ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον... χαβά του ο Ερντογάν από τα κατεχόμενα - «Δεν θα χάσουμε άλλα 50 χρόνια σε διαπραγματεύσεις με τους Ε/κ»

Τον... χαβά του ο Ερντογάν από τα κατεχόμενα - «Δεν θα χάσουμε άλλα 50 χρόνια σε διαπραγματεύσεις με τους Ε/κ»

Εκ των ων ουκ άνευ είναι για την Τουρκία η επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τ/κ, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν που ζητεί αναγνώριση του ψευδοκράτους για να υπάρξει επιστροφή στις συνομιλίες, με τον Τ/κ ηγέτη να επαναλαμβάνει την προσήλωσή του στη λύση δύο κρατών, κατά τις κοινές τους δηλώσεις στην κατεχόμενη Λευκωσία το απόγευμα, μετά από δυόμιση ώρες συνομιλιών.

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν και δεν θα γίνουν ποτέ μειονότητα. «Όσοι αγνοούν αυτά τα γεγονότα συνεχίζουν να παρηγορούνται από τα όνειρά τους ότι είναι ο μοναδικός κυρίαρχος του νησιού», είπε.

«Συνιστώ ιδιαίτερα σε αυτούς να αφήσουν στην άκρη τις εμμονές τους και να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες του νησιού. Παρά τις προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων, περισσότερο από μισός αιώνας χάθηκε λόγω των ασυμβίβαστων και μαξιμαλιστικών προσεγγίσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς. Κανείς δεν αντέχει να χάσει άλλα 50 χρόνια. Η επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, που είναι κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, είναι για εμάς εκ των ων ουκ άνευ», υποστήριξε.

Εάν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανέφερε, «ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ. Το ρεαλιστικό και προσανατολισμένο στα αποτελέσματα όραμα που παρουσίασε ο πρόεδρος Τατάρ στην τελευταία άτυπη συνάντηση στη Γενεύη και το οποίο υποστηρίζουμε είναι ουσιαστικά αυτό».

Για την διάσταση που Κυπριακού που αφορά την ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ερντογάν είπε ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

«Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσίασε η τουρκοκυπριακή πλευρά για τη δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων εντός και γύρω από το νησί της Κύπρου βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι. Δυστυχώς, η πρότασή μου να οργανωθεί μια περιφερειακή διάσκεψη για θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο δεν έτυχε ανταπόκρισης. Τα βήματα που κάνοντας έχοντας ένα όραμα, έμειναν χωρίς αντίκρισμα. Παρόλα αυτά, πάντα δίναμε προτεραιότητα στον διάλογο ως εγγυήτρια χώρα», ανέφερε.

Όσοι επιδίδονται σε ανούσιες εξοπλιστικές δραστηριότητες ενάντια στις ισορροπίες στο νησί και την περιοχή, θα πρέπει να υπολογίσουν προσεκτικά τους κινδύνους που θα επιφέρουν αυτές οι ενέργειες, συνέχισε. «Η ειρήνη και η ασφάλεια των αδελφών μας στο νησί σημαίνει ειρήνη και ασφάλεια για εμάς. Ως μητέρα πατρίδα, στεκόμαστε στο πλευρό της ΤΔΒΚ με όλα τα μέσα και τις δυνατότητές μας. Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις ειλικρινείς προσπάθειες επίλυσης, θα συνεχίσουμε επίσης την στήριξή μας στην ΤΔΒΚ»

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στους Τούρκους πολίτες στα κατεχόμενα για τους οποίους θα επιτύχουν να έχουν τις ίδιες «δημόσιες» υπηρεσίες υγείας με τους πολίτες στην Τουρκία. «Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσουμε την κατασκευή 1192 μονάδων κοινωνικής κατοικίας στην περιοχή της Δερύνειας. Η κατασκευή και η τοποθέτηση καλωδίου αμφίδρομης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας», πρόσθεσε.

Στον τομέα των μεταφορών, έχουν κατασκευάσει, ανέφερε, συνολικά 630 χιλιόμετρα κεντρικών δρόμων μέχρι στιγμής, ενώ συνεχίζεται η κατασκευή 5 ξεχωριστών οδικών έργων συνολικού μήκους 62 χιλιομέτρων. Σύντομα θα διαθέσουν στους παραγωγούς το νερό που φέρνουν από την Τουρκία για σκοπούς άρδευσης, δήλωσε.

Θα προκηρυχθούν ανακοίνωσε προσφορές για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Λευκωσία 500 κλινών. Τις εργασίες, ανέφερε θα επιβλέπει ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ, ιδιαίτερα την ολοκλήρωση των εργασιών στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Ευχήθηκε τα προβλήματα εκεί να ξεπεραστούν και ο ίδιος να προσγειωθεί στις 20 Ιουλίου στο «νέο αεροδρόμιο». «Θα τα πούμε στις 20 Ιουλίου», είπε.

Ερωτηθείς αργότερα για τα ελληνοτουρκικά κι αν θα υπάρξει ένας οδικός χάρτης της Τουρκίας για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο κι αν θα δημιουργηθεί ένα τραπέζι συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι ο οδικός χάρτης είναι ξεκάθαρος κι αφορά την ειρήνη. «Γιατί δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παρά η ειρήνη σε αυτές τις θάλασσες. Κι αν υπάρχουν αυτοί που θέλουν να εμποδίσουν την ειρήνη, τότε θα υποχρεωθούμε να εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό τρόπο. Θέλουμε να εξαφανιστούν τα εμπόδια μπροστά μας και το Αιγαίο να δώσει το μήνυμά του στον κόσμο ως θάλασσα ειρήνης».

Ερσίν Τατάρ

Ο Τ/κ ηγέτης ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο γιατί με την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό και δει στο ψευδοκράτος, έδωσε το μήνυμα στην διεθνή κοινότητα ότι πάντοτε θα στηρίζει «το κράτος των ηρώων» κι επανέλαβε ότι συνεχίζει να πιστεύει στην νέα του πολιτική, το όραμά του όπως το κατέθεσε στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης, πριν 2 χρόνια, με την στήριξη της Τουρκίας.

Πλέον, συνέχισε, δεν έχει απομείνει λόγος να συζητούν μια ομοσπονδιακή λύση, το δίδυμο Ε/κ – Ελλήνων δεν ήταν ποτέ ειλικρινές για μια λύση στη βάση της ισότητας, αλλά στόχο έχουν να διοικούν το νησί «ως πλειοψηφία έναντι της μειοψηφίας». «Ήθελαν να παρασύρουν σε μια επικίνδυνη κατάσταση με τον τερματισμό των εγγυήσεων και την απόσυρση του τουρκικού στρατού, ενώ η Τουρκία δεν είναι στην ΕΕ. Αλλά εμείς ξέρουμε πολύ καλά, οι Τ/κ ξέρουν πολύ καλά γιατί σε αυτό το νησί έχουμε υποφέρει πολύ».

Μετά από αυτή την ώρα, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω, είπε, επειδή έχει προκύψει μια νέα πολιτική, με την υποστήριξή της Τουρκίας. «Το έχουμε πει σε όλο τον κόσμο. Διότι στις συμφωνίες του 1960, υπάρχουν αυτό που λέμε κεκτημένα δικαιώματα των Τ/κ, ότι έχουν τόση κυριαρχία όση και οι Ε/κ. Αυτό το κεκτημένο δικαίωμα αποτελεί τη βάση της νέας μας πολιτικής. Γι' αυτό δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή, αλλά προειδοποιούμε την άλλη πλευρά με εποικοδομητικές προτάσεις στην Κύπρο».

Ισχυρίστηκε εκ νέου ότι «υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί στην Κύπρο, που μοιράζονται το ίδιο νησί και μπορεί να υπάρξει συνεργασία στη βάση της ίσης κυριαρχίας».

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε την πρότασή του, του περασμένου Ιουλίου για τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για την έρευνα και ανάπτυξη των υδρογονανθράκων και την συνεργασία σε διάφορής τομείς, περιλαμβανομένου και του διαμοιρασμού του νερού που φτάνει από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

«Ως εκ τούτου, δίνουμε ξανά το μήνυμα σε όλο τον κόσμο, είμαστε υπέρ της συνεργασίας στη βάση της κυριαρχίας προς όφελος των δύο λαών σε μια σειρά από τομείς».

Ερωτηθείς 2,5 χρόνια μετά την εκλογή του σε ποιο στάδιο βρίσκεται η νέα πολιτική του και ποια θα είναι η στάση του στο θέμα των συνομιλιών από δω και πέρα, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στο νέο όραμα, στο οποίο – είπε – μέχρι τώρα «δυστυχώς δεν πήραμε θετική απάντηση από την νότια Κύπρο».

Επέκρινε την ε/κ πλευρά ότι εκμεταλλεύεται την ένταση στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε έναν οργανισμό όπου η Τουρκία και η Ελλάδα δεν είναι και οι δυο μέλη. Οι Ε/κ, συνέχισε, δεν προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί δεν αποδέχονται την κυριαρχία των Τ/κ, που περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα του 1960.

Αλλά πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει ένας παγκόσμιος γίγαντας πίσω μας, η Τουρκική Δημοκρατία, πρόσθεσε. «Η νέα πολιτική, η εθνική πολιτική, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, δεν μπορεί παρά να είναι μια διαπραγμάτευση με την αποδοχή της ισότητας. Θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρξει ποτέ επιστροφή ααπό αυτό το σημείο».

Τον Τούρκο Πρόεδρο πλαισίωναν στις συναντήσεις αντιπροσωπειών ο νέος Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αρπασλάν Μπαϊρακτάρ, ο Υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπντουλκαντίς Ουράλογλου, ο επικεφαλής της επικοινωνίας στην τουρκική Προεδρία, Φαχρετίν Αλτούν, ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν, ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας, Χαλούκ Γκιουργκιούν και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ.

Από τ/κ πλευράς ήταν ο Ερσίν Τατάρ, ο «πρωθυπουργός» και όλα τα μέλη του «υπουργικού συμβουλίου», καθώς και ο «πρόεδρος» της «βουλής».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top