Νέα αύξηση στις τιμές καυσίμων στα κατεχόμενα – Αντιδράσεις από επιχειρήσεις, ανησυχία για μείωση των διελεύσεων από τις ελεύθερες περιοχές

Νέα αύξηση στις τιμές καυσίμων στα κατεχόμενα – Αντιδράσεις από επιχειρήσεις, ανησυχία για μείωση των διελεύσεων από τις ελεύθερες περιοχές

Την αντίδρασή τους εξέφρασαν το τουρκοκυπριακό βιομηχανικό επιμελητήριo (KTSO) και το εμπορικό επιμελητήριο (KTTO) στα κατεχόμενα, μετά τη νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων στα κατεχόμενα, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία.

Τα δύο επιμελητήρια κάλεσαν την «κυβέρνηση» να λάβει άμεσα μέτρα για τη στήριξη του παραγωγικού τομέα και την εφαρμογή μόνιμης δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Σύμφωνα με την «Γιενί Ντουζέν», το βιομηχανικό επιμελητήριο τόνισε ότι η αύξηση, που αγγίζει κατά μέσο όρο το 10% σε βενζίνη, ντίζελ, κηροζίνη και υγραέριο, υπονομεύει την παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα.

Σε ανακοίνωσή του, το KTSO ανέφερε ότι κάθε αύξηση μετακυλίεται στο κόστος παραγωγής και, κατά συνέπεια, στις τιμές καταναλωτή. Υπογράμμισε ότι τα καύσιμα αποτελούν βασικό συντελεστή σε όλα τα στάδια της παραγωγής, πλήττοντας άμεσα τη βιομηχανία που ήδη δοκιμάζεται από τις διεθνείς οικονομικές προκλήσεις.

Το επιμελητήριο ζήτησε την επανεξέταση μηχανισμών στήριξης για τον βιομηχανικό τομέα και την υιοθέτηση μιας οικονομικής διαχείρισης που θα δίνει προτεραιότητα στη δημοσιονομική πειθαρχία και τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών.

Από την πλευρά του, το εμπορικό επιμελητήριο προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις θα επιβαρύνουν όχι μόνο το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων αλλά και το γενικότερο οικονομικό ισοζύγιο, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους ζωής.

Το KTSO επεσήμανε τον κίνδυνο μείωσης των διελεύσεων από τις ελεύθερες περιοχές, καθώς η ψαλίδα στην τιμή των καυσίμων μικραίνει, επηρεάζοντας αρνητικά τα έσοδα των επαγγελματιών και των δημοσίων ταμείων.

Επιπλέον, το εμπορικό επιμελητήριο εξέφρασε την ανησυχία του για έναν «φαύλο κύκλο», όπου η ακρίβεια οδηγεί σε αυξήσεις μισθών, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν την ανάγκη για εσωτερικό δανεισμό, τροφοδοτώντας περαιτέρω τον πληθωρισμό. Κάλεσε την «κυβέρνηση» να εγκαταλείψει τις προσωρινές λύσεις και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ο ΔΗΣΥ μπροστά στον καθρέφτη του 2028 -Οι εσωτερικές γραμμές, το «διπλοπόρτι» και ο Χριστοδουλίδης

Ο ΔΗΣΥ μπροστά στον καθρέφτη του 2028 -Οι εσωτερικές γραμμές, το «διπλοπόρτι» και ο Χριστοδουλίδης

Δεν είναι μόνο ο Καρούσος με τον Δίπλαρο. Δεν είναι μόνο ο Τορναρίτης. Και ασφαλώς δεν είναι μόνο μια ακόμη εσωκομματική αναστάτωση. Στον ΔΗΣΥ εξελίσσεται κάτι βαθύτερο: μια συζήτηση για την επόμενη ημέρα της παράταξης, η οποία θέτει στο τραπέζι τη σχέση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν το 2028 και τα όρια της κομματικής πειθαρχίας.