Η επιστροφή αύριο, Τρίτη, του Πρωθυπουργού από τις ολιγοήμερες διακοπές του σε νησί των Κυκλάδων, σηματοδοτεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Μέσα σε αυτές, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, παίζεται και το διπλό σενάριο για υποβολή από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, αλλά και, αναλόγως του αποτελέσματος αυτής της διαδικασίας, προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, πιθανώς τον Σεπτέμβριο.
Όπως ανέφεραν χθες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, οι όποιες κινήσεις από μεριάς του Πρωθυπουργού αναμένεται να εκδηλωθούν μετά την 20η Αυγούστου, αφού θα έχει γίνει η αναμενόμενη εκταμίευση της πρώτης δόσης των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ από το νέο Μνημόνιο.
«Μέχρι την υπογραφή της σύμβασης και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια», ανέφερε χθεσινό άτυπο σημείωμα από το Μαξίμου.
Από τις 20 Αυγούστου και μετά - πρόσθεταν οι ίδιες πηγές – ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις.
Κατά την ψηφοφορία στη Βουλή τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής 14 Αυγούστου, ο αριθμός των βουλευτών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υπερψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση κατέβηκε στους 118.
Όλες οι απώλειες ήταν από το κυβερνών κόμμα, που έχασε 44 από τους 149 βουλευτές του.
Η απώλεια της «δεδηλωμένης», που είναι οι 120 βουλευτές, ενισχύει την πρόθεση του Πρωθυπουργού να ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης αφού, όπως δηλώνει στο ΚΥΠΕ ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, ο κ. Τσίπρας «γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κυβερνά υπό κηδεμονία», τόσο από τους διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τα 3 κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ) που στήριξαν έως τώρα τα νέα μέτρα και το καινούργιο Μνημόνιο, αλλά δεν φαίνονται διατεθειμένα να αναλάβουν και το πολιτικό κόστος της εφαρμογής των μέτρων.
Ήδη, το ΠΑΣΟΚ που έχει 13 έδρες στο κοινοβούλιο, ξεκαθάρισε ότι εάν τελικά ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης από τον Πρωθυπουργό, δεν θα του την παράσχει.
Δεν είναι γνωστό ακόμα τι θα πράξουν σε αυτήν την περίπτωση ΝΔ και Ποτάμι, ενώ μάλλον πρέπει να αποκλείεται στήριξη από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν το νέο Μνημόνιο.
«Δεν είναι λογικό να καταψηφίζεις τη σύμβαση, και να δίδεις μετά ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση για να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα της», δήλωσε στο ΚΥΠΕ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκει σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία.
Η ψήφος εμπιστοσύνης εξασφαλίζεται με 150 + 1 ψήφο.
Πολιτικοί σχολιαστές παρατηρούν με σκωπτικό τρόπο ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που πρωθυπουργός μπορεί και να εύχεται να μην δώσει η Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.
Αυτό το ενδεχόμενο θα ενεργοποιήσει αυτομάτως το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Σενάριο, που ήδη συζητείται ανοικτά από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος.
Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Σκάϊ, είπε ότι οι εκλογές μπορεί να είναι «μία λύση», και τόνισε μάλιστα ότι σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι άλλος από εκείνον της αυτοδυναμίας.
Ήδη, δημοσιογραφικές πηγές θεωρούν τις εκλογές περίπου ως δεδομένες, καθορίζοντας μάλιστα ως πιθανές ημερομηνίες τέλεσής τους, την 13η, την 20η ή την 27η Σεπτεμβρίου.
Εάν συμβεί αυτό, θα είναι η 3η φορά από την αρχή του έτους που ο ελληνικός λαός θα έχει οδηγηθεί στις κάλπες. Δύο για κυβέρνηση, και μία για δημοψήφισμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις