Πολύ σημαντικούς για το Κυπριακό χαρακτήρισε τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δήλωσε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έχει συναντηθεί μέχρι σήμερα επτά φορές και έχει σημειωθεί πρόοδος στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και του Διαμοιρασμού εξουσίας.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για τα πεπραγμένα των πρώτων 100 ημερών από την εκλογή του, ο κ. Ακιντζί είπε ότι χωριά, χάρτες και ποσοστώσεις δεν έχουν συζητηθεί παρά τα όσα γράφτηκαν στον ε/κ Τύπο. “Ξέρουμε όλοι σε τι προβλήματα μπορεί να οδηγηθούμε εάν συζητήσουμε αυτά τα θέματα πριν έρθει η ώρα τους”, είπε.
Εγγυήσεις
Ένα από τα έξι κεφάλαια είναι και αυτό των εγγυήσεων, συνέχισε, το οποίο θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι πρόκειται για διεθνή συμφωνία που αφορά πέντε μέρη. Απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση, είπε ότι όταν έρθει η ώρα θα συζητηθεί και με την Τουρκία κατά πόσο θα συνεχισθούν οι εγγυήσεις της. Η ασφάλεια και ελευθερία του 'λαού' είναι προτεραιότητα για τον ίδιο, είπε, η λύση θα είναι διζωνική και όπως και να έχει δεν πρόκειται να προτείνει μια συμφωνία που δεν θα εγγυάται την ασφάλεια των Τ/κ. Επιθυμεί, ανέφερε, τη διαβίωση σε ειρήνη και ασφάλεια για την καθημερινότητα όχι μόνο των Τ/κ αλλά όλων των ανθρώπων στο νησί. Οι εγγυήσεις και το εδαφικό θα συζητηθούν στο τέλος και στις διαπραγματεύσεις δεν έγιναν συζητήσεις τύπου “να φύγει ο στρατός, να εκκενωθούν αυτά τα χωριά και τα σπίτια”, πρόσθεσε.
Όσον αφορά το θέμα του χρονικού ορίου για την επίτευξη της λύσης, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι δεν κρατεί κάποιο μαγικό ραβδί, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει θέληση και αποφασιστικότητα. Υπάρχει διαφοροποίηση και στην ε/κ πλευρά, είπε προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που η αποφασιστικότητα συνεχισθεί, μπορούμε να βρούμε λύση μέσα σε μήνες και όχι χρόνια.
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι τον ερχόμενο Μάιο θα υπάρχουν εκλογές στη “νότια” Κύπρο, αναφερόμενος προφανώς στις εκλογές για την ανάδειξη μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να προσθέσει ότι “μέχρι το Μάιο εάν δεν επιτύχουμε καμιά σοβαρή εξέλιξη που να καταλήγει σε ένα αποτέλεσμα, αυτή η δουλειά θα πάει εις μάκρος”.
Όπως ανέφερε ο κ. Ακιντζί, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ. “Προβλέπω ότι οι μήνες Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος θα είναι πολύ σημαντικοί. Θα γίνει πιο ξεκάθαρη η εικόνα ως προς το πού πηγαίνουμε”, δήλωσε.
Με τον Τούρκο Πρόεδρο, ανέφερε, δεν συζήτησε το θέμα των εγγυήσεων, αλλά τον ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις και ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ικανοποιημένος από την πορεία των συνομιλιών. Δεν υπάρχει, συνέχισε, πρόταση για συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τούρκο Πρόεδρο και πρόσθεσε πως εάν ο ίδιος συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελλάδας δεν θα φέρει αντίρρηση σε συνάντηση Αναστασιάδη – Ερντογάν, θεωρώντας ενδεδειγμένο το να αρχίσουν και πάλι οι διασταυρούμενες επισκέψεις.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνέχισε, η Τουρκία δεν αποτελεί εμπόδιο αλλά είναι υποστηρικτική, λέγοντας πως δεν πρόκειται να φέρει ενώπιον του 'λαού' μια συμφωνία που δεν θα ικανοποιεί τον ίδιο και πως θέλει να δοθεί χρόνος στον κόσμο και να ενημερωθεί για τη λύση και όχι να πάει στις κάλπες χωρίς πληροφόρηση.
Περιουσιακό
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν πρέπει οι πολίτες να είναι θορυβημένοι για το περιουσιακό, λέγοντας ότι σκοπός τους δεν είναι να τους καταστήσουν αδικημένους, αλλά ευτυχισμένους, ενώ σημείωσε πως στηρίζουν τους “τίτλους ιδιοκτησίας” που έδωσε το ψευδοκράτος. “Μετά τον καθορισμό των κριτηρίων στο περιουσιακό το θέμα θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό με αποζημιώσεις και κανείς δεν θα αδικηθεί”. Δεν υπάρχει λόγος πανικού πριν, σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, οι συζητήσεις για το περιουσιακό άρχισαν πολύ νωρίς και δεν υπάρχει μια κατάσταση που να προκαλεί ανησυχία λέγοντας πως ακόμα και εάν γίνουν αναδομήσεις, στο τέλος αυτό δεν θα αφεθεί μόνο στους πολίτες. Υπενθύμισε ότι υπάρχουν αποφάσεις του ΕΔΑΔ για το περιουσιακό, η Τουρκία πλήρωσε αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων, λειτουργεί η “επιτροπή” ακίνητης περιουσίας και πως υπάρχει το ατομικό περιουσιακό δικαίωμα του χρήστη, αλλά και του εδώ και 41 χρόνια χρήστη.
