ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε έξαρση ο ιός Κοξάκι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς - «Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία» - Τα συμπτώματα

Σε έξαρση ο ιός Κοξάκι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς - «Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία» - Τα συμπτώματα

Σε έξαρση ο ιός Κοξάκι το τελευταίο διάστημα , ιδιαίτερα στα παιδιά που φοιτούν σε παιδοκομικούς σταθμούς.

Ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ.Ηλία Αβραάμ επιβεβαίωσε στο ΤhemaOnline ότι ο ιος βρίσκεται σε έξαρση αυτό το διάστημα και εξήγησε ότι: «Ο ιός Κοξάκι (Coxsackie) είναι μέλος της οικογένειας των εντεροϊών και ζει στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα . Μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο. Προκαλεί συνήθως την νόσο «των χεριών ποδιών και στόματος» η οποία εμφανίζεται στα μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών».

«Εξαπλώνεται εύκολα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς»

Μπορεί οι ενήλικες να περνάνε ασυμπτωματικά τον ιό, ωστόσο στα παιδιά είναι επίπονο και πιο γρήγορα μεταδοτικό.

Όπως ανέφερε ο Δρ.Ηλία Αβραάμ «Ο ιός εξαπλώνεται εύκολα στους βρεφοκομικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς από το ένα παιδί στο άλλο και εμφανίζεται συχνότερα το φθινόπωρο και την άνοιξη αλλά και το καλοκαίρι».

«Ο ιός αυτός μπορεί να βρίσκεται στις εκκρίσεις της μύτης , στα κόπρανα , στο σάλιο και στις φουσκάλες στο δέρμα. Μπορεί να μεταδοθεί με τον βήχα , το φτέρνισμα , το φιλί, την χρήση κοινών αντικειμένων, όπως παιχνίδια, ποτήρια, τα οποία έχουν μολυνθεί από τον ιό. Ή αν έχει έρθει σε άμεση επαφή με τις φυσαλίδες , οι οποίες έχουν σπάσει προηγουμένως».

Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα και ποια είναι αυτά

Όπως εξήγησε ο Δρ.Αβραάμ τα παιδιά που έχουν τη νόσο Κοξάκι, την μεταδίδουν σε άλλα άτομα, την πρώτη εβδομάδα από την έναρξη των συμπτωμάτων. «Τα παιδιά εμφανίζουν την αρρώστια λίγες μέρες μετά, αφότου έρθουν σε επαφή με τον ιό. Συγκεκριμένα 3-5 μέρες μετά την επαφή με τον ιό».

Εν συνεχεία αναφέρει τα συμπτώματα: «Συνήθως τα παιδιά παρουσιάζουν αδιαθεσία, ανησυχία, ανορεξία και μπορεί ακόμη να έχουν και πυρετό. Στη συνέχεια εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές φουσκάλες στο στόμα, στα ουλα, στη γλώσσα, στο εσωτερικό των άνω χειλιών και επίσης στα κάτω άκρα στις πατούσες και στα χέρια.

Μερικές φορές μπορεί να έχουν φουσκάλες στους γλουτούς και στα γεννητικά όργανα. Επειδή η νόσος αυτή εκδηλώνεται στα χέρια, πόδια στόμα για αυτό και η νόσος χαρακτηρίζεται ως η νόσος χεριών ποδιών και στόματος, λόγω του χαρακτηριστικού εξανθήματος που παρουσιάζουν.

Οι βλάβες στο στόμα μπορεί να προκαλούν πόνο στα παιδιά, ανησυχία, εκνευρισμό και δυσκολία να φάνε ή να καταπιούν υγρά. Επίσης πόνο μπορούν να προκαλέσουν οι δερματικές βλάβες. Τα συμπτώματα υποχωρούν ή βελτιώνονται σε 2-3 μέρες και υποχωρούν εντελώς σε 5-7 μέρες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί τα παιδιά να έχουν κοκκίνισμα στα μάτια αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών που η νόσος είναι ασυμπτωματική».

«Κυριότερη πηγή μετάδοσης είναι τα παιχνίδια»

Η διάγνωση είναι εύκολη και δεν χρειάζεται να γίνει ειδική εξέταση για να διαγνωστεί, αναφέρει ο Δρ.Αβραάμ.

«Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβουμε την αρρώστια είναι η τήρηση των σωστών κανόνων υγιεινής. Το καλό πλύσιμο χεριών ειδικά με την χρήση της τουαλέτας. Επίσης είναι σημαντικό να απολυμαίνονται τα αντικείμενα που αγγίζουν τα παιδιά, όπως είναι τα παιχνίδια, διότι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς η κυριότερη πηγή μετάδοσης είναι τα παιχνίδια, τα οποία είναι μολυσμένα από ένα παιδί που έχει τη νόσο αυτή. Εύκολα μπορεί να μεταδοθεί ο ιος αυτός σε άλλα παιδιά. Καλό είναι να συμβουλεύουμε τα παιδιά να μην μοιράζονται τα προσωπικά τους αντικείμενα όπως είναι ποτήρια, μαχαιροπίρουνα , πετσέτες. Η επαφή με άρρωστα παιδιά την πρώτη εβδομάδα της αρρώστιας καλό είναι να αποφεύγεται».

«Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το Κοξάκι» - Πότε ένα παιδί νοσηλεύεται

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής του Μακάρειου νοσοκομείου, όταν ένα παιδί παρουσιάζει το χαρακτηριστικό εξάνθημα «καλό είναι να μείνει περιορισμένο στο σπίτι για την πρώτη βδομάδα, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα μεταφοράς μετάδοσης του παθογόνου αυτού μικροοργανισμού σε άλλα παιδιά».

Επιπρόσθετα τονίζει ότι «Δεν υπάρχει εμβόλιο για να προλάβουμε την αρρώστια. Δεν απαιτείται κάποια ειδική θεραπεία. Τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε λίγες μέρες, περίπου σε μια εβδομάδα.

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν χορηγούμε αντιβιοτικά για αυτή την νόσο, γιατί οφείλεται σε ιό, άρα λοιπόν τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά στις ιώσεις. Το μόνο που μπορεί να χορηγηθεί είναι παυσίπονα για να περιοριστεί ο πόνος από τις δερματικές βλάβες και το παιδί να καταναλώνει άφθονα υγρά. Στις περιπτώσεις που τα παιδιά αρνούνται να φάνε ή να πιουν λόγω πόνου, καλό είναι το παιδί να εισαχθεί στο νοσοκομείο ώστε να πάρει ενδοφλέβια υγρά μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή στην στοματική κοιλότητα. Πρέπει να δίνουμε στο παιδί μαλακές τροφές, όπως κρέμες, σούπες που είναι πολύ πιο εύκολο να τις καταπιούν και να αποφύγουμε τις ξινές τροφές, όπως λεμόνι, διότι μπορεί να προκαλέσει πόνο στην στοματική κοιλότητα. Τα κρύα ροφήματα μπορεί να βοηθήσουν στο να μειωθεί ο πόνος ».

Τέλος ο Δρ. Αβραάμ καθησυχάζει τους γονείς λέγοντας ότι «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας , εάν το παιδί σιτίζεται και παίρνει υγρά».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πυρκαγιά σε εργοστάσιο: Έτσι φαίνεται να ξεκίνησε η φωτιά - Ενδεχομένως να προκύπτουν ποινικά αδικήματα

• Θλίψη στον Στρόβολο: Πέθανε ο Κυριάκος Ηρακλέους - Δείτε φωτογραφία του

• Ταξίδια: Αυτούς τους προορισμούς επέλεξαν φέτος οι πολίτες για το Black Friday – Η «αγαπημένη» πόλη των Κυπρίων

• Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε η κηδεία της δημοσιογράφου, Σούλας Χατζηκυριάκου

• Καρναβάλι Λεμεσού: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την παρέλαση – Ξενύχτησαν τρεις μέρες για να πάρουν το πρώτο άρμα – Βίντεο

• Στεγαστικό σχέδιο για νεαρά ζευγάρια: Νέες διευκρινίσεις αναφορικά με τα απαραίτητα πιστοποιητικά



Πενταμερής θα είναι η διάσκεψη για το Κυπριακό - Ο ρόλος της Βρετανίας

Πενταμερής θα είναι η διάσκεψη για το Κυπριακό - Ο ρόλος της Βρετανίας

Ξεκαθαρίζει σιγά- σιγά το σκηνικό γύρω από τα επόμενα βήματα στο κυπριακό. Μετά την άτυπη τριμερή της Νέας Υόρκης, φαίνεται ότι ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έλαβε το πράσινο φως από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για την σύγκληση διευρυμένης διάσκεψης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top