Ανυποχώρητος είναι ο καύσωνας που «μαστίζει» την Κύπρο εδώ και λίγο καιρό, με το Τμήμα Μετεωρολογίας να εκδίδει απανωτά προειδοποιήσεις και την θερμοκρασία να κτυπάει «κόκκινο».
Δυστυχώς, εκτός από εμάς, η ανυπόφορη ζέστη επηρεάζει και τα κατοικίδια μας, όποτε είναι αναγκαίο ο κάθε ιδιοκτήτης να είναι έτοιμος ώστε να βοηθήσει το κατοικίδιο του να περάσει τις «καυτές» ημέρες όσο πιο ανώδυνα γίνεται.
Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Αντιπρόεδρο του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Δημήτρη Επαμεινώνδα, ο οποίος μας παρείχε χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα κατοικίδια μας από τον καύσωνα.
Συμβουλές για προστασία των κατοικίδιων στο σπίτι
Όπως ανέφερε ο κ. Επαμεινώνδας, τα κατοικίδια μας δεν πρέπει να είναι έξω στο ήλιο αλλά μέσα στο σπίτι σε καλά κλιματιζόμενο χώρο, όπου πρέπει να τους παρέχουμε κρύο και φρέσκο νερό.
«Πρέπει πάντα να έχουμε σαν κανόνα ότι όπου εμείς νοιώθουμε ότι δυσφορούμε, τότε και τα ζώα δυσφορούν και μας το εκφράζουν με τον τρόπο τους. Θα τα βλέπουμε να έχουν ταχύπνοια, δηλαδή να αναπνέουν πολύ γρήγορα, μπορεί να έχουν υπερβολική σιελόρροια, να τρέχουν δηλαδή υπερβολικά τα σάλια τους, να είναι πιο θορυβώδης η αναπνοή τους. Μετά όταν φτάσουμε σε επίπεδα θερμοπληξίας μπορεί να εμφανιστεί αταξία, απώλεια συνείδησης, εμετός, δυσκολία στην αναπνοή. Οπότε είναι σημαντικό να τα έχουμε σε καλά κλιματιζόμενο χώρο για να μην φθάσουν σε αυτή την επιδεινωμένη κατάσταση », σημείωσε.
Παράλληλα, ο κ. Επαμεινώνδας ανέφερε ότι στις βραχυκεφαλικές φυλές είναι πιο ευαίσθητες στην θερμοπληξία.
«Με τις βραχυκεφαλικές φυλές, δηλαδή εκείνες που έχουν κοντή μουσούδα όπως τα bulldog, τα pug ή οι περσικές γάτες, πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί, το πιο καλό θα ήταν να τα έχουμε μέσα σε κλιματιζόμενο χώρο», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου, το κρύο νερό βοηθά επίσης στην μείωση της θερμοκρασίας.
«Τα ζώα δεν μεταβάλουν με τον ίδιο τρόπο την θερμοκρασία όπως με εμάς, μέσω του ιδρώτα. Το κάνουν μέσω της γλώσσας τους. Το να κρυώνει η γλώσσα τους, τα βοηθά στο να πέσει η θερμοκρασία», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Επαμεινώνδα, σημαντικό είναι επίσης να παρέχουμε στα κατοικίδια ένα περιβάλλον που είναι ανεκτό και από εμάς.
Αναφορικά με την διατροφή τους και αν θα πρέπει να διαφοροποιηθεί με κάποιον τρόπο εν μέσω καύσωνα, ο κ. Επαμεινώνδας ανέφερε ότι το πρόγραμμα τους το ελέγχουν τα ζώα από μόνα τους.
«Γενικά επειδή είναι πολύ ζέστη δεν έχουν αρκετή όρεξη να φάνε, βλέπουμε ότι τρώνε είτε το πρωί είτε το βράδυ, όχι μέσα στην διάρκεια της ημέρας. Εκείνο που είναι γενικά παραδεκτό είναι ότι κατά την διάρκεια του καλοκαιρού βλέπουμε στις κλινικές όπου σκύλοι ή γάτες εμφανίζουν πρόβλημα με αδιάκριτη χορήγηση τροφίμων π.χ. τους δίνουν τροφές με καρυκεύματα που γενικά απαγορεύονται να τρώνε. Πρέπει να τρώνε ξηρή τροφή και ίσως υγρή τροφή (π.χ. κονσέρβα) αλλά να μην μένει εκτεθειμένη πολλές ώρες στον ήλιο», σημείωσε.
Ερωτηθείς αν πρέπει να κουρεύουμε τα κατοικία μας τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κ. Επαμεινώνδας ανέφερε ότι εξαρτάται ανάλογα με την φυλή αν πρέπει ή όχι να κουρευτεί το ζώο.
«Για παράδειγμα τα Husky έχουν τρίχωμα για να προστατεύονται και από τον ήλιο του καλοκαιριού αι από τις συνθήκες ψύχους, οπότε αν τους το κουρεύεις τους δημιουργείς περισσότερο πρόβλημα», ανέφερε.
Συμβουλές για προστασία των κατοικίδιων σε εξωτερικούς χώρους
Την ίδια στιγμή, ο κ. Επαμεινώνδας ανέφερε ότι δεν πρέπει να βάζουμε τα κατοικίδια μας σε κλειστά αυτοκίνητα, γιατί οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα στα οχήματα μπορεί να φτάσουν τους 60 και 70 βαθμούς.
«Το να τα αφήνω 5 λεπτά μέσα στο αυτοκίνητο δεν γίνεται, ούτε με παράθυρα ανοικτά. Είναι και παράνομο με βάση τον νόμο», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Επαμεινώνδας τόνισε ότι η άσφαλτος και τα πεζοδρόμια πρέπει να είναι σε θερμοκρασία που είναι ανεκτή για να βγάλουμε τα κατοικίδια μας για βόλτα.
«Τα κατοικία μας βγαίνουν έξω είναι με γυμνά ποδαράκια οπότε αν είναι πολύ καυτός ο δρόμος ή το πεζοδρόμιο θα προκληθούν εγκαύματα στις πατούσες τους. Βόλτα είναι καλά να πηγαίνουν νωρίς το πρωί (γύρω στις 7:30-8:00) πριν ξεκινήσει να θερμάνετε ο δρόμος και αργά το απόγευμα (μετά τις 19:30), να δύσει ο ήλιος και μετά», σημείωσε.
Καταληκτικά, ο κ. Επαμεινώνδας ανέφερε ότι τα κοντότριχα ζώα και τα ανοικτόχρωμα κοντότριχα ζώα πρέπει να προστατεύονται όπως προστατεύονται και τα μωρά από τον ήλιο, δηλαδή να τους βάζουμε ειδικά αντηλιακά, σε περίπτωση που κυκλοφορήσουν μέσα στην μέρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στο Μακάρειο μεταφέρθηκε βρέφος που έπεσε στο έδαφος – Η κατάσταση της υγείας του
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία
• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις