Αν και η πλειοψηφία του κόσμου έχει συνδέσει άρρηκτα το καλοκαίρι με τις βουτιές στις παραλίες και στις πισίνες, δεν είναι λίγοι που προτιμούν το βουνό και την φύση για να περάσουν ξέγνοιαστα τις διακοπές τους.
Για όσους επιλέγουν τις εκδρομές στις ορεινές περιοχές του νησιού μας αλλά και για όσους θέλουν μια αλλαγή από τις παράλιες περιοχές, το ThemaOnline παρουσιάζει μερικά από τα πιο όμορφα γραφικά χωριά της Κύπρου που μπορείς να επισκεφθείς το φετινό καλοκαίρι.
Δέκα γραφικά χωριά της Κύπρου που είναι ιδανικά για καλοκαιρινές αποδράσεις
1/ Πλάτρες
Το χωριό Πλάτρες βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους στην Επαρχία Λεμεσού, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων.
Το γραφικό αυτό χωριό είναι κτισμένο σε θεατρική διάταξη, εφόσον το κατώτερο μέρος του χωριού έχει διαφορετικό υψόμετρο από το υπόλοιπο χωριό, γι’ αυτό και χωρίζεται σε Πάνω και Κάτω Πλάτρες. Είναι ένα δημοφιλές θερινό θέρετρο και προσφέρει διαμονή σε κομψά και όμορφα ξενοδοχεία.
Εκτός από τα υπέροχα μονοπάτια της φύσης, οι Πλάτρες έχουν έναν από τους ψηλότερους καταρράκτες στην Κύπρο, τα Καληδόνια, τα οποία πιστεύεται ότι πήραν την ονομασία τους από Άγγλους ή Σκωτσέζους τουρίστες που επισκέφθηκαν την περιοχή το 1878. Το χωριό είναι κατάμεστο με γραφικά παλιά κτίρια, ενώ στις Κάτω Πλάτρες υπάρχει επίσης ένα οινοποιείο.
Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να επισκεφθούν μοναδικά αξιοθέατα όπως είναι εργαστήρι σοκολάτας, ένα πάρκο περιπέτειας και αναψυχής με σχοινιά και μια έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο, η οποία περιλαμβάνει παλιές φωτογραφίες του χωριού καθώς και του Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη ο οποίος αναφέρει τις Πλάτρες σε ένα από τα πιο γνωστά ποιήματά του.
2/ Φοινί
Το Φοινί βρίσκεται στην Επαρχία Λεμεσού, σε υψόμετρο 920 μέτρων στην οροσειρά του Τροόδους και σε απόσταση μόλις 44 χιλιομέτρων από την πόλη της Λεμεσού.
Το Φοινί θεωρείται ότι είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές του νησιού, χάρη σε ένα γραφικό καταρράκτη, τις συστάδες των πεύκων και το δάσος του.
Το χωριό πιστεύεται ότι πήρε το όνομά του είτε από ένα Φράγκο φεουδάρχη, τον Juan De Fejniu, είτε από την ελληνική λέξη «Φοίνικας», ή από τον καρπό «Φοινίκι». Τα κύρια προϊόντα του είναι φρούτα, κρασί και ξηροί καρποί, ενώ είναι επίσης γνωστό για αγγειοπλαστική, τα παραδοσιακά έπιπλα και για το τοπικό γλυκό «Λουκούμι».
Τα αξιοθέατα περιλαμβάνουν το Πηλαβάκειο Μουσείο - ένα ιδιωτικό μουσείο λαϊκής τέχνης - εργαστήρια παρασκευής λουκουμιών και αγγειοπλαστικής και την κύρια εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει μια παλιά βρύση, ενώ κοντά στο χωριό βρίσκονται οι πανέμορφοι καταρράκτες της Χαντάρας.
Το χωριό πραγματοποιεί ένα τοπικό Πανηγύρι την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου, κατά τη διάρκεια του οποίου στήνεται ένα παραδοσιακό παζάρι στο κέντρο του χωριού με τοπικά προϊόντα, όπως λουκούμια, κεραμικά και φρέσκα φρούτα, ενώ υπάρχει επίσης ένα πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών. Το χωριό γιορτάζει επίσης τον τρύγο του σταφυλιού με τη διοργάνωση Φεστιβάλ κάθε Σεπτέμβριο.
3/ Λεύκαρα
Το ορεινό χωριό Λεύκαρα βρίσκεται στην περιοχή της Λάρνακας κι είναι χωρισμένο στα Πάνω Λεύκαρα και στα Κάτω Λεύκαρα. Είναι παγκοσμίως γνωστό για τα παραδοσιακά κεντητά δαντελένια χειροτεχνήματα και τα ασημένια συρματουργήματά του.
Το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες της νοτιοανατολικής πλευράς της οροσειράς του Τροόδους, 650 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε απόσταση 43 χλμ. από την Λάρνακα.
Οι τέχνες της δαντέλας και της επεξεργασίας του ασημιού ασκούνται στο χωριό από την εποχή των Ενετών. Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν τα πάντα για τις παραδοσιακές αυτές τέχνες και να παρακολουθήσουν το κέντημα της δαντέλας και την κατασκευή των ασημένιων αντικειμένων στο Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων, στο Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας καθώς και στα διάφορα εργαστήρια. Σύμφωνα με την παράδοση, ο διάσημος ζωγράφος Λεονάρντο ντα Βίντσι επισκέφθηκε το χωριό το 1481 και αγόρασε ένα δαντελένιο ύφασμα, το οποίο δώρισε στον Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου για να διακοσμήσει την Αγία Τράπεζα.
Το χωριό είναι πολύ γραφικό, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, στενά και δαιδαλώδη δρομάκια και παλιά σπίτια με κεραμωτές στέγες. Περιλαμβάνεται στην 7η Διαδρομή του Κρασιού που καλύπτει την περιοχή Ορεινής Λάρνακας - Λευκωσίας.
Μεταξύ των σημαντικών αξιοθέατων είναι το Λαογραφικό Μουσείο, η παλιά βρύση και το παλιό ελαιοτριβείο. Το χωριό έχει επίσης όμορφα και αρχαία παρεκκλήσια, όπως η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και το παρεκκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα Κάτω Λεύκαρα με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 12ο και 15ο αιώνα.
Το δημοφιλές Ετήσιο Φεστιβάλ Λευκάρων πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο και περιλαμβάνει πρόγραμμα με μουσική, χορό, θέατρο και εκθέσεις χειροτεχνίας.
4/ Ασκάς
Ευρισκόμενο στην οροσειρά του Τροόδους και στην γραφική περιοχή της Πιτσιλλιάς, το χωριό Ασκάς εντάσσεται στην Επαρχία Λευκωσίας κι είναι σε υψόμετρο 900 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Τα απότομα βουνά, οι κοιλάδες και τα τρεχούμενα νερά του Ποταμού Ασκά και άλλων μικρότερων ρυακιών κόβουν πραγματικά την ανάσα. Το χωριό προσφέρει τη δυνατότητα για αγροτουρισμό σε πανέμορφα, παραδοσιακά καταλύματα που βρίσκονται κτισμένα στο γαλήνιο περιβάλλον.
Πρόκειται γι’ ένα χωριό που παράγει εξαιρετικά κρασιά και το οποίο πήρε την ονομασία του από τον πλούσιο γαιοκτήμονα Μανώλη Ασκά, ο οποίος έζησε εκεί το 1462. Το χωριό φημίζεται επίσης και για την παρασκευή του οινοπνευματώδους ποτού ζιβανία.
Ο παραδοσιακός χαρακτήρας του Ασκά έχει διατηρηθεί με τα στενά, δαιδαλώδη σοκάκια, τους πέτρινους τοίχους και τα χειροποίητα κεραμίδια στις στέγες .Το χωριό έχει επίσης πολλές παλιές και ενδιαφέρουσες εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της Μεσαιωνικής Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή του 16ου αιώνα και της Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού.
5/ Όμοδος
Το όμορφο χωριό Όμοδος, το οποίο είναι γνωστό για την παραγωγή κρασιού, βρίσκεται στην Επαρχία Λεμεσού σε υψόμετρο 800 μέτρων στην οροσειρά του Τροόδους. Εντάσσεται στην πανέμορφη περιοχή των «Κρασοχωριών», μόλις 42 χλμ. από την πόλη της Λεμεσού.
Το Όμοδος είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά και γραφικά χωριά του νησιού. Το χωριό υπάρχει από την Περίοδο της Φραγκοκρατίας και χαρακτηρίζεται ως «Homodos», και «Homoclos» σε παλιούς χάρτες, με το όνομά του να προέρχεται από την ελληνική λέξη «Οδού».