Δεν πρόκειται, συνέχισε, να εγκαταλείψουν τη διζωνικότητα σε μια συμφωνία επίλυσης, θέλουν τις προδιαγραφές της ΕΕ, παρατηρώντας ότι όταν θέλησαν είχαν τη στήριξη της ΕΕ, ωστόσο η διαδικασία είναι των ΗΕ.
Φυσικό αέριο
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ποσότητες φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι επαρκείς για εξαγωγή. Με τις ποσότητες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα, συνέχισε, μπορούν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού για 120 χρόνια, και αυτό αφορά μόνο μια πηγή σε ένα οικόπεδο, όπως είπε. Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι και το νερό που θα έρθει από την Τουρκία αποτελεί μια παρότρυνση για τη λύση. Στην περιοχή μας, παρατήρησε, τα κράτη διασπώνται και αν βρεθεί μια λύση ομοσπονδιακή στο νησί μπορεί να αποτελέσει ένα ωραίο παράδειγμα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν αναμένει να προκύψουν προβλήματα σε αυτό το θέμα, λέγοντας πως ο πρώτος που γνωρίζει ότι κινήσεις στον τομέα του φυσικού αερίου θα έχουν αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις “είναι ο Αναστασιάδης”.
ΜΟΕ
Αναφερόμενος στα ΜΟΕ, ο κ. Ακιντζί σημείωσε πως ήρθη το μέτρο της “βίζας” στις διελεύσεις προς τα κατεχόμενα και παρατήρησε ότι τον περασμένο μήνα σημειώθηκε μια αύξηση 3000 ατόμων, λέγοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα πως αυτό οφειλόταν σίγουρα στην κατάργηση της “βίζας”.
Για τα ναρκοπέδια, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι από τα 28 σημεία τα 25 δεν έχουν επικινδυνότητα, και από τα εναπομείναντα τρία το ένα είναι εντός στρατιωτικής ζώνης και στα άλλα δύο έχουν τοποθετηθεί συρματοπλέγματα. Ως προς την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος ανέφερε ότι έγιναν δοκιμαστικές εργασίες και σε περίπτωση ανάγκης ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορεί να γίνει τροφοδότηση. Για την τιμολόγηση, είπε ότι οι τιμές διασύνδεσης πρέπει να μειωθούν, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να το πουν οι αρμόδιοι. Προς το τέλος, συνέχισε, οδηγείται και το θέμα της κινητής τηλεφωνίας, λέγοντας πως αυτό που ισχύει σήμερα δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Για τα οδοφράγματα Λεύκας – Απλικίου και Δερύνειας υπενθύμισε ότι η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί και πως μπορεί να πάρουν επί μακρόν οι διάφορες τεχνικές εργασίες που χρειάζονται για το άνοιγμα.
Χαλούμι
Αναφερόμενος στο θέμα του χαλουμιού, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατοχύρωσης σε έξι μήνες, να αυξηθεί η παραγωγή καθώς θα απαγορευθεί η παραγωγή του προϊόντος από άλλη χώρα εκτός Κύπρου, σημειώνοντας ότι πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή πρόβειου γάλακτος.
Είναι λάθος να χρησιμοποιείται σκόνη γάλακτος για την παραγωγή γάλακτος, σημείωσε, λέγοντας ότι σε αυτό το θέμα υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει από την “κυβέρνηση” ενώ αναφέρθηκε και στην βοήθεια 35 εκ ευρώ που θα λάβουν – όπως είπε – οι Ε/κ κτηνοτρόφοι από την κυβέρνηση, λέγοντας πως οικονομική στήριξη θα πρέπει να δοθεί από την “κυβέρνηση” και στους Τ/κ αιγοπροβατοτρόφους. Χρειάζεται, τόνισε, και η στήριξη της ΕΕ στο θέμα αυτό.
Ο κ. Ακιντζί σημείωσε πως μετά από τρία χρόνια διόρισε “επίτροπο” διοίκησης (Ombudsman) που θα επικυρωθεί από την “βουλή” μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, παρέδωσε στην “κυβέρνηση” “νομοθεσία” για την ενδυνάμωση και την πολυμορφία και δημοκρατικότητα της “επιτροπής δημόσιας διοίκησης”.
Αναφέρθηκε τέλος και στα ταξίδια που έκανε ο ίδιος σε Τουρκία και Βρυξέλλες για να καταλήξει λέγοντας ότι “όσα δεν έγιναν για χρόνια χώρεσαν σε 100 μέρες”. Ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε και κάποια παράπονα για το πώς μεταφέρθηκαν ορισμένες δηλώσεις του από τη συνάντησή τους με τους διευθυντές και αρχισυντάκτες των ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα για να σημειώσει ότι δεν αποκλείει ούτε απορρίπτει κανένα μέσο ενημέρωσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις