ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Ελπίδα για εξελίξεις εντός Σεπτεμβρίου προς επανέναρξη των συνομιλιών

ΠτΔ: Ελπίδα για εξελίξεις εντός Σεπτεμβρίου προς επανέναρξη των συνομιλιών

Την ελπίδα ότι εντός Σεπτεμβρίου, με αφορμή και τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, θα υπάρξουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά εξέφρασε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε ομιλία του στην ετήσια Θρησκευτική και Αντικατοχική εκδήλωση «Άσσια μέρα μνήμης και τιμής, Πεσόντες και Αγνοούμενοι», που διοργανώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς από τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο «Η Άσσια» και στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξη Βαφειάδη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως είχε σήμερα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ, υποδεικνύοντας πως είναι σημαντική η δέσμευση του ΓΓ των ΗΕ για να εργαστεί για την επανέναρξη των συνομιλιών, όπως αυτό προκύπτει και μέσα από τους συγκεκριμένους όρους εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και εξέφρασε, στο πλαίσιο αυτό, την ελπίδα ότι εντός Σεπτεμβρίου, με αφορμή και τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη, θα υπάρξουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «μαύρες» τις σελίδες της ιστορίας της μαρτυρικής Άσσιας κάνοντας λόγο για μια ιστορία που 49 χρόνια μετά, ματώνει την ψυχή και τις μνήμες. Υπέδειξε δε πως παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του, ένιωθε πολύ έντονα την ανάγκη να βρεθεί στην αποψινή εκδήλωση, γιατί στο μυαλό του από την πρώτη στιγμή, μικρό παιδί ακόμα, διαβάζοντας και μαθαίνοντας για την Ιστορία της Άσσιας, την ταύτισε με τα δεινά του λαού μας εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

«Για μένα, η Άσσια, αλλά και για όλους εσάς απόψε εδώ, είμαι σίγουρος, είναι το χωριό που η Ιστορία του και οι κακουχίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το 1974 πολλές από τις οποίες συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, απεικονίζουν απόλυτα τον ορισμό ‘τόπος μαρτυρίου’» τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως «καμία κοινότητα δεν πλήρωσε μεγαλύτερο τίμημα από την κοινότητα της Άσσιας, την αποφράδα περίοδο της βάρβαρης τουρκικής εισβολής».

Ειδικότερα για το θέμα των αγνοουμένων της Άσσιας ο ΠτΔ σημείωσε πως όντως είναι ένα θέμα που αποτελεί προτεραιότητα για την Κυπριακή Δημοκρατία και είπε προς τους παρευρισκόμενους πως καθώς και ο ίδιος συναντήθηκε με τον κ. Νάβα και έχει συναντηθεί και με την εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναμένεται εντός Φθινοπώρου να εκδώσει και σχετική Έκθεση της οποίας θα ακολουθήσει ένα Ψήφισμα και τόνισε ότι «δεν μπορούμε, επικαλούμενοι κόστος, να μην προχωρήσουμε στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο Δίκωμο».

Και υπέδειξε πως η Κυβέρνηση έχει μάλιστα εισηγηθεί συγκεκριμένο τρόπο μέσα από τον χρηματοδοτικό κανονισμό της ΕΕ, να αξιοποιηθούν πόροι για τον συγκεκριμένο σκοπό και πως «φυσικά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εδώ για να συνδράμει οικονομικά για να προχωρήσουμε με τη συγκεκριμένη ενέργεια».

«Επαναλαμβάνω, δεν μπορούμε και κανείς δεν μπορεί να επικαλείται το κόστος για να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια» συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν θα συμβιβαστούμε με την κατοχή, δεν θα συμβιβαστούμε με τη δικαιολογημένη θλίψη και τα τετελεσμένα της κατοχής» και πως «αντίθετα, με πείσμα, αποφασιστικότητα, επιμονή, διεκδικητικό ρεαλισμό, χωρίς ηττοπάθεια και εσωστρέφεια μεταξύ μας, εργαζόμαστε καθημερινά, ώστε να γίνουμε εμείς η γενιά που θα επανενώσει την πατρίδα μας».

Και διαβεβαίωσε ότι «παρόλα τα προβλήματα και τις προκλήσεις, τις βλέπουμε και το τελευταίο διάστημα, τις γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά» πως η Κυβέρνηση και ο ίδιος ούτε συμβιβάστηκαν ούτε και θα συμβιβαστούν με την κατοχή.

Εργαζόμαστε, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αδιάκοπα για μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, συμβατή με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, μια λύση λειτουργική και βιώσιμη για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, χωρίς κατοχικούς στρατούς και εγγυήσεις» ανέφερε.

Εξάλλου, σε ομιλία του στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου «Η ΑΣΣΙΑ» Δημήτρης Παντοπώλης είπε ότι «σήμερα για να αντιμετωπίσουμε το θηρίο που λέγεται Τουρκία και τις επεκτατικές βλέψεις της, απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε η ενότητα» και πρόσθεσε πως «ήρθε ο καιρός να προχωρήσουμε στις πράξεις και όχι στα λόγια», καλώντας παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κηρύξει «την εθνική συμφιλίωση, την συγχώρεση και παράλληλα την αναγνώριση των λαθών, μετά από συνεννόηση με όλες τις πολιτικές ή/και θρησκευτικές δυνάμεις και την χάραξη πανεθνικής πολιτικής».

«Μόνο έτσι θε πετύχουμε στον αγώνα μας για απελευθέρωση της πατρίδας μας, μόνο έτσι θα πετύχουμε την επιβίωση του Ελληνισμού και Χριστιανισμού», πρόσθεσε.

Επίσης, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παντοπώλης είπε ότι «στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της Άσσιας, στο φρικτότερο έγκλημα πολέμου της Τουρκίας το 1974, τα οστά συγχωριανών μας, των οποίων μέσα από επίσημα έγγραφα της ίδιας της Τουρκίας μεταφέρθηκαν στην περιοχή Δικώμου, από το χώρο εκτέλεσης στο Ορνίθι, θα μας βρείτε ταπεινά συμπαραστάτες και βοηθούς».

Ανέφερε πως για το θέμα αυτό έχει ήδη αποσταλεί στις 21/06/2023 σχετικό υπόμνημα στον Υπουργό Εξωτερικών και «αναμένουμε όπως κινήσετε τις διαδικασίες για χρηματοδότηση του έργου τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή και εθνικές πηγές για τον εντοπισμό των λειψάνων των αγνοουμένων».

«Γιατί ποτέ δεν θα δεχτούμε οτιδήποτε λιγότερο, ποτέ δεν θα δεχτούμε την αποσιώπηση του διπλού εγκλήματος του τουρκικού στρατού», πρόσθεσε.

«Απαιτούμε να αποδοθούν τα οστά των συγχωριανών μας για να κηδευτούν σύμφωνα με την χριστιανική πίστη μας», κατέληξε.

Σε δική του ομιλία, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Άσσιας Γιώργος Ιωάννου είπε ότι «τιμούμε σήμερα την μνήμη του Αγίου μας και ταυτόχρονα αναπολώντας τα χρόνια της ευτυχισμένης Άσσιας φέρνουμε στο νου μας αγαπημένες και αλησμόνητες μορφές που το βάρβαρο χέρι του εισβολέα τους πήρε από κοντά μας» και πρόσθεσε ότι «πολύ βαρύ ήταν το αδυσώπητο και ανελέητο πλήγμα που δέχθηκε η Άσσια τον μαύρο Αύγουστο του 1974».

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι η επιτροπή της Άσσιας είχε συναντήσεις με την Επιτροπή Προσφύγων και Παθόντων της Βουλής και με τον Υπουργό Εξωτερικών και ανώτερους υπαλλήλους του Υπουργείου καθώς και με τους Κύπριους ευρωβουλευτές όπου ανέλυσε τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τόνισε ότι «οι προσπάθειες θα πρέπει να εντατικοποιηθούν ούτως ώστε η διάνοιξη του σκυβαλότοπου του Δικώμου να γίνει εφικτή», ενώ έθεσε και το θέμα των υπόλοιπων αγνοουμένων της Άσσιας.

Ανέφερε επίσης ότι «με επίσημες μαρτυρίες από τουρκοκυπριακή πλευρά που έχουν κατατεθεί στη ΔΕΑ έγινε διακίνηση των οστών των αγαπημένων μας» από τον αρχικό τόπο ταφής στον σκουπιδότοπο του Δικώμου.

«Η ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να συνδράμουν ώστε να βρεθούν οι πόροι και οι τρόποι για να γίνει κατορθωτό το όλο εγχείρημα», είπε ο κ. Ιωάννου, ο οποίος ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για τη στήριξη που παρέχει για το θέμα των αγνοουμένων.

Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε προσκλητήριο ηρωικώς πεσόντων και αγνοουμένων του 1974, προβολή μικρής διάρκειας οπτικοακουστικού υλικού και αντικατοχικά τραγούδια, ποιήματα και αφηγήσεις.

Δρομείς του Σωματείου Περικλής Δημητρίου μετέφεραν φλόγα από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στον χώρο της εκδήλωσης με την οποία άναψαν τα κεριά των ηρωομαρτύρων της Άσσιας.

Πριν την αντικατοχική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε το θρησκευτικό μέρος που περιλάμβανε εσπερινό Τιμίου Προδρόμου, μνημόσυνο για τους ηρωομάρτυρες της Άσσιας, δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και λιτανία της εικόνας του Τιμίου Προδρόμου της Άσσιας.

Το θρησκευτικό μέρος έγινε συλλειτουργούντων του Επισκόπου Μεσαορίας, των τοπικών ιερέων και ιερέων της Άσσιας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Συγκέντρωση 250 Σύρων στη Χλώρακα– Επιστρατεύθηκε ο «Αίαντας» - Δείτε βίντεο

Αυτούς ψάχνει η Αστυνομία για τα επεισόδια στη Χλώρακα - Δείτε φωτογραφίες

ΠτΔ: Ξεκάθαρες οδηγίες σε Αρχηγό Αστυνομίας για τα επεισόδια στη Χλώρακα - «Η βία δεν βοηθά στη γρήγορη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού»

Φθινόπωρο... μυρίζει ο Αύγουστος: «Άνοιξαν» οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές - Δείτε βίντεο

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top