Διάσημο για το κρασί του και τη ζιβανία, τη χειροποίητη δαντέλα και τα «αρκατένα» του ψωμιά, το χωριό αυτό με τα ήσυχα περίχωρα είναι ιδανικό για αγροτουρισμό.
Παρά το μικρό του μέγεθος το Όμοδος έχει πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Βρίσκονται όλα σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους: η λιθόστρωτη πλατεία, τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια, τα τοπικά οινοποιεία, ένα μεσαιωνικό πατητήρι και το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού με τις παλιές εικόνες και τα εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα. Υπάρχει επίσης ένα μουσείο αφιερωμένο στον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ καθώς και ένα κέντρο για τη διατήρηση της χειροποίητης δαντέλας κι ένα Μουσείο Εικόνων.
6/ Παλαιχώρι
Το Παλαιχώρι βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους στην περιοχή της Πιτσιλιάς και απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από την Λευκωσία. Οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν στο χωριό ακολουθώντας τους δρόμους E902 και E902 και τέλος τον δρόμο F915.
Το ήσυχο αυτό χωριό χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Σερράχη, ο οποίος πηγάζει από το βουνό Παπούτσα. Το χωριό προσφέρει την ευκαιρία διαμονής σε πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια.
Το χωριό είναι κατάμεστο με αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα κι άλλα καρποφόρα δέντρα. Παράγει επίσης, με τον παραδοσιακό τρόπο, το οινοπνευματώδες ποτό της ζιβανίας. Το οινοπνευματώδες αυτό ποτό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις παραδόσεις του χωριού, όπως για παράδειγμα τον εορτασμό της ονομαστικής γιορτής των κατοίκων, κατά την οποία σύμφωνα με το έθιμο ο εορτάζοντας προσφέρει ζιβανία στους φίλους του στην αυλή της εκκλησίας του χωριού μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.
Αξίζει να επισκεφθείτε τις παλιές και πραγματικά ενδιαφέρουσες βυζαντινές εκκλησίες. Άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα συμπεριλαμβάνουν τη γραφική πλατεία του χωριού, το Μουσείο Βυζαντινής Κληρονομιάς, το κρησφύγετο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου και το Άγαλμα της Κύπριας Μάνας.
Επίσης οι λάτρεις του ψαρέματος θα απολαύσουν το αγαπημένο τους χόμπι στο Φράγμα του Παλαιχωρίου, το οποίο βρίσκεται στον ποταμό Καμπιού.
7/ Κυπερούντα
=
Η Κυπερούντα βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους, στην περιοχή της Πιτσιλλιάς και υπάγεται στην Επαρχία Λεμεσού, η Κυπερούντα έχει υψόμετρο 1.300 περίπου μέτρα πάνω από τη θάλασσα.
Το χωριό αυτό με τις πυκνές φυλλωσιές διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χωριού αποτελούν οι απότομοι ανηφορικοί δρόμοι, τα αμπέλια, οι μικρές γραφικές αυλές των σπιτιών, οι ψηλοτάβανες αγροτικές αποθήκες και τα σπίτια με τα κεραμίδια και τις γραφικές σοφίτες. Όλα αυτά συνθέτουν το γοητευτικό χαρακτήρα του χωριού.
Το χωριό ιδρύθηκε κατά την Βυζαντική Περίοδο και πήρε το όνομά του από ένα είδος αγριόχορτου «κύπρος» ή «κυπέρι», το οποίο αφθονεί στην περιοχή.
Ανάμεσα στα αξιοθέατα του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, η οποία χρονολογείται από το 18ο αιώνα και τη νέα επιβλητική εκκλησία του Αγίου Αρσένιου, καθώς και τρία Μουσεία: Φυσικής Ιστορίας, Λαϊκής Παραδοσιακής Τέχνης και του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα.
Άλλα ενδιαφέροντα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί ένας επισκέπτης είναι το Οινοποιείο Κυπερούντας και το Adventuremountainpark, ενώ υπάρχουν και δύο υπέροχα μονοπάτια της φύσης το «Δόξα σοι ο Θεός» και τα «Τεισιά της Μαδαρής».
8/ Πεδουλάς
Το χωριό Πεδουλάς βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους στην Κοιλάδα της Μαραθάσας. Διοικητικά υπάγεται στην Επαρχία Λευκωσίας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων.
Ο Πεδουλάς είναι περιτριγυρισμένος από περιβόλια, κυρίως με κερασιές, και γι’ αυτό το χωριό φημίζεται για τα προϊόντα που προέρχονται από το φρούτο αυτό.
Πρόκειται για ένα χωριό, το οποίο κατέχει σημαντική θρησκευτική θέση στην ιστορία του νησιού λόγω της Εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του 1474, η οποία κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο εντυπωσιακές βυζαντινές εκκλησίες της Κύπρου με τοιχογραφίες απίστευτης τεχνικής. Η Εκκλησία αποτελεί μέρος της διαδρομής με τις 10 Βυζαντινές Εκκλησίες και συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Κοντά στην Εκκλησία θα συναντήσετε το Βυζαντινό Μουσείο του Πεδουλά, το οποίο ιδρύθηκε για να στεγάσει και να συντηρήσει τις εικόνες κι έργα τέχνης από τις εκκλησίες της περιοχής. Τα εκθέματα του χρονολογούνται από τον 12 αιώνα μ.Χ.
Άλλα ενδιαφέροντα μέρη στο χωριό είναι το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το οποίο παρουσιάζει την καθημερινή ζωή των αγροτών καθώς και τα ήθη και έθιμα του παρελθόντος. Επίσης, στο χωριό υπάρχει μια φυσική πηγή, η οποία λέγεται ότι κρύβει το μυστικό της μακροζωίας. Πολλοί επισκέπτες απολαμβάνουν το δροσερό νερό της πηγής καθώς περνούν από το χωριό ή κατά τη διαμονή τους σ΄ ένα από τα κομψά και όμορφα ξενοδοχεία.
9/ Αγρός
Ο Αγρός βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους, στην περιοχή της Πιτσιλιάς και διοικητικά υπάγεται στην Επαρχία Λεμεσού. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων πάνω από τη θάλασσα.
Το χωριό είναι κτισμένο σε θεατρική διάταξη, ανάμεσα στα βουνά, με πανοραμική θέα. Όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν το χωριό ιδανικό για αγροτουρισμό. Έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, τα ήθη και έθιμά του. Είναι γνωστό επίσης για την ποικιλία των φρούτων και των λαχανικών που καλλιεργούνται εκεί.
Ο Αγρός είναι γνωστός για την καλλιέργεια των ρόδων, καθώς και για την παρασκευή εδεσμάτων και κυρίως παστών κρεάτων (λουκάνικα, λούντζα και χοιρομέρι), τις σπιτίσιες μαρμελάδες και γλυκά του. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τη διαδικασία παρασκευής των εδεσμάτων αυτών σε τοπικά εργαστήρια, όπου γίνεται η απόσταξη του ροδέλαιου καθώς και η παρασκευή των γλυκών και των παστών κρεάτων.
10/ Κακοπετριά
Το χωριό Κακοπετριά βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους, στην Κοιλάδα της Σολέας και διοικητικά υπάγεται στην Επαρχία Λευκωσίας.
Το όμορφο αυτό χωριό αποτελεί ένα δημοφιλές καλοκαιρινό θέρετρο λόγω του γοητευτικού του χαρακτήρα και του μαγευτικού σκηνικού με τα δάση από πεύκα που απλώνονται μέχρι και την Κοιλάδα του Καρκώτη. Γι’ αυτό ακριβώς είναι και ιδανικό μέρος για αγροτουρισμό.
Η παλιά συνοικία του χωριού, με τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια της, έχει ανακηρυχθεί ως χώρος προστατευόμενης πολιτιστικής κληρονομιάς και τα διώροφα σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια που βρίσκονται εκεί έχουν συντηρηθεί.
Αξίζει να επισκεφθείτε την Εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η οποία κτίστηκε στο κέντρο του παλιού χωριού.
Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης βρίσκεται 5 χιλιόμετρα έξω από το χωριό και θεωρείται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες Βυζαντινές Εκκλησίες του νησιού, λόγω των τοιχογραφιών που χρονολογούνται από τον 11ο μέχρι και τον 17ο αιώνα.
Το χωριό έχει κι άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου του Λινού και του Μουσείου του Ελαιοτριβείου. Τον «Μύλο της Γωνιάς» χρησιμοποιούσαν από το 1754 οι χωρικοί για ν΄ αλέθουν το κριθάρι τους. Ο μύλος έκλεισε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αναπαλαιώθηκε το 1980.
Με πληροφορίες από Visit Cyprus
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων - Απόκλιση σχεδόν 2.500 ευρώ μεταξύ κατώτατης και ανώτατης σύνταξης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις