ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ: Εντόπισε αντιφατικές θέσεις του Προέδρου για το Κυπριακό

ΑΚΕΛ: Εντόπισε αντιφατικές θέσεις του Προέδρου για το Κυπριακό

Κατά την χθεσινή (20/6) δημοσιογραφική του διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κατάφερε να μας πείσει ότι αντιλαμβάνεται την κρισιμότητας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό ως αποτέλεσμα του ναυαγίου στο Κραν Μοντανά, αναφέρει το ΑΚΕΛ.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος της Αριστεράς, ενώ σωστά ανέφερε ότι θα αξιοποιήσει την πρόταση του ΑΚΕΛ για τα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων, την ίδια στιγμή διερωτόμαστε με ποιο τρόπο οι τοποθετήσεις του για το φυσικό αέριο και το Πλαίσιο Γκουτέρες υποβοηθούν στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Κανείς δεν εισηγήθηκε στον Πρόεδρο να θέσει το ζήτημα του φυσικού αερίου στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Εκείνο που το ΑΚΕΛ προτείνει είναι την αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως κινήτρου για λύση του Κυπριακού, κάτι που ρητά αναφέρεται στην πρόταση που του έχουμε αποστείλει και το οποίο υποστηρίζει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Η μονοδιάστατη επιμονή του κ. Χριστοδουλίδη στον παράγοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραγνωρίζει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει ατονήσει.

Αναφορικά με το Πλαίσιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος αφενός λέει ότι θέλει να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν και αφετέρου απορρίπτει πρόνοιες του Πλαισίου. Αυτό τον καθιστά αναξιόπιστο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και όχι μόνο.

Πράγματι, το Πλαίσιο Γκουτέρες αναφορικά με το περιουσιακό δίνει τον πρώτο λόγο στον χρήστη, θέση που προφανώς δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας. Αυτό όμως είναι αποτέλεσμα της νομολογίας του ΕΔΑΔ, στην οποία οδήγησαν οι μαζικές προσφυγές κάτι για το οποίο το ΑΚΕΛ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει. Εκείνο που παραβλέπει ο Πρόεδρος είναι ότι υπάρχουν συγκλίσεις για το περιουσιακό που συγκεκριμενοποιούν την πιο πάνω γενική αναφορά. Για παράδειγμα, υπάρχει σύγκλιση ότι οι περιουσίες ανήκουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες και τους κληρονόμους τους. Αυτό σημαίνει πώς όσοι δεν θα μπορέσουν να τις επανακτήσουν θα μπορούν να επιλέξουν αποζημίωση ή ανταλλαγή. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι χρήστες δεν είναι μόνο οι Τουρκοκύπριοι αλλά και χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.

Η πιο σημαντική πρόνοια του Πλαισίου Γκουτέρες, που πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλαχτεί, είναι η ταχεία αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και ο τερματισμός της Συνθήκης Εγγύησης και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα. Η τακτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος προβληματίζει ακόμη και τον πιο καλοπροαίρετο ακροατή του. Είναι αυτονόητο ότι η επιλεκτική προσέγγιση του Πλαισίου Γκουτέρες επιτρέπει και στην τουρκική πλευρά να απορρίψει όσα αφορούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Ως αποτέλεσμα, το Πλαίσιο θα εξουδετερωθεί και μόνο φραστική θα παραμείνει η δέσμευση για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν.

Αυτές οι τακτικές ταυτίζονται με τις πολιτικές που ακολουθούσε ο τέως Πρόεδρος, με αποτέλεσμα να έχουμε από το 2017 και εντεύθεν το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό κενό στην ιστορία του Κυπριακού. Ελπίζουμε ο Πρόεδρος να κάνει σύντομα σοφότερες σκέψεις, σε μια ύστατη και ουσιαστική προσπάθεια να αποτραπεί η οριστική διχοτόμηση.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top