ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέσσερα χρόνια από την εφαρμογή του ΓεΣΥ - Οι βασικές προκλήσεις του συστήματος

Τέσσερα χρόνια από την εφαρμογή του ΓεΣΥ - Οι βασικές προκλήσεις του συστήματος

Συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, η εφαρμογή του οποίου χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση.

Το ΓεΣΥ τέθηκε σε εφαρμογή έχοντας ως βασικούς στόχους την καθολική κάλυψη του πληθυσμού, την ισότιμη μεταχείριση όλων των δικαιούχων, την παροχή ενός ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών φροντίδας υγείας, την ελεύθερη επιλογή παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας από το δικαιούχο την και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Η πρώτη φάση του ΓεΣΥ ξεκίνησε την 1 Ιουνίου 2019 με την παροχή εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών υγείας, ενώ την 1η Ιουνίου του 2020, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, τέθηκε σε εφαρμογή η β’ φάση με την παροχή ενδονοσοκειακών υπηρεσιών υγείας.

Τα έσοδα του Ταμείου του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) προέρχονται από εισφορές, συμπληρωμές, συνεισφορές, δωρεές και κληροδοτήματα, προσόδους από περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού και κάθε άλλο έσοδο που προκύπτει από τις δραστηριότητες του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, περίπου 927.000 δικαιούχοι είχαν εγγραφεί στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού, ενώ ταυτόχρονα είχαν συμβληθεί με τον ΟΑΥ 2.036 Ειδικοί Ιατροί, 592 Προσωπικοί Ιατροί ενηλίκων, 201 Προσωπικοί Ιατροί παιδιών, 160 εργαστήρια, 1.491 άλλοι Επαγγελματίες Υγείας, 188 Νοσηλευτές, 710 Οδοντίατροι, 8 Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), 60 νοσηλευτήρια και 595 φαρμακεία.

Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, βασικές προκλήσεις για τη λειτουργία του συστήματος είναι ο έλεγχος και εποπτεία της χρήσης του συστήματος, η ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων, ο ιατρικός έλεγχος (medical audit), αλλά και η αντιμετώπιση των λιστών αναμονής.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο Οργανισμός που συστάθηκε για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, θα παραθέσει σήμερα συνέντευξη Τύπου σήμερα για μια αποτίμηση και απολογισμό του ΓεΣΥ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top