«Τα αεροπλάνα εν πέφτουν που μόνα τους». Αυτή είναι η ατάκα που θυμάται χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Σωτηριάδης, μέλος της Επιτροπής Συγγενών Θυμάτων της Helios, απάντηση συγγενή, κατά τις πρώτες μέρες του δυστυχήματος, στην ερώτηση ‘Ξέρετε τι έγινε;’.
Μιλώντας στο ThemaOnline, o Σωτήρης Σωτηριάδης, ο οποίος έχασε την κουνιάδα του, Ελένα Ονησιφόρου, και τον αρραβωνιαστικό της, Βασίλη Ρέγκο, στην αεροπορική τραγωδία, ανακαλεί μνήμες 18 χρόνια μετά. «Τα πρώτα 10 - 15 χρόνια, πριν την πανδημία του κορωνοϊού, που ανεβαίναμε στο Γραμματικό για το μνημόσυνο, μπορώ να πως ότι έβλεπα μία αξιοπρέπεια στους συγγενείς. Αγωνιούσαν να φτάσουν στο σημείο της συντριβής. Ήταν σαν προσκύνημα. Θυμάμαι καθώς φτάναμε στο σημείο ότι υπήρχε μια βουβαμάρα στο λεωφορείο, απόλυτη σιωπή αλλά ένιωθες ότι ήθελαν τόσα να πουν», ανέφερε. Πρόσθεσε πως λιγοστά είναι τα άτομα που θα πάνε φέτος από Κύπρο αλλά και από Ελλάδα κυρίως λόγω ηλικίας, καθώς μεγάλωσαν αρκετοί από τους συγγενείς, αλλά και του κορωνοϊού.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Τραγωδία «Ήλιος»: Ξυπνούν μαύρες μνήμες 18 χρόνια μετά - 121 ψυχές χάθηκαν στον αέρα - Βίντεο
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχει ξεχαστεί αυτή η τραγωδία, απάντησε πως «ναι ήταν πολύ δύσκολες στιγμές αλλά πιστεύω ότι δεν πρέπει να ξεχαστεί. Είναι πλέον μέρος της ζωής μας. Υπάρχουν ακόμα βουβά σπίτια, κλειστά δωμάτια που έμειναν όπως ήταν 18 χρόνια πριν. Παιδιά γεννήθηκαν και πήραν τα ονόματα αυτών που έχασαν…».
Σήμερα, 18 χρόνια μετά, τα ορφανά παιδιά θα είναι πλέον ενήλικες. «Ήταν δύσκολο τότε για τα παιδιά 18 ετών που βρέθηκαν ξαφνικά κηδεμόνες των μικρότερών τους αδερφών», σημείωσε.
Μάθημα για όλους
«Έγινε μια τραγωδία που επέφερε πόνο αλλά πρέπει να μας διδάξει και ορισμένα πράγματα», συνέχισε ο Σωτήρης Σωτηριάδης. «Το πιο σημαντικό κομμάτι περιέχεται σε τέσσερις λέξεις από το πόρισμα του Ακριβού Τσολάκη: ‘έλλειψη νοοτροπίας ασφάλειας πτήσεων’. Όλα ξεκίνησαν από εκεί. Πρέπει να υπάρχει απόλυτος επαγγελματισμός ειδικά σε τομείς που σχετίζονται με ασφάλεια πολιτών. Οι κανόνες υπάρχουν για να τους χρησιμοποιούμε και να τους τηρούμε», τόνισε το μέλος της Επιτροπής Συγγενών Θυμάτων.
Ο Σωτήρης Σωτηριάδης αποκάλυψε δύο σημεία που τον πληγώνουν ακόμη που δεν επέτρεψαν να φανερώσουν όλη την αλήθεια για την τραγωδία. Το πρώτο, το γεγονός ότι υπήρχαν ελλείψεις στην Πολιτική Αεροπορία και «έγιναν προσπάθειες να τις βάλουν όλες κάτω από το χαλί για να φανούμε ωραίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την περίοδό της ένταξης της χώρας μας». Το δεύτερο, είναι η απόκρυψη των συμπερασμάτων για την Πολιτική Αεροπορία στο πόρισμα της διερευνητικής Επιτροπής υπό τον νομικό Παναγιώτη Καλλή.
Σημειώνεται ότι το πόρισμα δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2011 από τη Νομική Υπηρεσία μετά από αίτημα των συγγενών των θυμάτων. Η Μονομελής Διερευνητική Επιτροπή διορίστηκε από το τότε Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάιο του 2006 για να εξετάσει το θέμα της ευθύνης για το αεροπορικό ατύχημα.
Δικαίωση(;)
Ερωτηθείς αν έχει επέλθει δικαιοσύνη, απάντησε πως από τη μία υπήρξε κάποια δικαίωση καθώς καταδικάστηκαν κάποια άτομα στην Ελλάδα και ανέλαβαν μερίδιο ευθύνης αλλά από την άλλη, η υπόθεση εξετάστηκε ως πλημμέλημα, και όχι ως ποινική δίωξη, και έτσι δόθηκε η ευκαιρία να πληρώσουν χρηματικό ποσό για την «εξαγορά» της ποινής τους και τελικά γύρισαν στα σπίτια τους.
Για το ιστορικό, κατηγορούμενοι ήταν ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της «Ήλιος» Ανδρέας Δράκος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ίδιας εταιρείας Δημήτρης Πανταζής, καθώς και ο Διευθυντής Πτήσεων Γιώργος Κικκίδης και ο Βούλγαρος αρχιπιλότος της εταιρείας Γιάνκο Στοϊμένοφ. Ο τέταρτος κατηγορούμενος, μηχανικός της εταιρείας, Άλαν Ίργουϊν, ο οποίος έλεγξε το αεροσκάφος πριν την πτήση, αθωώθηκε.
Το Εφετείο Αθηνών είχε επικυρώσει την καταδίκη την οποία επέβαλε σε πρώτο βαθμό το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, με απόφασή του της 7ης Φεβρουαρίου 2013. Η ποινή τους, 122 έτη φυλάκισης για τον κάθε ένα, είχε μετατραπεί σε δεκαετή ποινή και ακολούθως σε χρηματική. Αφού πλήρωσαν από 73 χιλιάδες ευρώ περίπου, οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι.
Με βάση την αρχή ότι κανένας δεν δικάζεται από δύο χώρες για το ίδιο αδίκημα, οι τρεις ήταν αναμενόμενο να αφαιρεθούν από το κυπριακό κατηγορητήριο. Ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ότι θα έπρεπε να ανασταλεί η δίωξη για όλους τους κατηγορουμένους επικαλούμενος ανυπέρβλητες δυσκολίες στην προώθηση της υπόθεσης. Στις 18 Φεβρουαρίου 2013, το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απάλλαξε όλων των κατηγοριών όλους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της πτώσης του μοιραίου αεροπλάνου, μετά και την αναστολή της ποινικής δίωξης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Πιάστηκε» με κεταμίνη, κοκαΐνη και… πάνω από 11 χιλ. ευρώ - Χειροπέδες σε 31χρονο
Καιρός: «Χτυπάει κόκκινο» ο υδράργυρος – Πότε αναμένεται πτώση - Προσοχή στη σκόνη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις