Σε πρώτο «πλάνο» βρίσκονται οι εννέα διακινητές που έχουν συλληφθεί για την μεγάλη τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς μετά από ναυάγιο σκάφους ανοικτά της Πύλου.
Οι εννέα διακινητές ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για την απίστευτη τραγωδία με το ναυάγιο στην Πύλο βρίσκονται στα χέρια των αρχών, ενώ το protothema.gr έφερε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τους. Συνεχίζονται οι έρευνες στα διεθνή ύδατα, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους που μετέφερε παράτυπους μετανάστες από το Τομπρούκ της Λιβύης και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 78 άτομα και 104 να διασωθούν. Στις έρευνες παίρνουν μέρος μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ελικόπτερο του λιμενικού.
Ολοι οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν το πρωί της Δευτέρας στην εισαγγελία, με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που αφορά παράνομη διακίνηση παράτυπων μεταναστών πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο. Για την ωρα παραμένουν στα κρατητήρια οι 8 από τους 9 κατηγορούμενους διακινητές. Ο 9ος νοσηλεύεται, φρουρούμενος. Είναι όλοι τους Αιγύπτιοι, από 20 έως 40 ετών. Αντιμετωπίζουν ανάμεσα σε άλλα, τα κακουργήματα της πρόκλησης ναυαγίου και της εγκληματικής οργάνωσης. Πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν τη Δευτέρα.
Οι διακινητές «έκαναν πλύση εγκεφάλου» στο παιδί μου, λέει πατέρας αγνοούμενου
Την ευθύνη στους διακινητές που επηρέασαν τον γιο του και τον έπειαν να κάνει το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη ρίχνει ένας άνδρας από το Πακιστάν που αναζητά τον γιο του μετά το ναυάγιο στην Πύλο.
Ο πατέρας του Σεχριάρ Σουλτάν είπε στο BBC ότι οι διακινητές έκαναν «πλύση εγκεφάλου» στον γιο του και τον έβαλαν να κάνει το ταξίδι από τη Λιβύη όπου βρισκόταν προς την Ευρώπη.
«Του έλεγε ο “ταξιδιωτικός πράκτορας” ότι “θα ταξιδεύεις μόνο δυο-τρεις ημέρες”. Ο γιος μου ήταν ευκολόπιστος για αυτό και πήγε μαζί τους. Έστειλε μήνυμα και έλεγε ότι καθόταν με 400-500 ανθρώπους. Περίμεναν ότι θα ήταν στη θάλασσα για πέντε-έξι ημέρες. Όλα αυτά είναι πολύ λάθος. Η κυβέρνηση πρέπει να τσακίσει όλους αυτούς τους “ταξιδιωτικούς πράκτορες”», είπε στο βρετανικό δίκτυο.
Οι τελευταίες στιγμές των μεταναστών από το αλιευτικό σκάφος λίγο πριν «χαθούν»
Εικόνες από τις τελευταίες στιγμές που ήταν ζωντανοί και χαρούμενοι οι εκατοντάδες μετανάστες που «χάθηκαν» στα νερά της Μεσογείου, είχαν δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο λίγες μόλις ώρες πριν τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους στα ανοιχτά της Πύλου.
Λίγο πριν γραφτεί ο τραγικός επίλογος των εκατοντάδων αδικοχαμένων ανθρώπων, έμοιαζαν όλοι αισιόδοξοι για τη νέα ζωή που πίστευαν ότι θα ανοιγόταν μπροστά τους, αλλά η κατάληξη -όπως αποδείχθηκε την περασμένη Τετάρτη (14/06)- δεν είχε αίσιο τέλος.
Οι άθλιες συνθήκες στις οποίες μεταφέρονταν από τους διακινητές, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους, και το αδιαχώρητο που κυριολεκτικά επικρατούσε πάνω στο αλιευτικό σκάφος χωρητικότητας μόλις λίγων δεκάδων ατόμων, οδήγησαν στον θάνατο έναν τεράστιο αριθμό αθώων ψυχών.
Κάθεται ο ένας ασφυκτικά κολλημένος πάνω στον άλλον χωρίς αποθέματα τροφής και νερού, με σκοπό να ολοκληρώσουν ένα πολυήμερο και εξαιρετικά επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο, χωρίς μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να εκπληρώσουν το όνειρο για να φτάσουν στον προορισμό που τους υπόσχονταν οι διακινητές με αντάλλαγμα τις οικονομίες μίας ζωής.
Η πλειοψηφία των επιβαινόντων ήταν άνδρες, με ελάχιστες γυναίκες και παιδιά, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και οι διακινητές, 9 εκ των οποίων έχουν διασωθεί και κατηγορούνται για ανάμειξη στην υπόθεση που στοίχισε τη ζωή σε έναν υπέρμετρο αριθμό ατόμων που πίστευαν σε ένα καλύτερο μέλλον.
Όπως φαίνεται και βίντεο, πολλοί από αυτούς σχημάτιζαν το σύμβολο της νίκης με αφορμή το ταξίδι, ωστόσο η μοίρα είχε άλλα σχέδια για αυτούς.
Πηγή: protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αννίτα - Στέφανος στην κάλπη του 2024 σε πρωτόγνωρο πολιτικό περιβάλλον
Σειρά εκρήξεων: Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας – Σε ποια περιοχή θα συμβούν και ποιος ο λόγος
Έκαναν ό,τι ήθελαν στους δρόμους – Έπιασαν τιμόνι μεθυσμένοι, χωρίς άδεια, ασφάλεια και ΜΟΤ
Πόσοι Κύπριοι νέοι δεν έχουν δικό τους δωμάτιο; - Η σύγκριση με την Ευρώπη
Ασφάλεια ταξιδιού: Επιβάρυνση ή αναγκαιότητα; Ποιες οι συχνότερες ανάγκες των Κυπρίων στο εξωτερικό
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στη Λεμεσό – Βλέπουν εμπρησμό οι Αρχές
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις