ΔΙΕΘΝΗ

Σολτς: «Δεν συμφέρει η οικονομική αποσύνδεση από την Κίνα»

Σολτς: «Δεν συμφέρει η οικονομική αποσύνδεση από την Κίνα»

Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, σε κοινές του δηλώσεις με τον Κινέζο Πρωθυπουργό, Λι Κιάνγκ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Γερμανία, τόνισε σήμερα στο Βερολίνο, μετά τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ότι δεν θα υπάρξει πλήρης αποσύνδεση από την Κίνα, ενώ υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Γερμανίας για μια εποικοδομητική συνεργασία με την Κίνα. «Δεν μας συμφέρει να αποσυνδεθούμε οικονομικά από την Κίνα», δήλωσε ο Σολτς, ο οποίος, παράλληλα, κάλεσε την κινεζική κυβέρνηση να εντείνει την επιρροή της στη Ρωσία σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «η Κίνα φέρει εδώ μια πολύ ιδιαίτερη ευθύνη», αλλά και στο πλαίσιο της G20 «θα πρέπει να συνεργαστούμε καλά σε αυτό το θέμα», όπως είπε. Ειδικότερα, ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι είναι σημαντικό «η Κίνα να μην παραδώσει άλλο οπλισμό στη Ρωσία», ενώ δήλωσε ότι είναι ευγνώμων για την κοινή θέση των δύο χωρών ότι δεν πρέπει να υπάρξει ούτε απειλή ούτε χρήση ατομικών όπλων.

Σε ό,τι αφορά την ειρήνευση στην Ουκρανία ο Γερμανός Καγκελάριος επεσήμανε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη χωρίς να ληφθεί υπόψη το δικαίωμα της Ουκρανίας στην εδαφική ακεραιότητα. «Καμία χώρα δεν μπορεί να θεωρεί άλλες χώρες ως αυλή της και να προσπαθεί με βία να μετατοπίσει τα σύνορα», είπε και πρόσθεσε ότι «ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ποτέ η λύση», καθώς και ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί μια «παγωμένη σύγκρουση» (frozen conflict).

Όπως τόνισε ο Καγκελάριος Σολτς στον συνομιλητή του οι Γερμανοί δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να εργάζονται από την Κίνα χωρίς περιορισμούς, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην παραγωγή προϊόντων και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Περαιτέρω αναφέρθηκε και στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας ότι «ως χώρες που εκπέμπουν μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα η Γερμανία, όπως και η Κίνα, φέρουν μεγάλη ευθύνη». «Πρόθεσή μας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις και την εμπειρία μας, μιλήσαμε και για τις εμπειρίες μας σε ό,τι αφορά την εγκατάλειψη του άνθρακα», δήλωσε ο Σολτς, ενώ συζήτησαν για την επέκταση των εγκαταστάσεων αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Ο Κινέζος Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του αναφέρθηκε επανειλημμένως στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, ενώ μίλησε θετικά για τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών λέγοντας ότι «συζητήσαμε ανοιχτά και σε βάθος». Εν συνεχεία παρατήρησε ότι η διεθνής κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι περίπλοκη και ότι απουσιάζει η δυναμική της ανάπτυξης, «για αυτό θα πρέπει να συνεργαστούμε χέρι με χέρι».

Η Κίνα, σύμφωνα με τον Λι Κιάνγκ, αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τη Γερμανία, συνεπώς θα πρέπει να διατηρηθεί η συνεργασία «προς αμοιβαίο όφελος», ενώ διευκρίνισε ότι η Κίνα σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει ανοιχτή προς τον έξω κόσμο.

Η κινεζική αποστολή θα παραμείνει στη Γερμανία μέχρι την Τετάρτη, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης θα μεταβεί και στο Μόναχο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, καθώς και εκπροσώπους της Siemens και της BMW.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top