«Πρέπει να μας βοηθήσουν να σπουδάζουμε, να βρίσκουμε μια δουλειά, να έχουμε μια απασχόληση. Σε ένα χρόνο θα τελειώσω το σχολείο και δεν ξέρω τι θα κάνω, ποια θα είναι η πορεία και εξέλιξη μου. Βλέπετε, άνθρωποι όπως εμένα, όταν τελειώσουμε το σχολείο δεν θα δικαιούμαστε συνοδό. Βοήθεια από κανέναν. Μας θεωρούν κατώτερους κι αυτό που λέω είναι η αλήθεια. Ακόμα και το επίδομα που μας δίνουν σιγά σιγά μας το κόβουν. Μας οδηγούν στην απομόνωση κι αυτό είναι άδικο και απαράδεκτο».
Αυτά έλεγε πριν από έναν χρόνο, τον Απρίλιο του 2022, σε συνέντευξή του στο Limassol Today ο 19χρονος σήμερα Μιχάλης Βαρελλιτζής από τη Λεμεσό, με πολύπλευρο ταλέντο και μεγάλα όνειρα που, σε αντίθεση με το σώμα του, δεν είναι καθηλωμένα στο αναπηρικό τροχοκάθισμα. Ο Μιχάλης μίλησε τότε με αφορμή την πρώτη του έκθεση ζωγραφικής στην Αίθουσα Πολιτιστικών του Δήμου Ύψωνα, αν και τότε μαθητής στη Β’ τάξη του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου εντυπωσίασε αρκετά τους καθηγητές του και τον κόσμο των εικαστικών τεχνών ώστε να στέκεται περήφανος ανάμεσα στα έργα του στην πρώτη του ατομική έκθεση.
Ο Μιχάλης μίλησε ξανά πριν από λίγες μέρες, αυτή τη φορά στην εκπομπή “Μέρα μεσημέρι” του ΑΝΤ1 και τον Νικήτα Κυριάκου, όμως η αφορμή αυτή τη φορά δεν ήταν το ίδιο ευχάριστη. Ή μάλλον όχι ολότελα ευχάριστη. Τα καλά νέα ήταν πως ο Μιχάλης κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στον κλάδο Επικοινωνίας Μέσων και Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ. Τα άσχημα νέα ήταν πως ο ίδιος προβληματίζεται εάν τελικά θα μπορέσει να παρακολουθήσει τα μαθήματά του, εξαιτίας του ότι δεν του παρέχεται συνοδός (όπως πολύ σωστά είχε προβλέψει ένα χρόνο πριν, γιατί ξέρει πολύ καλά που ζει και πως λειτουργεί το ανάλγητο κράτος). Όπως του εξήγησαν από το Πανεπιστήμιο υπάρχει ένα ταμείο το οποίο δεν είναι αρκετό για να πληρώνεται συνοδός, τα έξοδα του οποίου ανέρχονται στα 500 ευρώ και τα υπόλοιπα καταβάλλονται από την οικογένεια του.
Κατά την προσφιλή τακτική η δημοσιοποίηση του προβλήματος προσέλκυσε τους κυβερνητικούς όπως το φρέσκο αίμα τους καρχαρίες. Πρώτος και καλύτερος έσπευσε ο Υφυπουργός Καινοτομίας, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, ο οποίος μάλιστα επισκέφθηκε τον Μιχάλη στο σπίτι του “για να τον γνωρίσει από κοντά και να συζητήσει τα ζητήματα που προκύπτουν με τη φοίτησή του” ενώ τον διαβεβαίωσε ότι “θα σταθεί δίπλα του και θα τον στηρίξει στη προσπάθεια του”. Πώς το ξέρουμε αυτό; Επειδή το ανάρτησε ο ίδιος ως λεζάντα στη φωτογραφία που πόσταρε όπου ποζάρει με τον Μιχάλη, λες και είναι κάποιο γαμημένο αξεσουάρ!
Αν και τα έχουμε πει μυριάδες φορές ας τα ξαναπούμε γιατί ως γνωστόν στην Κύπρο η κοινή λογική δεν είναι και τόσο κοινή, πολλές φορές δε ούτε καν λογική. Πάμε λοιπόν.
Οι ανάπηροι...
ΔΕΝ είναι αξεσουάρ με σκοπό να σας κάνουν να δείχνετε καλύτεροι
ΔΕΝ είναι εκθέματα να χάσκετε δίπλα τους σαν χάνοι εντυπωσιασμένοι από το σθένος τους να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που ΕΣΕΙΣ τους προκαλείτε
ΔΕΝ είναι pets να τους χαϊδεύετε για να μαζεύετε likes
ΔΕΝ είναι κακόμοιροι, χωρίς-στον-ήλιο-μοίρα επαίτες με μοναδικό λόγο ύπαρξης την ανάδειξη της δικής σας ανωτερότητας, ενσυναίσθησης και φιλανθρωπίας
ΔΕΝ είναι πλυντήριο ένοχων συνειδήσεων, ΄πολιτικής ανεπάρκειας και κρατικής ανυπαρξίας.
Είναι πολίτες που απαιτούν και ΔΕΝ επαιτούν να έχουν τα ΙΔΙΑ δικαιώματα με τους υπόλοιπους. Δηλαδή αν χρειάζεται συνοδό για να πάει summer school ή να σπουδάσει να κόψεις τον λαιμό σου ως κράτος να του βρεις γιατί ΑΥΤΗ είναι η γαμημένη η δουλειά σου. Και έτσι για αλλαγή κάντο ΕΞΑΡΧΗΣ ώστε να μην χρειάζονται κανάλια ή viral δακρύβρεχτα ποστ για να γίνεται -κατόπιν εορτής- το αυτονόητο. Γι’ αυτό σε πληρώνουμε. Και όχι για να βγαίνεις φωτογραφίες για να μαζεύεις likes αλλά όχι και τα ασυμμάζευτα για τα οποία -όπως φημολογείται- ετοιμάζεσαι να πάρεις την άγουσα...
Βέβαια μπορείς επίσης να βοηθήσεις ΧΩΡΙΣ να το διατυμπανίζεις στα σόσιαλ αλλά where’s the fun in that, σωστά;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις