«Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των επιχειρήσεων διάσωσης στη θάλασσα και του αριθμού των μεταναστών», δήλωσε ο Tζούλια Βουχερπφένιγκ από το Berliner Hertie School, ο οποίος είναι ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ενώ και η Ραμόνα Ρίσκε από το Γερμανικό Κέντρο για την Έρευνα για την Ενσωμάτωση και τη Μετανάστευση, επιβεβαίωσε με δηλώσεις της ότι οι επιχειρήσεις αυτές σώζουν κυρίως ζωές, αλλά δεν προσελκύουν επιπρόσθετους μετανάστες.
Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από την περίοδο 2011-2020 της Frontex, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Ακτοφυλακής της Τυνησίας και της Λιβύης, καθώς και μιας ΜΚΟ που ερευνά την ταυτότητα μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα και από αυτά τα στοιχεία ανέπτυξαν ένα μοντέλο σχετικά με τους παράγοντες που ωθούν τους μετανάστες να ταξιδέψουν δια θαλάσσης.
Το εύρος των επιχειρήσεων διάσωσης στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν παίζει κανέναν ρόλο, κάτι που ισχύει και για την περίπτωση της επιχείρησης „Mare Nostrum“, στο πλαίσιο της οποίας η ιταλική Ακτοφυλακή διέσωσε το 2013 και 2014 περίπου 100.000 μετανάστες. Η διαπίστωση αυτή –σημειώνει το Spiegel- έρχεται να αντικρούσει το επιχείρημα πολιτικών, όπως της Ιταλίδας Πρωθυπουργού, Mελόνι, ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης αποτελούν „pull factor“ για τους μετανάστες.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτός είναι ο νέος γενικός λογιστής της Δημοκρατίας - Το βιογραφικό του
Ανεργία στην Κύπρο: Σε αυτούς τους τομείς παρατηρείται μείωση τον Ιούλιο του 2023 – Η σύγκριση με πέρσι
Ζήτησαν από ορφανό να συμμετάσχει σε καμπάνια ενημέρωσης – «Δεν μας ρώτησαν πώς νιώθουμε ή πώς ζούμε»
Στην Πορτογαλία για… αναβάθμιση το προεδρικό αεροσκάφος – Πόσα θα κοστίσει στον φορολογούμενο πολίτη
Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Πότε λήγει η προθεσμία
Μειώθηκαν οι καταγγελίες για αδικαιολόγητες τιμές σε ομπρέλες και κρεβατάκια στις παραλίες - Πόσα τα χρεώνουν και τι ισχύει με το «φαινόμενο της πετσέτας»