ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατεβάζει τρυπάνι ξανά στην Αν. Μεσόγειο το Abdulhamid Han - Δυτικά της Κύπρου το σημείο σύμφωνα με την navtex

Κατεβάζει τρυπάνι ξανά στην Αν. Μεσόγειο το Abdulhamid Han - Δυτικά της Κύπρου το σημείο σύμφωνα με την navtex

Στην Ανατολική Μεσόγειο βγαίνει ξανά το τουρκικό γεωτρύπανο Abdulhamid Han, με την τουρκική navtex που εκδόθηκε χθες 10/8, με στόχο τον πλου του γεωτρύπανου. Η οδηγία προς ναυτιλομένους που εξέδωσε χθες ο σταθμός της Αττάλειας της τουρκικής Υδρογραφικής και Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας του τουρκικού Ναυτικού, τέθηκε σε ισχύ από τις 10 Αυγούστου έως και την 6η Φεβρουαρίου.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το Abdulhamid Han όπως και τα δύο συνοδευτικά σκάφη Aybuke και Kutsi Ilhan, παρέμειναν νωρίς σήμερα το πρωί στο αγκυροβόλιο του Τάσουτζου στη Σελεύκεια της νότιας Τουρκίας, σύμφωνα με το δορυφορικό σύστημα ναυτικού γεωεντοπισμού MarineTraffic.com. Το Mihrimah έδινε στίγμα από τη Μαύρη Θάλασσα.

Προορισμός του είναι ο στόχος Akseki-1 νότια/νοτιοαανατολικά του Καστελόριζου, δυτικά της Κύπρου και νότια σε ευθεία γραμμή των Μύρων (Ντέμρε) από τις τουρκικές ακτές.

Το γεωτρύπανο Abdulhamid Han διεξήγαγε έρευνες από πέρυσι στους στόχους Tasucu-1 και Yörükler-1 στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίοι όμως βρίσκονταν πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές σε σχέση με το σημείο Akseki-1, όπου θα καταπλεύσει τώρα σύμφωνα με την νέα NAVTEX. Ο νέος στόχος γεώτρησης εκτιμάται ότι βρίσκεται στα όρια της δυνητικής τουρκικής ΑΟΖ.

Το Abdulhamid Han είναι το τρίτο και τελευταίο απόκτημα της Τουρκίας σε πλωτά γεωτρύπανα, μετά το Fatih και το Yavuz. Έχει μεγαλύτερες γεωτρυτικές δυνατότητες φθάνοντας σε βάθος 12 χιλιάδων μέτρων. Τα άλλα δύο επιχειρούν αυτή τη στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή όχι εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τις ερευνητικές δυνατότητες -δηλαδή τα πλοία και την τεχνογνωσία- που διαθέτει η Τουρκία για επικοινωνιακούς σκοπούς, για να εμφανίσει τη χώρα ως μια περιφερειακή δύναμη που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, γεωπολιτικά, διπλωματικά και ενεργειακά.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο περσινός απόπλους του Αμπντουλχαμίτ Χαν, 9 Αυγούστου 2022, είχε πραγματοποιηθεί μετά βαΐων και κλάδων, παρουσία του Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα είχε κινηθεί τότε στους γνωστούς αναθεωρητικούς τόνους. Τίποτα από αυτά δεν είδαμε φέτος.

Η κίνηση αυτή των Τούρκων έρχεται ενώ Αθήνα και Άγκυρα, επιχειρούν να θέσουν τις βάσεις για την έναρξη του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, εντός ενός ομολογουμένως θετικού κλίματος.

Πηγή: newmoney.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το «Δημοκρατικό Εθνικό Κίνημα» από τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους – Σε ποιους απευθύνεται - Οι προτεραιότητες και τα «πυρά» προς τον ΔΗΣΥ

• «Ζαλίζει» ο αριθμός: Στα πόσα έφτασαν τα εξώδικα από κάμερες το 2024 - «Δεν μπαίνουν άλλες, έκλεισε το πρόγραμμα»

• Έρχονται διακοπές ρεύματος λόγω εργασιών - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και πότε

• Αύξηση στα παράπονα καταναλωτών – Τι αφορούσαν τα περισσότερα και η σύγκριση με την περσινή χρονιά

• e-kalathi: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση - Με εικονικούς καταναλωτές η δοκιμαστική φάση - Πότε θα διατεθεί επίσημα στο κοινό

• «Έφυγε» η Μάρω Καδή - Πότε θα γίνει η κηδεία και η παράκληση της οικογένειας



Έπιασαν δουλειά με το τρυπάνι «Ηλέκτρα» στην κυπριακή ΑΟΖ - Άρχισαν οι εργασίες -Δείτε φωτογραφία

Έπιασαν δουλειά με το τρυπάνι «Ηλέκτρα» στην κυπριακή ΑΟΖ - Άρχισαν οι εργασίες -Δείτε φωτογραφία

Το πρωί της Παρασκευής (24/1) άρχισαν οι εργασίες γεώτρησης στο θαλάσσιο τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ οι εταιρείες ExxonMobil και Qatar Energy.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top