δύναμη.

Για το μεταναστευτικό ο κ. Χρίστου είπε πως δεν πρόκειται για ένα θέμα που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή, αλλά κάτι που απασχολεί έντονα την κυπριακή κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Ανέφερε ακόμη ότι το ΕΛΑΜ είναι ίσως η μόνη πολιτική δύναμη που είχε προειδοποιήσει για τις σοβαρές συνέπειες που θα βιώσει ο τόπος μας, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή το ΕΛΑΜ αντικρύζει με θετικό μάτι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ‘έχει αντιληφθεί τις διαστάσεις αυτού του προβλήματος και είναι πρόθυμη να εφαρμόσει μέτρα.

Ανέφερε επίσης ότι το ΕΛΑΜ έχει κατά διαστήματα αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο εντός Βουλής όσο και προς την πλευρά της Κυβέρνησης στην οποία έχουν αποσταλεί εισηγήσεις για λήψη μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν έτσι ώστε να υπάρχει μια σωστή αυστηρή μεταναστευτική πολιτική.

Ξεκαθάρισε τέλος ότι το ΕΛΑΜ δεν πιστεύει πως με τη χρήση βίας θα επιλυθεί αυτό το θέμα. «Χρειάζεται πολιτική βούληση και σωστές πολιτικές» συμπλήρωσε.

Μας αφορά και ό,τι συμβαίνει πέραν της νεκρής ζώνης, δήλωσε ο Α' Aντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 

Τα γεγονότα «δεν κάνουν διακοπές» και πολλά σημειώθηκαν κατά τη διάρκειά τους δήλωσε ο Α' Aντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Κυριάκος Τσιμίλλης μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Για τα γεγονότα στην Πύλα και τη νεκρή ζώνη είπε ότι η νεκρή ζώνη ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δεν σημαίνει πως οτιδήποτε συμβαίνει πέραν αυτής δεν μας αφορά.

Όπως είπε ο κ. Τσιμίλλης «είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τις δικές του προσπάθειες με την αφορμή και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, προσπάθειες οι οποίες ξεκίνησαν με την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας για επιστροφή και επανενεργοποίηση του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού».

Πρόσθεσε ότι «είδαμε και τις εξελίξεις στην Πύλα και τις προοπτικές μιας ρύθμισης του θέματος στη βάση των δεδομένων που σηματοδοτούν την κυπριακή κυριαρχία της νεκρής ζώνης αλλά δεν μείναμε μόνο εκεί».

Κι αυτό, συνέχισε είναι γιατί ακριβώς «αναδείχθηκε σωστά τις τελευταίες βδομάδες, η νεκρή ζώνη ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δεν σημαίνει πως οτιδήποτε συμβαίνει πέραν αυτής δεν μας αφορά».

Ο Κυριάκος Τσιμίλλης είπε ότι μας δόθηκε η ευκαιρία «να καταγράψουμε μια σειρά από προσπάθειες για νέα τετελεσμένα της κατοχικής πλευράς είτε σε ό,τι αφορά το Βαρώσι, είτε αναφορικά με την τσιμεντοποίηση του Τρικώμου και της Κερύνειας καθώς και τη σήραγγα που θέλουν να φτιάξουν κάτω από τον Πενταδάκτυλο αλλά και την παραχώρηση δασικής γης στην Καρπασία για τουριστικούς σκοπούς».

Ανέφερε ότι «όλα πρέπει και να τα αναδεικνύουμε μαζί και με τον συνεχιζόμενο εποικισμό που, να μην ξεχνούμε - έστω κι αν σε κάποιο βαθμό το έχουμε ξεχάσει - ότι είναι έγκλημα πολέμου σύμφωνα με την 4η Συνθήκη της Βιέννης του 1949».

Ταυτόχρονα , είπε ο κ. Τσιμίλλης, «έχουμε δει τις προσπάθειες της Τουρκίας που σπρώχνει το κατοχικό καθεστώς στην ποθητή εκ μέρους τους αναβάθμιση και αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσα από την οποία εξασφαλίζει συμμετοχή έστω και με καθεστώς παρατηρητή σε διάφορους οργανισμούς».

Πρόσθεσε ότι «επειδή κάποια ώρα με κάποιο τρόπο θα επιστρέψουμε σε κάποιο χώρο της Ελβετίας είτε στο Κρανς Μοντανά είτε σε κάτι άλλο, επαναφέραμε μια συζήτηση που κάναμε στην περασμένη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για σύσταση μιας επιτροπής».

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιμίλλης, με την σύσταση αυτής της επιτροπής θα μπορέσουμε «να δούμε επιτέλους, πέραν από αυτό τον όρο διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που λεν τα ΗΕ και τον οποίο επικαλούμαστε είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, τι από αυτά που έχουν καταγραφεί ως συγκλίσεις παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Είπε, ακόμη, πως «είναι φανερό ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί πρωτογενές δίκαιο που κατά την άποψή μας ατυχώς κάποιες από τις συγκλίσεις οδηγουν σε αυτό».

Όσον αφορά κάποια μέτρα για τους Τουρκοκύπριους τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε την πρόθεσή του να τα διαμορφώσει και να τα εξαγγείλει, ο Κυριάκος Τσιμίλης σημείωσε ότι «είναι θετικά με την έννοια ότι απευθύνονται σε Τ/κ πολίτες που δικαιωματικά μπορούν να προσβλέπουν σε κάποιες δυνατότητες».

Πρόσθεσε ότι κατά την αναφορά στο Μεταναστευτικό «ήταν κοινή βάση ότι η βία δεν λύνει αυτό το πρόβλημα αλλά το λύνουν οι πολιτικές, οι σωστά σχεδιασμένες και αποτελεσματικά εφαρμοζόμενες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top