Την άποψη ότι ότι θα τον ενίσχυε ενδεχόμενη απόφαση της «βουλής» στα κατεχόμενα για την πολιτική των δυο κρατών εξέφρασε ο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.
Όπως μετέδωσε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σύμφωνα με την «Κίπρις», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό χωρίς την αποδοχή της «νέας πολιτικής» δύο κρατών της τουρκικής πλευράς που στηρίζεται στην κυριαρχική ισότητα και στο ισότιμο διεθνές καθεστώς.
Σε ότι αφορά ενδεχόμενη απόφαση της «βουλής», ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε στην σημασία μιας ομόφωνης απόφασης και πρόσθεσε ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της ομοσπονδίας.
Σημειώνοντας ότι ο ίδιος στηρίζει τις τεχνικές επιτροπές, ο Τατάρ ανέφερε ότι στις επιτροπές αυτές συμμετέχουν οι «αρχές» και επεσήμανε τη συνεργασία που μπορούν να έχουν τα «δύο κράτη», όμως οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν όλες τις προτάσεις σε αυτό το θέμα, όπως ισχυρίστηκε.
Κριτική στον Πρόεδρο
Επικρίνοντας το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με κάποιους Τουρκοκύπριους και επιχειρεί να ετοιμάσει πακέτο για τους Τουρκοκύπριους, ο Τατάρ ισχυρίστηκε τα εξής: «Αξιωματούχοι μερικών πολιτικών κομμάτων, αξιωματούχοι ΜΚΟ ή άτομα όπως ο Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ μπορεί να πηγαίνουν και να κάνουν μερικές συναντήσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Το κάνουν αυτό προσπερνώντας το κράτος, διότι η κουλτούρα είναι αυτή. Η άλλη πλευρά το δέχεται αυτό. Λέγοντας έτσι και αλλιώς αυτοί ήρθαν, αυτοί αποτάθηκαν, κάθονται και συνομιλούν και από μια άποψη αφήνουν το κράτος εκτός. Αυτή η στάση δεν είναι σωστή, διότι συνομιλητής τους είναι ο πρόεδρος της δημοκρατίας που εξέλεξαν με δημοκρατικές εκλογές οι Τουρκοκύπριοι».
Επικρίνοντας την έκκληση του Προέδρου Χριστοδουλίδη να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα, ο κ. Τατάρ ανέφερε επίσης, τα εξής: «Το σημείο που το αφήσαμε στο Κραν Μοντάνα είναι μηδέν στρατεύματα μηδέν εγγυήσεις. Εγώ δεν θα παίξω αυτό το παιχνίδι, διότι αυτά συζητήθηκαν.
"Ο κ. Μουσταφά Ακιντζί είπε το εξής πάνω σε αυτό το θέμα: ‘Ήταν η τελευταία συνάντηση αυτής της γενιάς. Χάθηκε η ευκαιρία’. Μάλιστα, ο κ. Ακιντζί είπε ‘δύο κράτη’ για την μέθοδο στο εξής και η εφημερίδα Yeni Düzen το έβαλε πρωτοσέλιδο αυτό. Αργότερα πήγε στο Βερολίνο και υπήρξαν κάποιες νέες προσεγγίσεις. Ανέφερε ότι θα μπορούσε να συζητήσει για να μπορέσουν να συναντηθούν κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη με τις ίδιες μεθόδους ξανά. Τελικώς, σε διαφορετικές αξιολογήσεις που έγιναν με την Τουρκία και άλλους, εκτιμήθηκε ως η τελευταία ευκαιρία στο Κραν Μοντάνα και ο κ. Ακιντζί το είχε εγκρίνει αυτό. Ενώ θέλουν να μας σύρουν εκεί, να ενεργήσουμε σε συνέχεια του σημείου που αφέθηκε στο Κραν Μοντάνα, μετά την εκλογή μου στην προεδρία τονίστηκε το νέο πακέτο προτάσεων έξι σημείων στην Γενεύη προς τα Ηνωμένα Έθνη με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας ως κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς πλέον, αφού δεν θα μπορούσαμε ποτέ να αποδεχτούμε το σημείο μηδέν στρατεύματα μηδέν εγγυήσεις. Το τόνισε αυτό και ο Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ και μάλιστα ανέφερε ότι αυτό σημαίνει αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Το ισότιμο διεθνές καθεστώς σημαίνει ότι έχουμε και εμείς τόσο καθεστώς στη διεθνή κοινότητα όσο και οι Ελληνοκύπριοι. Αφού αναγνωρίζονται οι Ελληνοκύπριοι, πρέπει να αναγνωριστεί και η τδβκ», ανέφερε ο Τατάρ.
Επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια τις γνωστές θέσεις περί δυο κρατών, ο Τ/κ ηγέτης σχολίασε δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα καθώς και αναφορές του στο περιουσιακό. Για αυτό το ζήτημα, ο κ. Τατάρ σημείωσε τα εξής: «Αυτό που λένε οι Ελληνοκύπριοι πάει πίσω και από το Σχέδιο Ανάν. Από το 1974 κτίστηκε μια άλλη τάξη πραγμάτων εδώ. Το κράτος της τδβκ απαλλοτρίωσε, ύστερα διένειμε τη γη σε κατόχους ίσης αξίας. Η περιουσία των κατόχων ίσης αξίας είναι σε εκείνη την πλευρά. Οι κάτοχοι ίσης αξίας παραχώρησαν την περιουσία τους στο κράτος. Αφού την παραχώρησαν, ανήκει στην τδβκ. Μιλάμε για 400-500 χιλιάδες στρέμματα εδώ. Είναι σημαντική περιουσία. Ίσως η μεγαλύτερη περιουσία της τδβκ είναι οι τουρκικές περιουσίες που παραχωρήθηκαν. Η αξία τους είναι δισεκατομμύρια δολάρια».
Επικρίνοντας και τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη να εμπλέξει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Κυπριακό, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η ΕΕ είναι μεροληπτική επειδή είναι μέλη της η Ελλάδα και η Κύπρος.
Το ζήτημα των νέων οδοφραγμάτων
Σημειώνοντας ακόμη, αν και δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις συνεχίζουν την δουλειά τους οι τεχνικές επιτροπές, ο κ. Τατάρ ανέφερε τα εξής: «Μέσω αυτών των επιτροπών επιθυμώ από μια άποψη να γίνουν συνομιλητές η άλλη πλευρά με τις αρχές τις τδβκ. Σε αυτές τις επιτροπές μπορεί να υπάρχουν και σύμβουλοι του κράτους, μπορεί να υπάρχουν και διευθυντές και με αυτό αναγκάζονται να κτίσουν επικοινωνία. Υποπτεύονται αυτή την κατάσταση, όμως δεν μπορούν να κάνουν και πολλά. Η ΕΕ και τα ΗΕ ασκούν πιέσεις. Επομένως, κατά την άποψή μου, είναι σωστή πολιτική αυτή».
Επικρίνοντας την στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης, ο κ. Τατάρ είπε ότι η τουρκική πλευρά υπέβαλε προτάσεις σε αυτό το θέμα και πρόσθεσε: «Πρώτα προτείναμε να περνούν εμπορικά οχήματα από το Λήδρα Πάλας. Ξέρετε από εκεί περνούν μόνο διπλωματικά οχήματα, όμως αυτός ο αριθμός είναι πολύ μικρός. Για να ξαλαφρώσει λίγο ο Άγιος Δομέτιος ζητήσαμε να περνούν από το Λήδρα Πάλας τα οχήματα με άδεια Τ και τα οχήματα που κάνουν εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής, όμως δεν το δέχτηκαν».
Σημείωσε ότι ύστερα, προβάλλοντας τις ίδιες δικαιολογίες πρότειναν να ανοίξει οδόφραγμα στην περιοχή Μιας Μηλιάς για διέλευση μόνο εμπορικών οχημάτων και πρόσθεσε ότι τους προτάθηκε όμως να ανοίξει και το σημείο διέλευσης στα Κόκκινα που είναι στρατιωτική περιοχή.
Είπε ότι το σημείο αυτό είναι στρατηγικό και υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι βρήκαν ένα πρόσχημα και έβαλαν στο ράφι την τουρκοκυπριακή πρόταση, παρά το γεγονός ότι τα ΗΕ και η ΕΕ πιέζουν για άνοιγμα της Μιας Μηλιάς.
Τέλος, αναφερόμενος στο έργο μεταφοράς ηλεκτρισμού που θα λειτουργεί με ένα διασυνδεδεμένο σύστημα με την Τουρκία με υποθαλάσσιο καλώδιο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το έργο αυτό είναι τόσο σημαντικό όσο και το «έργο του αιώνα», όπως αποκάλεσε την μεταφορά νερού από την Τουρκία με υποθαλάσσιο αγωγό στα κατεχόμενα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Έπιασε» δουλειά η Αριστοτέλους - Συναντήθηκε για πρώτη φορά με την Επιτροπή Προσφύγων
Διευκρινίζει για το name and shame o Υπ. Ενέργειας - «Υπάρχουν θέματα προσωπικών δεδομένων»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις