Υπάρχουν πιθανότητες για μια νέα κινητικότητα στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά το πώς μπορεί να βοηθήσει η ΕΕ θα συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών, ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ωστόσο πως η συζήτηση σε αυτή τη σύνοδο αναμένεται σύντομη.
Ο αξιωματούχος ανέφερε πως πράγματι στο προσχέδιο των συμπερασμάτων υπάρχει αναφορά στο Κυπριακό. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα για νέα κινητικότητα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης της διαπραγμάτευσης», ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτό που αναμένεται να πουν οι ηγέτες μέσω των συμπερασμάτων είναι πως η ΕΕ είναι «έτοιμη να συνεισφέρει και να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, και να βοηθήσει τη διαπραγμάτευση, της οποίας ηγούνται τα ΗΕ».
Επεσήμανε πως πρόκειται για μια διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και πως η ΕΕ θα στηρίξει τη διαδικασία αυτή και θα αφιερώσει όλα τα κατάλληλα μέσα προς αυτή την κατεύθυνση.
Όσον αφορά τη χρονική στιγμή της συνεισφοράς της ΕΕ και ποια ακριβώς μορφή θα πάρει αυτή, συνέχισε, «μένει να συζητηθεί και να δοθεί συνέχεια από τους ηγέτες».
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφου, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η συζήτηση αυτή, εκτιμώντας πως θα πρόκειται για «information point», δηλαδή για σημείο ενημέρωσης από τον ηγέτη τον οποίο αφορά το θέμα, χωρίς να αποκλείει να υπάρξουν κάποιες ερωτήσεις στο πλαίσιο της συζήτησης.
Η σύνοδος των αρχηγών των κρατών μελών αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Κύπρου), με γεύμα εργασίας με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη ανταλλαγή απόψεων με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
Στη συνέχεια, τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα απασχολήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρωσία να αποτελούν το ζήτημα το οποίο οι ηγέτες δύσκολα θα αποφύγουν να συζητήσουν, όπως εκτίμησε ο αξιωματούχος.
Κατά τη συζήτηση για την Ουκρανία, η οποία θα ξεκινήσει με παρέμβαση του Προέδρου Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης, αναμένεται να συζητηθεί η οικονομική και στρατιωτική στήριξη στη χώρα, ενώ ένα ευαίσθητο θέμα που θα αγγίξουν οι ηγέτες θα είναι το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της χώρας τα Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που πάγωσαν στην ΕΕ στο πλαίσιο των κυρώσεων, καθώς και θέματα λογοδοσίας και δίωξης εγκλημάτων πολέμου.
Ο αξιωματούχος υπέδειξε τη σημασία της παρουσίας του ΓΓ του ΝΑΤΟ πριν τη συζήτηση, ενώ πρόσθεσε πως στην ατζέντα της συνόδου βρίσκεται και η εξέλιξη των προσπαθειών για συντονισμένη ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών μελών.
Όλα τα θέματα της συνόδου, τόνισε ο αξιωματούχος στην αρχική του τοποθέτηση, αποτελούν συζητήσεις που αφορούν τη συνέχεια στην πολιτική της ΕΕ και την ενότητα στις αποφάσεις, κάτι που αφορά τόσο την κατάσταση στην Ουκρανία όσο και τη μετανάστευση, όπου σταδιακά χτίζεται η νέα πολιτική της ΕΕ.
Ειδικότερα για τη μετανάστευση, η οποία αναμένεται βάσει του αρχικού σχεδιασμού να συζητηθεί στο δείπνο των ηγετών, ο αξιωματούχος σημείωσε πως η προσπάθεια για ανάπτυξη ενός νέου νομοθετικού πλαισίου σημειώνει σταδιακή πρόοδο. Επιβεβαίωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις, πως αριθμός κρατών μελών έχει προωθήσει επιστολή με προτάσεις για το μεταναστευτικό, και εκτίμησε πως οι ηγέτες θα καλέσουν την Κομισιόν να επεξεργαστεί ιδέες που βρίσκονται στο τραπέζι.
Ο ίδιος μιλώντας για το θέμα της μετανάστευσης επεσήμανε πως παρατηρεί μια αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών και διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με το 2015. Παράλληλα, ανέφερε πως τα συμπεράσματα για τις εξωτερικές σχέσεις θα αναφέρονται μεταξύ άλλων και στη μετανάστευση, στο πλαίσιο των γενικότερων σχέσεων με τη Νότια Γειτονία.
Στην ατζέντα του δείπνου βρίσκονται και οι εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, και ειδικότερα οι σχέσεις με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική ενόψει της συνόδου ΕΕ - CELAC, με τη Νότιο Γειτονία και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου, οι ηγέτες αναμένεται να έχουν συζήτηση για τις σχέσεις με την Κίνα και να εγκρίνουν σχετικά συμπεράσματα που θα καλύπτουν μεταξύ άλλων τις εμπορικές σχέσεις, την κατάσταση στην Ουκρανία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στην ατζέντα της Παρασκευής βρίσκονται επίσης ζητήματα οικονομίας, ενιαίας αγοράς και βιομηχανίας, καθώς και η συζήτηση για τη Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ και τις προτεραιότητες της Ένωσης σε όλα τα θέματα την πενταετία μετά το 2024.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Άκουσε την ποινή της πέντε χρόνια μετά η 74χρονη για τον θάνατο του Χάρη Δρουσιώτη
Επικοινωνία ΠτΔ με μητέρα Θανάση – Οικονομική βοήθεια από το κράτος
Στην εντατική 18χρονη: «Έπεσε σε παγίδα γιατί κάποιοι δεν έλαβαν τα σωστά μέτρα»
Ευχάριστα νέα: Παραχωρείται νοσηλεύτρια στον μικρό Αντώνη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις