Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία θα συνεδριάσει σήμερα (2/6) εκτάκτως, θα βρεθεί η αρμόδια Υπουργός, Αθηνά Μιχαηλίδου, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για τις προωθούμενες αλλαγές στο θεσμό των τετραμήνων.
Η σημερινή συζήτηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σε αυτή κλήθηκαν να παραστούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους, πέραν της Υπουργού Παιδείας, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, Κλάδος Επιθεωρητών Μέσης Εκπαίδευσης ΠΑΣΥΔΥ, Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ).
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως για το εν λόγω θέμα, η Κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει στη Βουλή τους τροποποιητικούς Κανονισμούς που ενέκρινε το θέμα, μέσω των οποίων στην ουσία καταργούνται οι εξετάσεις τετραμήνων.
Οι αλλαγές
Σύμφωνα με εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τους «περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (Τροποποιητικών) (αρ.2) Κανονισμών του 2023», αυτοί σε περίπτωση έγκρισής τους από τη Βουλή, θα επιφέρουν τις εξής αλλαγές:
1/ Κατάργηση της ενιαίας γραπτής αξιολόγησης στο τέλος κάθε τετραμήνου και εισαγωγή ενιαίας τελικής εξέτασης μετά τη λήξη των μαθημάτων, στα τέλη Μαΐου.
2/ Για τα μαθήματα που δεν εξετάζονται γραπτώς μετά τη λήξη των μαθημάτων, ο βαθμός του έτους θα είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο (2) τετραμήνων, ενώ για τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτώς μετά τη λήξη των μαθημάτων, ο βαθμός του έτους θα είναι το άθροισμα των βαθμών των δύο (2) τετραμήνων, σε ποσοστό 35% για κάθε τετράμηνο, και του βαθμού της ενιαίας τελικής γραπτής εξέτασης, σε ποσοστό 30%.
3/ Ο βαθμός κάθε τετραμήνου θα προκύπτει από τη συντρέχουσα και τη γραπτή αξιολόγηση. Θα αφορά στην επίδοση που χαρακτηρίζει την παρακολούθηση του μαθητή κατά τη διάρκεια του τετραμήνου, η οποία αξιολογείται στη βάση διαγωνισμάτων, γραπτών εργασιών - project και άλλων μορφών αξιολόγησης, τα οποία θα διενεργούνται στο πλαίσιο των επιδιωκόμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με οδηγίες της Αρμόδιας Αρχής, και δεν θα περιλαμβάνει τον βαθμό των γραπτών προαγωγικών εξετάσεων. Για τον σκοπό αυτόν, οι πρόνοιες των Κανονισμών 15Α και 15Β (τροποποιητικοί Αρ. 2 Κανονισμοί του 2020), που αφορούν στην υφιστάμενη διαδικασία αξιολόγησης του μαθητή, θα παύσουν να ισχύουν.
4/ Ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων στην Α’ Γυμνασίου μειώνεται από τέσσερα σε δύο μαθήματα, τα οποία θα είναι τα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά.
5/ Η τελική εξέταση για όλες τις τάξεις της Μέσης Εκπαίδευσης θα συνεχίσει να ετοιμάζεται κεντρικά, με ενίσχυση των υφιστάμενων διαδικασιών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία τους.
Όπως τονίζεται, δε, οι πιο πάνω βελτιωτικές αλλαγές στοχεύουν τόσο στην αύξηση του διδακτικού χρόνου όσο και στην ενίσχυση των υφιστάμενων διαδικασιών, με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση και εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου, σύγχρονου και αξιόπιστου συστήματος αξιολόγησης των μαθητών στη Μέση Εκπαίδευση, στη βάση παιδαγωγικών κριτηρίων.
Πότε αρχίζουν και πότε ολοκληρώνονται τα μαθήματα
Σύμφωνα, εξάλλου, με τις πρόνοιες των Κανονισμών, τα μαθήματα από την νέα σχολική χρονιά και νοουμένου ότι αυτοί θα εγκριθούν ως έχουν από τη Βουλή, θα αρχίζουν την πέμπτη εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου (φέτος Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου) και θα ολοκληρώνονται για τη σχολική χρονιά ως ακολούθως:
• Για τις τάξεις του Γυμνασιακού κύκλου, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου,
• Για την Α' και Β' τάξη του Λυκείου, το τέλος του δευτέρου δεκαημέρου του Μαΐου, και
• Για την Γ' τάξη Λυκείου και όλων των τάξεων των Τεχνικών Σχολών, στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου.
Κάθε σχολική χρονιά, θα διακρίνεται για σκοπούς κατανομής της διδασκόμενης ύλης, αξιολόγησης των μαθητών και ωρολογίου προγράμματος, σε δύο (2) τετράμηνα ως ακολούθως:
• Α΄ τετράμηνο: Από την έναρξη των μαθημάτων μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου· και
• Β΄ τετράμηνο: Από την πρώτη εργάσιμη ημέρα του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου μέχρι τη λήξη των μαθημάτων.
Τα εξεταζόμενα μαθήματα στο Γυμνάσιο
Με βάση τους Κανονισμούς, τα εξεταζόμενα μαθήματα στην Α΄ τάξη Γυμνασίου θα είναι τα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά, ενώ στις τάξεις Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου θα είναι τα Νέα Ελληνικά, η Ιστορία, τα Μαθηματικά και τα Φυσικά.
Πως θα γίνεται η βαθμολόγηση
Σημειώνεται πως, για τα μαθήματα που δεν θα εξετάζονται γραπτώς μετά τη λήξη των μαθημάτων, ο βαθμός του έτους είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο (2) τετραμήνων, ενώ για τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτώς μετά τη λήξη των μαθημάτων, ο βαθμός του έτους είναι το άθροισμα των βαθμών των δύο τετραμήνων, σε ποσοστό 35% για κάθε τετράμηνο, και του βαθμού της ενιαίας τελικής γραπτής εξέτασης, σε ποσοστό 30%.
Αξίζει να αναφερθεί πως, ο βαθμός κάθε τετραμήνου θα προκύπτει από την αξιολόγηση που αφορά στην απόδοση του μαθητή κατά τη διάρκεια του τετραμήνου. H απόδοση του μαθητή θα αξιολογείται στη βάση διαγωνισμάτων, γραπτών εργασιών-πρότζεκτ, προφορικής επίδοσης και άλλων εναλλακτικών μορφών αξιολόγησης, οι οποίες διενεργούνται στο πλαίσιο της επίτευξης των μαθησιακών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες της αρμόδιας αρχής.
Πότε θα μένουν στάσιμοι οι μαθητές – Πόσα μαθήματα μπορούν να μεταφέρουν
Πάντως, μαθητές των οποίων η ετήσια επίδοσή τους είναι κάτω του δέκα (10) σε μαθήματα που δεν εξετάζονται γραπτώς μετά τη λήξη των μαθημάτων, θα είναι υποχρεωμένοι να παρακαθήσουν σε εξετάσεις το πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουνίου και στα μαθήματα αυτά.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τους Κανονισμούς, μαθητής της Α΄ τάξης Γυμνασίου παραμένει στάσιμος στις ανεξετάσεις του Ιουνίου, αν:
• Αποτύχει στα Νέα Ελληνικά και στα Μαθηματικά, ή
• αδικαιολόγητα δεν προσέλθει στις ανεξετάσεις του δευτέρου δεκαπενθημέρου Ιουνίου:
Νοείται ότι, ο Καθηγητικός Σύλλογος δύναται, ύστερα από μελέτη και εκτίμηση της περίπτωσης κάθε μαθητή ξεχωριστά και τεκμηριωμένα, να αυξήσει τη βαθμολογία του μαθητή μέχρι και δύο (2) μονάδες στην περίπτωση του σημείου (i) σε ένα (1) μάθημα, ώστε ο μαθητής να αποφύγει τη στασιμότητα.
Στην περίπτωση μαθητή της Β΄ και Γ΄ τάξης Γυμνασίου, αυτός παραμένει στάσιμος στις ανεξετάσεις του Ιουνίου, αν:
• Αποτύχει στα Νέα Ελληνικά και στα Μαθηματικά, ή
• αποτύχει σε τρία (3) ή περισσότερα μαθήματα, ή
• αδικαιολόγητα δεν προσέλθει στις ανεξετάσεις του δευτέρου δεκαπενθημέρου Ιουνίου, ή
• υστέρησε σε μάθημα που μετέφερε και αποτύχει στην ανεξέταση του Ιουνίου:
Νοείται ότι, ο Καθηγητικός Σύλλογος δύναται, ύστερα από μελέτη και εκτίμηση της περίπτωσης κάθε μαθητή ξεχωριστά και τεκμηριωμένα, να αυξήσει τη βαθμολογία του μαθητή μέχρι και δύο (2) μονάδες στην περίπτωση του σημείου (i) σε ένα (1) μάθημα, και στην περίπτωση του σημείου (ii), σε ένα (1) ή δύο (2) μαθήματα, σε ένα (1) μάθημα, αν ο μαθητής απέτυχε σε τρία (3) μαθήματα και σε δύο (2) μαθήματα, αν απέτυχε σε τέσσερα (4) μαθήματα, ώστε ο μαθητής να αποφύγει τη στασιμότητα.
Ο μαθητής δύναται να μεταφέρει ένα (1) μάθημα από την Α' στη Β' τάξη Γυμνασίου στο οποίο απέτυχε στις ανεξετάσεις Ιουνίου, αν δεν μένει στάσιμος, και μέχρι δύο (2) μαθήματα από τη Β΄ στην Γ΄ τάξη στα οποία απέτυχε στις ανεξετάσεις Ιουνίου, αν δεν μένει στάσιμος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σοβαρή η κατάσταση του 21χρονου που τραυματίστηκε σε τροχαίο - Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση
Πιο φτωχός από το 2018 ο Ερντογάν - Πού χρωστάει
Μηδενικό ΦΠΑ: Τρεις κατηγορίες προϊόντων «είδαν» αύξηση αντί μείωση - «Δεν υπάρχει παρανομία...»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις