Στο 91% του μέσου όρου της ΕΕ βρίσκονταν το 2022 τα επίπεδα τιμών για την καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών σύμφωνα με δεδομένα που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα υψηλότερα επίπεδα τιμών κατά μέσο όρο σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων στην ΕΕ, καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (146% του μέσου όρου της ΕΕ), τη Δανία (145%) και το Λουξεμβούργο (137%). Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στη Ρουμανία (58%), τη Βουλγαρία (59%) και την Πολωνία (62%).
Ανά κατηγορία προϊόντων, η μεγαλύτερη διαφορά στις τιμές μεταξύ της πιο ακριβής χώρας και της λιγότερο ακριβής αφορά τις τιμές για το αλκοόλ και τον καπνό, όπου οι τιμές ήταν περίπου 3,3 φορές υψηλότερες στην πιο ακριβή χώρα από ότι στη φτηνότερη.
Τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών στην κατηγορία του αλκοόλ και του καπνού καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (66% του μέσου όρου της ΕΕ), την Πολωνία (73%) και την Ουγγαρία (78%). Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (216%), τη Φινλανδία (174%) και τη Δανία (138%). Σύμφωνα με τη Eurostat, οι μεγάλες αυτές διαφορές οφείλονται κυρίως στις διαφορές στη φορολόγηση των εν λόγω προϊόντων.
Στην Κύπρο οι τιμές για τη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονταν στο 93% του μέσου όρου της ΕΕ.
Η δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά στις τιμές καταγράφηκε στον τομέα των εστιατορίων και των ξενοδοχείων.
Τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (51% του μέσου όρου της ΕΕ), τη Ρουμανία (61%) και την Ουγγαρία (62%) και τα υψηλότερα στη Δανία (156%), τη Φινλανδία (132%) και το Λουξεμβούργο (131%).
Στην Κύπρο οι τιμές για τη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονταν στο 89% του μέσου όρου της ΕΕ.
Τα ενδύματα ήταν φθηνότερα στη Βουλγαρία (80% του μέσου όρου της ΕΕ), την Ουγγαρία (83%) και τη Ρουμανία (84%), ενώ ήταν πιο ακριβά στη Δανία (134%), τη Σουηδία (117%) και την Τσεχία (115%). Στην Κύπρο οι τιμές για τη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονταν στο 94% του μέσου όρου της ΕΕ.
Διαφορές καταγράφηκαν επίσης στον τομέα των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών (από 72% του μέσου όρου της ΕΕ στη Ρουμανία έως 121% στη Δανία - στην Κύπρο το ποσοστό βρισκόταν στο 108%), τον εξοπλισμό προσωπικών μεταφορών (από 87% στην Πολωνία έως 132% στη Δανία - στην Κύπρο 91%) και τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης (από 92% στην Ιταλία έως 115% στη Γαλλία - στο 106% στην Κύπρο).
Ανά κατηγορία στην Κύπρο, οι κατηγορίες προϊόντων στις οποίες οι τιμές κατέγραψαν τις μεγαλύτερες διαφορές από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους το 2022 ήταν η εκπαίδευση (146%), το γάλα, το τυρί και τα αυγά (129%), άλλα τρόφιμα (126%), το ψωμί και τα δημητριακά (117%) και οι μεταλλικές κατασκευές και εξοπλισμούς, εκτός από τον ηλεκτρικό εξοπλισμό (116%).
Οι χαμηλότερες διαφορές καταγράφηκαν στην Κύπρο στα οικιστικά κτήρια (63%), τον κατασκευαστικό τομέα (72%), τα μη οικιστικά κτήρια (77%), τις τιμές στέγασης, νερού, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου (77%) και τον καπνό (79%).
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Πράσινο φως» από Υπουργικό – Αύξηση στην επιδότηση για εξωσωματική γονιμοποίηση – Ποιο το νέο ποσό
Προεδρικός απολογισμός: Δεύτερη ανάγνωση σε oκτώ σημεία από το themaonline
Πάνε με βυτιοφόρα στο οδόφραγμα Αγ. Δομετίου οι πρατηριούχοι – Πότε θα γίνει η διαμαρτυρία
Άκρως επικίνδυνο: Οδηγός έβαλε όπισθεν ενώ οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα – Δείτε βίντεο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις