ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οδοιπορικό του «Τ» στο Θρονί της Παναγίας - Από πού πήρε το όνομά του και πώς άλλαξε στο πέρασμα του χρόνου - Φωτογραφίες

Οδοιπορικό του «Τ» στο Θρονί της Παναγίας - Από πού πήρε το όνομά του και πώς άλλαξε στο πέρασμα του χρόνου - Φωτογραφίες

Σε υψόμετρο 1.450 μέτρων, λίγα μέτρα πιο πάνω από την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Κύκκου, μέσα σε ένα πανέμορφο από κάθε άποψη τοπίο με πανοραμική θέα, δεσπόζει το Θρονί της Παναγίας του Κύκκου.

Το ThemaOnline βρέθηκε πρόσφατα στον χώρο και καταγράφει την ιστορία του, όπως αυτή παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της Μονής, πλαισιωμένη από φωτογραφίες.

Σύμφωνα με την ιστορία, σε περιόδους ανομβρίας οι πατέρες της Μονής Κύκκου συνήθιζαν να λιτανεύουν την αγία εικόνα της Παναγίας του Κύκκου, η οποία στα χρόνια της Βενετοκρατίας (1489-1571) ήταν γνωστή και ως Παναγία της Βροχής, και με πομπή μέσω μονοπατιού την ανέβαζαν στην κορυφή του βουνού, όπου την τοποθετούσαν σε ξύλινο θρόνο και τελούσαν παράκληση για τερματισμό της ανομβρίας.

Γύρω στο 1935 ο ξύλινος θρόνος της Παναγίας αντικαταστάθηκε από οικοδόμημα, έργο του αυτοδίδακτου αρχιτέκτονα Φίλιππου Λοΐζου. Πρόκειται για κουβούκλιο, στηριζόμενο σε τέσσερις πεσσούς, ενώ για ευκολότερη πρόσβαση στον χώρο το 1959 διανοίχθηκε δρόμος μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων (2 χλμ).

Το σήμερα

Η παλαιότερη οικοδομή γκρεμίστηκε και στη θέση της κατασκευάστηκε νέο ναόσχημο κτήριο από σκυρόδεμα, συνδυάζοντας στοιχεία της βυζαντινής και μοντέρνας αρχιτεκτονικής, έργο του αρχιτέκτονα Ανδρέα Φιλίππου.

Χαμηλότερα, στα βόρεια σε ειδικά διαμορφωμένη πλατεία τοποθετήθηκε στο 2008 το άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, έργο του γλύπτη Νίκου Κοτζιαμάνη, μετά την απομάκρυνσή του από τον περίβολο της Αρχιεπισκοπής, όπου είχε αρχικώς τοποθετηθεί.

Το 2011, εξάλλου, στην κορυφή του βουνού οικοδομήθηκε νέος ναός σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Κοψαχείλη, ο οποίος αντικατάστησε τον παλαιότερο, που κατεδαφίστηκε.

Πρόκειται για ναό περίκεντρο οκταγωνικό, εγγεγραμμένο σε τετράγωνο, με προσθήκη γωνιακών κογχών. Το οικοδόμημα αναπτύσσεται στον κατακόρυφο άξονα με σύστημα επάλληλων κιόνων, που τονίζει και την οκταγωνική διάρθωση, ιδιαίτερα στο εσωτερικό.

Εξωτερικά στην περίμετρο της οροφής, ο χώρος φέρει ολόγλυφα χάλκινα αγάλματα του Χριστού, της Θεοτόκου, Αποστόλων και Προφητών.

Σημειώνεται ότι, οι πιστοί ακόμη και στις μέρες μας συνηθίζουν να επισκέπτονται το Θρονί και να δένουν στους παρακείμενους θάμνους μαντήλια ή άλλα υφάσματα ως αφιερώματα.

Ο τάφος του Εθνάρχη Μακαρίου

Αξίζει να αναφερθεί ότι, τον χώρο επέλεξε και ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ (1950-1977), για να κατασκευασθεί ο τάφος του.

Πρόκειται για ημιυπόγειο θολωτό οικοδόμημα έργο του αρχιτέκτονα Ανδρέα Φιλίππου (1977), ο οποίος βρίσκεται λίγα μέτρα χαμηλότερα στα βόρεια του Θρονιού.

Επισημαίνεται, δε, την ίδια χρονιά (1977), έγινε ανάπλαση στο Θρονί της Παναγίας.

Ενοποίηση όλων των χώρων

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι, με απόφαση του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου οι χώροι του Θρονιού της Παναγίας, του τάφου και του αγάλματος του Μακαρίου διαμορφώθηκαν και ενοποιήθηκαν με πεζόδρομους, ενώ σημαντικός αριθμός ψηφιδωτών συνθέσεων τοποθετήθηκαν κατά μήκος τους.

Ακόμη, στο επίπεδο όπου βρίσκεται ο τάφος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ, βρίσκεται κιόσκι όπου οι προσκυνητές μπορούν να ξεκουραστούν, ενώ σε όλο το μήκος της διαδρομής από την πλατεία που βρίσκεται το άγαλμα μέχρι το Θρονί έχουν τοποθετηθεί και παγκάκια.

Επιπλέον, για υποβοήθηση πιστών με κινητικά προβλήματα ή που δυσκολεύονται να περπατήσουν όλη τη διαδρομή, η οποία είναι ανηφορική, διατίθεται και όχημα γκολφ, το οποίο κάνει συχνά δρομολόγια από την πλατεία προς το Θρονί κι αντιστρόφως, μεταφέροντας όλους όσοι το επιθυμούν.

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top